Formandens Bord: Forstå det hvem der kan

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Efter en halvsløj måned, hvor dansk film ikke havde ret meget nyt at gøre godt med, kom en – af de i visse kredse udskældte – superheltefilm biograferne til undsætning.

”Avengers: Infinity War” åbnede med et brag, som bragte hele 192.144 gæster i biffen de første otte dage.

Der er øjensynligt nogle som ynder at skælde ud på de film som bliver set af mange, og i stedet foretrækker at hylde de film som ingen gider se. Forstå det hvem der kan.

Eneste nye danske film i april, var Elvira Linds dokumentarfilm ”Bobby Jene”, som de første 2 uger blev set af beskedne 1.274 tilskuere. Der var dog en smule damp tilbage i ”Så længe jeg lever”, så dansk film gik ikke totalt i stå.

Den danske markedsandel var i april 10,0 procent, mod 16,0 procent i samme måned sidste år. For året hidtil oppebærer dansk film en markedsandel på 20,0 procent, mod 25,0 procent de første fire måneder af 2017.

1A1SAKKS (720x421)

Det har – samlet set – ikke været nogen god start på året for dansk film og vi skal lige gennem endnu en rædselsmåned, men så skulle det gerne begynde at lysne en lille bitte smule.

Blandt de danske film resten af året, med potentiel stor folkelig opbakning, kan nævnes: Gustav Möllers spændingsfilm ”Den skyldige” (14/6), Martin Miehe-Renards familiefilm ”Far til fire i solen” (28/6), Bille Augusts store danske drama og åbningsfilmen i sæsonens Biografklub Danmark-program ”Lykke-Per” (30/8), Oliver Zahles familiefilm ”Iqbal og den indiske juvel” (20/9), Christoffer Boes spændingsfilm ”Journal 64” (4/10), Thomas Borch Nielsen og Kirsten Skyttes familiefilm ”Kaptajn Bimse og Goggeletten” (4/10), Kaspar Munks eventyrfilm ”Vild heks” (11/10), Paprika Steens komedie ”Med hensyn til julen” (8/10), Kasper Torstings storstilede drama ”I krig og kærlighed” (15/11), Lars von Triers gyser ”The House That Jack Built” (29/11), Hella Joofs komedie ”Happy Ending” (25/12) og Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersens animationsfilm ”Ternet Ninja” (25/12).

Udover ”Avengers: Infinity War” havde følgende film i april tåleligt tilskuerantal: ”The Post”, ”Så længe jeg lever”, ”Ready Player One” og ”A Quite Place”.

Nederst i denne klumme den foreløbige top 25 for 2018.

1a1anjs (720x409)

Tre danske film bliver i maj sendt til fronten i forsvaret af de danske farver. Først kommer Mads Brüggers komedie ”Sankt Bernhard Syndikatet” med Rasmus Bruun og Frederik Cilius. Den handler om to danske iværksættere, som forsøger at sælge Sankt Bernhards hunde i Kina. Siden følger Milad Alamis drama ”Charmøren”, med Ardalan Esmaili, om en iransk mand der desperat forsøger at finde sig en dansk kæreste. Og så kommer også Emil Næsby Hansens dokumentarfilm ”Skjold og Isabel”, som fik Politikens anmelder til at flyde helt over af begejstring og tildelte filmen maksimum antal hjerter.

Amerikansk film smider to af sine mest værdifulde ejendomme på bordet: David Leitchs ”Deadpool 2” med Ryan Reynolds som den uortodokse superhelt. Endnu et afsnit i verdenshistorien mest succesfulde franchise bliver det også til i Ron Howards sci-fi film ”Solo: A Star Wars Story” med Alden Ahrenreich, Woody Harrelson og Emilia Clarke. De to film kommer uden tvivl til at løbe med størstedelen af biografgæsterne i maj.

Men amerikansk film stopper så sandelig ikke beskydningen med de to ovennævnte film. Jeff Wadlow, som stod bag ”Kick-Ass 2”, præsenterer “Truth or Dare”, som er en thriller/gyser med Tyler Posey, Lucy Hale og Landon Liboiron. Filmen er baseret på en tegnefilm af Mark Millar og John Romita, Jr. som giver sandhed eller konsekvens helt ny alvorlig mening. Mesterinstruktøren Wes Anderson har instrueret en animationsfilm med titlen ”Isle of Dogs”, og handler om en drengs odyssé i eftersøgningen af hans hund. En perlerække af amerikanske skuespillere har lagt stemme til: Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Jeff Goldblum, Liev Schreiber, Bill Murray, Harvey Keitel, Frances McDormand og F. Murray Abraham. ”Hurricane Heist” er at finde i den anden ende af skalaen, hvor amerikansk hårdt pumpet action når nye højder. Filmen er instrueret af Rob Cohen, som stod bag noget af det bedste amerikanske action-håndværk ved årtusindeskiftet: “Daylight“, “The Fast and the Furious“ og “xXx“. Toby Kebbell, Maggie Grace og Ryan Kwanten medvirker.

Og så smider US-film tre komedier i bordet: Jason Reitman, som stod bag “Juno”, “Up in the Air”, melder sig klar med ”Tully”, med den altid seværdige Charlize Theron i hovedrollen. Amy Schumer slår gækken løs i Abby Kohn og Marc Silversteins “I Feel Pretty”, om en kvinde der efter et slag i hovedet udvikler ekstraordinær selvtillid, hvilket får hende til at tro hun er verdens smukkeste sild. Og tre fædre forsøger at forhindre deres døtre i at have sex efter afslutningsballet på deres high school i filmen ”Blockers” med Leslie Mann, Ike Barinholtz og John Cena. Bag kameraet står Kay Cannon.

Engelsk film præsenterer to historiske dramaer: Nick Hamms ”The Journey” med Freddie Highmore og Toby Stephens som spiller to politiske modstandere der tvinges til samtale under en køretur. En samtale som kom til at løse den politiske konflikt i Nordirland. Andy Serkis’ ”Breathe” er et biografisk drama om Robin Cavendish, en flot, intelligent og eventyrlysten mand, hvis liv tager en dramatisk drejning da polio lammer hans krop. Andrew Garfield og Claire Foy ses i hovedrollerne. En engelsk animationsfilm bliver det også til: ”Mesterdetektiven Sherlock Holmes”, hvor havenisserne fra ”Gnomeo & Julie” atter er på spil. Filmen er instrueret af John Stevenson, som tidligere har haft stor succes med “Kung Fu Panda”.

Fra Norge skal vi opleve Erik Poppes ”Utøya 22. juli”, om terrorangrebet i 2011, hvor højreekstremisten Anders Behring Breivik dræbte 69 unge nordmænd og sårede utallige andre på en socialdemokratisk sommerlejr. Blandt de medvirkende møder vi Andrea Berntzen, Aleksander Holmen og Brede Fristad.

Israel er produktionslandet bag Samuel Maoz’ drama ”Foxtrot” om en mand som bliver udsat for en forfærdelig hændelse ved sin militærpost.

Tyskland er på banen med Sam Garbarskis ”Farvel til Tyskland” om tiden umiddelbart efter Anden Verdenskrig, hvor den amerikanske efterretningstjeneste mistænker jøden David for at have været i ledtog med nazisterne. I filmen medvirker Moritz Bleibtreu, Antje Traue og Tim Seyfi.

Fra Belgien skal vi opleve en komedien ”C’est la vie!”. Bag filmen står instruktør-duoen, Olivier Nakache og Eric Toledano, som begejstrede med ”De urørlige”. I filmen møder vi Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve og Gilles Lellouche.

Og selvfølgelig kommer der også tre franske film i maj: Xavier Legrands prisvindende drama ”Alt for min søn”, om et fraskilt ægtepar der kæmper om deres fælles søn. I filmen medvirker Léa Drucker, Denis Ménochet og Thomas Gioria. Og så kommer noget så enestående som en fransk dokumentarfilm, der følger en dansk lærer på Grønland i et lille samfund af fiskere, isoleret fra resten af verden i ti måneder om året. Titlen er ”Mit Grønland” og Anders Hvidegaard spiller den altdominerende hovedrolle. Samuel Collardey har instrueret. Dramaet ”The Workshop” byder fransk film også ind med. Filmen er instrueret af Laurent Cantet, som stod bag ”Klassen” og har Marina Foïs, Matthieu Lucci og Florian Beaujean i hovedrollerne.

1a1abskj (720x729)