Formandens Bord: Danskerne valfarter i biffen!

Efter en periode med rigtig godt vejr, kan man glæde sig over solen også skinner over den danske biografverden. Publikum valfarter til biograferne og pt. er biografernes tilskuerantal i 2019 steget med hele 8,9 procent i forhold til de fire første måneder af 2018. 4,8 millioner danskere har de første fire måneder af 2019 sat sig i biografernes komfortable stole.

Aktuelt er der stormløb på biograferne for at se ”Avengers: Endgame”, som efter kun otte dages visning er blevet set af fænomenale 296.506 tilskuere.

”Avengers: Endgame” er et klart bevis på den enorme tiltrækning biograferne har på publikum, og ikke mindst vil den yngre generation få samme skelsættende oplevelse som de unge mennesker, der i 70’erne og 80’erne stiftende bekendtskab med ”Star Wars” i biograferne, og i dag, med næsten tårer i øjnene, kan fortælle om deres første møde med det univers og den indflydelse det har haft på deres biografvaner.

Samtidig er filmens succes udtryk for, at biografernes gigantiske investeringer i nye teknologier, bliver værdsat af publikum.

At amerikansk film i den grad har taget førertrøjen, har selvsagt været et anslag mod dansk films markedsandel. Men det er nu alligevel gået ret godt for dansk film, alt sammen takket være succesen ”Dronningen”.

Den danske markedsandel i april androg 27,9 procent mod de sølle 10,0 procent dansk film kunne mønstre i samme måned 2018. For året hidtil, er den danske markedsandel komfortable 33,6 procent, overfor 20,0 procent de første fire måneder af 2018. Så også stor fremgang til danske film. Foreløbig har 1,6 millioner publikummer set en dansk film i 2019.

Pt. er otte danske film på årets foreløbige top 25, heraf fire på top 10.

Så i realiteten er det gode tider for både amerikansk og dansk film i biograferne.

Som det kan iagttages nedenstående, var det i april kun ”Dronningen” som for alvor kunne give amerikansk film kamp til stregen, anført af ”Avengers: Endgame”. De danske ”Hacker”, ”Danmarks sønner” og ”Til vi falder” kunne ikke stille meget op overfor den amerikanske dominans, som udover førnævnte amerikanske film, blandt andet omfattede ”After”, ”Dumbo”, ”Den eventyrlige park” og ”Shazam!”.

Allernederst i denne klumme, den foreløbige top 25.

Orientering om filmene i maj:

Der lanceres kun en dansk film i maj, og det er Laurits Flensted-Jensen debutfilm “Usynligt hjerte“ med stjerneskuddet Victoria Carmen Sonne i den altdominerende hovedrolle og deruodver medvirker Karen Sigrid Arild Albrechtsen og Nicklas Svale Andersen. Filmen er en kalejdoskopisk rejse ind i et Danmark, som de færreste kender til.

Overfor denne enlige svale af en dansk film, står en kaskade af amerikanske crowdpleasers. Godt dansk film har noget at tære på!

Guy Ritchies ”Aladdin” bliver formentlig et af maj måneds store publikumsbrag. Filmen er en live-action version af Disneys klassiske tegnefilm fra 1992. Vi skal følge den kække, småkriminelle Aladdin, hans romance med Jasmine og den magiske, ønskeopfyldende lampeånd Genie. Mena Massoud og Naomi Scott ses i rollerne som Aladdin og Jasmine. Og rollen som lampens ånd er lagt i hænderne på Will Smith. Sci-fi søger amerikansk film også for i rigelige mængder i april. I Michael Doughertys ”Godzilla: King of Monsters” skal vi atter opleve monsters så store som højhuse. I filmens væsentligste roller møder vi Millie Bobby Brown, Vera Farmiga, Kyle Chandler, Charles Dance, Sally Hawkins og Ken Watanabe. Amerikanske fuldblodskomedier kommer der to af: I Jonathan Levines ”Long Shot” skal vi møde Seth Rogen som en journalist, med politik som fagområde, der forsøger at score sin gamle babysitter, spillet af Charlize Theron, Hun er nu er blevet valgt til en vigtig regeringsposition og er en af klodens mest indflydelsesrige og magtfulde politikere. Chris Addisons ”The Hustle” er en genindspilning af ”Fræk, frækkere, frækkest”, som i 1988 fik publikum til at hyle af grin. I den nye version er hovedrollerne overtaget af to kvinder: Anne Hathaway og Rebel Wilson. De spiller to konkurrerende svindlere som indgår et væddemål, hvor den der taber forlader byen. I den modsatte ende af skalaen skal vi endnu engang tælle hvor mange mennesker det lykkes Keanu Reeves at ombringe inden for almindelig spillefilmslængde. Det sker i Chad Stahelskis ”John Wick: Chapter 3 – Parabellum”. Elizabeth Banks medvirker i David Yarovesky gyser ”Brightburn”, om et barn fra en anden verden der nødlander på jorden, og nej, det er ikke Superman, men derimod en langt mere skummel personage. James Gunn, manden bag ”Guardians of the Galaxy”-filmene har produceret.

Og så kommer der hele tre amerikanske animationsfilm. I Robert Rodriguez’ nye eventyr skal vi følge de åbenhjertige ”UglyDolls”, som viser hvad det vil sige at være anderledes. Chris Butlers ”Mysteriet om Hr. Link” handler om jagten på den legendarisk skabning ”The Missing Link”. Og som rosinen i pølseenden kommer et nyt eventyr baseret på det populære Nintendo-spil “Pokemon”, denne gang med titlen ”Pokemon: Detective Pikachu”. I en verden, hvor mennesker indsamler Pokémon til kamp, falder en dreng over en intelligent, talende Pikachu, der forsøger at blive detektiv. Rob Letterman har instrueret.

England byder ind med fire film i maj: Størst bliver uden tvivl ”Rocketman” om Elton John. Den er instrueret af Dexter Fletcher som har gjort biografiske til film til dit adelsmærke og har både ”Eddie the Eagle” og ”Bohemian Rhapsody” på CV’et. I rollen som musik-ikonet møder vi Taron Egerton. Filmen om KGB’s længst aktive britiske spion, Joan Stanley, med titlen ”En spions bekendelser” burde også samle interesse. I den altdominerede hovedrolle ses Judi Dench i Trevor Nunns instruktion. Engelsk film har øjensynligt kastet sin kærlighed på ældre kvinder, for i månedens tredje engelske film møder vi den 83-årige kvinde Edie, som ikke mener, at der findes noget, der hedder “for sent” og begiver sig ud som bjergbestiger(!). Sheila Hancock har titelrollen som ”Edie” og Simon Hunter har instrueret. Og så er der Ralph Fiennes’ biografiske drama ”The White Crow” om den sovjetiske balletdanser Rudolf Nureyev og da han hoppede af til vesten. I hovedrollerne møder vi Oleg Ivenko og Louis Hofmann, samt instruktøren selv.

Fra Irland skal vi se en film film fra en af 1990’erne mest betydelige instruktører; Neil Jordan. Det var ham med blandt andre ”Mona Lisa”, ”The Crying Game” og ”En vampyrs bekendelser”. Denne gang har han instrueret filmen ”Stalker”, om en ung kvinde der bliver venner med en ensom enke. Chloë Grace Moretz og Isabelle Huppert spiller hovedrollerne.

Vore norske brødre har tre film på det danske biografrepertoire i maj. Espen Sandberg er vendt tilbage til hjemlandet, efter at have instrueret Hollywood-produktionen ”Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge”. Og naturligvis er der tale om en norsk storfilm, nemlig ”Amundsen”, om den norske arktiske opdagelsesrejsende Roald Amundsen. Kathrine Waterston, Jonas Strand Gravli og Pål Sverre Hagen medvirker. Lisa Teige, som har høstet stor anerkendelse for sin rolle i tv-successen ”Skam”, spiller hovedrollen i ”Battle” om den norske ungdom anno 2019. Filmen er instrueret af Katarina Launing. Den tredje film vi skal se fra Norge er Marius Holsts krimi-drama ”Congo”, med Aksel Hennie, Tobias Santelmann og Ine F. Jansen i filmens væsentligste roller. Jo, i Norge kommer man vidt omkring.

Derudover præsenterer danske biografer hele fem film fra øvrige nationer. Størst succes vil tilkomme Benedikt Erlingssons islandske ”Kvinde på krigsstien”, om den 50-årige kvinde, Hella, der erklærer krig mod den lokale aluminiumsindustri, som ødelægger hendes land. Hovedrollerne spilles af Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson og Juan Camillo Roman Estrada. Fra Italien kommer Alice Rohrwachers Cannes-prisvinder for bedste manuskript, ”Lazzaro den lykkelige”, med Adriano Tardiolo, Agnese Graziani og Luca Chikovani. Filmen er en blanding af periodedrama, science fiction og samfunds-kommentar i en italiensk fabel om en ung mands ihærdige forsøg på at være et godt menneske i en verden styret af penge. Fra Ungarn kommer en film fra László Nemes, der imponerede med ”Sauls søn”. Filmen har titlen ”Sunset” og handler om den unge Irisz Leiter, som i 1913 ankommer til den ungarske hovedstad med store forhåbninger om at komme i arbejde som hattemager i en legendarisk hattebutik. I filmens væsentligste roller møder vi Urs Rechn, Vlad Ivanov og Susanne Wuest. Den tyrkiske instruktør Nuri Bilge Ceylan præsenterer dramaet “Det vilde pæretræ” om forfatteraspiranten Sinan, der vender tilbage til sin fødeby for at skrabe penge sammen til at få udgivet sin litteratur. Dogu Demirkol, Murat Cemcir og Bennu Yildirimlar møder vi i hovedrollerne. Og så står den på fransk animation i rumeventyret ”Villy og monsterplaneten” af Eric Tosti.