Formandens Bord: Flot start på det nye år

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Et rekordår er altid vanskelig at følge til dørs, men den første måned af 2016 har udvist en omsætning, som er på linje med 2015. Det er ret fantastisk.

1,2 millioner tilskuere gæstede biograferne i januar, flot båret frem af dansk film, hvor Vinterbergs ”Kollektivet” blev den mest sete film med knap 200.000 tilskuere. Men også de danske film ”Iqbal og den hemmelige opskrift”, ”Under sandet” og ”Villads fra Valby” spillede en væsentlig rolle i januars billetsalg. Der er allerede taget beslutning om at ”Villads fra Valby” skal have en efterfølger, ligesom der bages på mere ”Iqbal”.

Den danske markedsandel var i januar 30 procent.

Men amerikansk film viste dog også tænder i januar. Pixars ”Den gode dinosaur”, Tarantinos ”The Hateful Eight” og Oscar-håbet ”The Revenant” var de store publikumstrækkere blandt de nye film. ”Star Wars: The Force Awakens” blev så sandelig ikke udspillet i 2015 og kom ind på en fornem andenplads over de mest sete film i årets første måned.

1akskbd (720x423)

I februar udsendes der kun to danske film. Det drejer sig om Ask Hasselbalchs ”Antboy 3” og Mads Mattiesens ”The Model”. Det er desværre forholdsvis svage erstatninger for sidste års ”Min søsters børn og guldgraverne” og ”Mænd og høns”. Så de vidtstrakte arme, som var oppe ved denne tid sidste år, vil ikke blive bragt til nye højder i næste måned. Til gengæld venter Jussi Adler-Olsen filmatiseringen ”Flaskepost fra P” allerede den 3. marts og vil ganske givet indhente noget af det tabte.

Den nationale stolthed i februar må i stedet understøttes af Tom Hoopers ”Den danske pige”, hvor Nyhavn har lagt kulisse til nogle af filmens optagelser, ligesom Copenhagen Film Fund har lagt støttekroner i produktionen. Ligeledes vil man finde dansk stjernestøv i Alex Proyas’ ”Gods of Egypt”, hvor Nikolaj Coster-Waldau har en hovedrolle.

Ingen tvivl om børne- og familiepublikummet i vinterferien vil valfarte til Walt Beckers ”Alvin og de frække jordegern på farten”, Byron Howards Disney-film ”Zootopia” og Alexs Stadermanns ”Bien Maja”.

Februar er som bekendt Oscar-tid og de forskellige Oscar-kandidater bliver kørt i stilling for at høste optimalt på opmærksomheden uddelingen altid generer. Den kommende måned skal vi stifte bekendtskab med noget af det ypperste filmindustrien pt. kan byde på: John Crowleys ”Brooklyn”, Tom McCarthys ”Spotlight”, Jay Roachs ”Trumbo” og Lászó Nemes ”Sauls søn”.

Smilet skal aldrig glemmes og følgende film skal nok få latteren til at rulle i de danske biografer: Tim Millers anti-superheltefilm ”Deadpool”, Christian Ditters ”Single i New York”, Michael Tiddles’ spoof-komedie ”Fifty Shades of Black”, Ben Stillers ”Zoolander 2” og Coen-brødrenes ”Hil, Cæsar!”.

Amerikansk patriotisme vil blive præsenteret i Michael Bays ”13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi” og et studie i mænds følelser vil kunne følges i Josh Monds ”James White”.

At børnepublikummet hele tiden får næring til nye biografoplevelser, bliver bevist når Hiroyuki Okiuras ”Brev til Momo” får premiere sidst på måneden.