Formandens Bord: Fint biografår over gennemsnittet

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

2016 endte på 13,4 mio. tilskuere i de danske biografer. Et fint biografår over gennemsnittet i dette århundrede. Faldet i tilskuerantallet i forhold til rekordåret 2015 begrænsede sig til 5,5%

Dansk film måtte til gengæld noterer sig et temmelig dårligt år, med et tilskuerantal på 2,8 millioner. Det er et fald på hele 33,3 procent i forhold til 2015. Den nationale markedsandel faldt til 21 procent, hvilket ligger milevidt fra de 30 procent dansk film opnåede i 2015.

Trods den beklagelige tilbagegang var dansk film dog alligevel i stand til at levere årets to største succeser: Jussi Adler-Olsen filmatiseringen ”Flaskepost fra P” og komedien ”Klassefesten 3: Dåben” med hhv. 702.559 og 538.503 tilskuere. En tredje dansk film sneg sig også ind på top ti: Thomas Vinterbergs ”Kollektivet”. Så jo, dansk film kan stadig skabe køer foran biograflugerne, men publikum forlanger højbudgetteret kvalitet.

Amerikansk film havde til gengæld et formidabelt år og indtog de resterende pladser på top ti i 2016. Årets Oscar-sluger ”The Revenant” indtog tredjepladsen og animationsfilmene stod endnu engang stærkt: Både ”Zootropolis”, ”Kæledyrenes hemmelige liv” og ”Kung Fu Panda 3” opnåede placeringer på top ti. De øvrige pladser på top ti indtog de fortsatte historier fra Star Wars-universet med ”Rogue One: A Star Wars Story” og filmatiseringen af Harry Potter-forfatterens ”Fantastiske skabninger …og hvor de findes”. Ja, selv en enkelt superhelte-film blev det til, om end af den lidt skæve slags, med ”Deadpool”.

1aksksksl (720x718)

To nationale film lægger i januar grunden til et nyt dansk filmår, som gerne skulle blive en hel del bedre end det foregående. Først skal vi opleve Ole Bornedals komedie ”Dræberne fra Nibe” med Ulrich Thomsen, Nicolas Bro, Lena Maria Christensen og Mia Lyhne, og lige i hælene følger Fenar Ahmads actionbrag ”Underverden” med Dar Salim.

Amerikansk film byder ind med Justin Kurzels action/sci-fi film ”Assassin’s Creed”, med Michael Fassbender og Marion Cotillard, baseret på det populære videospil. Tom Ford er på banen med thrilleren ”Natdyr” med Amy Adams og Jake Gyllenhaal. Go’e gamle Jim Jarmush præsenterer ”Paterson” med Adam Driver. Og så har Ben Affleck begået endnu en film med ham selv i hovedrollen, det drejer sig om gangsterfilmen ”Lav om natten”, efter en roman af Dennis Lahane. Pablo Larraín har kastet sig over en film om Jackie Kennedy, blot navngivet ”Jackie”, med Natalie Portman i den alt dominerede hovedrolle. Ben Younger fortæller historien om bokseren Vinny Pazienza i ”Bleed for This” med Miles Teller. Og så står den ellers på bøllebank når Vin Diesel vender tilbage i sin ikoniske rolle som Xander Cage i D. J. Carusos ”xXx: The Return of Xander Cage”. Mesterinstruktøren Martin Scorsese kommer også med en ny film i januar, det er det historiske drama ”Silence” med Adam Driver og Liam Neeson. Dramaet om et hold sorte kvinder med store matematiske evner er omdrejningspunktet i ”The Hidden Figures” med Olivia Spencer og Ariana Neil. M. Night Shyamalan vender tilbage med thrilleren ”Split” med James McAvoy i hovedrollen. Jo, og som kronen på værket, er der også den anmelderroste ”Manchester by the Sea”, som Kenneth Lonergan har instrueret. Casey Affleck spiller hovedrollen.

Film fra det øvrige udland er også rigt repræsenteret i januar. Fra Sydkorea skal vi opleve ”Train to Busan” af Sang-ho Yeon. Fra Frankrig kommer Anne Fontaines drama ”De uskyldige”. England er repræsenteret med Steven Cantors ”Dancer”, en dokumentarfilm om balletdanseren Sergei Polunin. Israel stiller op med ”En uge og en dag” af Asaph Polonsky. Norge præsenterer teen-idoler i Daniel Fahres ”Marcus og Martinus: Sammen om drømmen”. Og som rosinen i pølseenden, den fransk-danske co-produktion ”På toppen af verden” – en animationsfilm af Rémi Chayé.