Formandens Bord: Fremgang for dansk film i september

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Der var fremgang at spore for dansk film i september i forhold til sidste år. Men okay, åbningsfilmen i Biografklub Danmark var sidste år udenlandsk, da dansk film ikke havde en egnet film at byde på. Det havde dansk film til gengæld i år med Erik Clausens ”Aldrig mere i morgen”, så det kunne næsten ikke andet end gå fremad for dansk film i september. Det lå ligesom i kortene.

Markedsandelen for dansk film i september røg helt op på 21,1 procent i forhold til samme måned sidste år, hvor andelen var beskedne 8,2 procent.

Hvis vi tager et kig tilbage til september måned 2015, var markedsandelen enorme 46,3 procent. Men det var også dengang dansk film var i stand til at vinde befolkningens hjerter med ”Sommeren ’92”, ”Klovn Forever” og ”Krigen”.

For året foreløbig ligger den danske markedsandel på 18,2 procent, mod sidste års 18,5 procent på samme tidspunkt.

Kigger vi atter tilbage til 2015, var markedsandelen på nuværende tidspunkt af året hele 31,1 procent.

Det samlede resultat for året foreløbig, omfattende alle film i biograferne, er pt. et mulehår bagefter 2016. Foreløbig har dog over 9 millioner danskere besøgt biffer over hele landet i 2017.

Filmen der holdt dansk films fane højt i september var – som nævnt – ”Aldrig mere i morgen”, som hidtil er blevet set af 164.877 biografgæster. Men ellers var det et amerikansk gyser-fænomen, der scorede stort den sidste måneds tid. ”It”, efter en roman af Stephen King, gav over 200.000 danskere lysten til en biftur. De øvrige film som bidrog væsentligt til den million danskere der i september gæstede biograferne, omfattede ”Biler 3” og ”Kingsman: The Golden Circle”.

Nedenstående top 10 for september og allernederst i denne klumme årets foreløbige top 25.

1a6 (720x382)

Hele 11 forskellige nationers film bliver i oktober tilbudt det danske biografpublikum.

Dansk film præsenterer hele fire film i oktober, i forsøget på at hente noget af det tabte tilbage: Først kommer to danske børnefilm til efterårsferien: Lotte Svendsens ”Sikke et cirkus” med Rasmus Bjerg og Søren Hauch-Fausbøll, og Philip Einstein Lipski og Stefan Fjeldmarks animationsfilm ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære”. Og lige i hælene på børnefilmene følger to danske dramaer: Birgitte Stærmoses ”Darling” med Danica Curcic og Mehdi Azaz’ ”Mens vi lever” med Sebastian Jessen, Mia Jexen og Nicolas Bro.

Men månedens med spænding mest imødesete er nu engang amerikansk, og det Denis Villeneuves opfølger til Ridleys Scotts berømte kultfilm ”Blade Runner”. Filmen har titlen ”Blade Runner 2049” og byder på et gensyn med hovedrolleindehaveren i den gamle film, Harrison Ford, som i den nye film har fået følgeskab at Ryan Gosling. Filmen er allerede blevet modtaget overstrømmende af de amerikanske filmanmeldere. Blandt de øvrige amerikanske film, byder oktober – traditionen tro – på et gensyn med en af Marvels superhelte, denne gang er det Chris Hemsworth der atter svinger hammeren i ”Thor: Ragnarok” af Taika Waititi. Marvels film har udviklet sig til et sandt overflødighedshorn af stjerner blandt filmenes medvirkende og den seneste film er ingen undtagelse. Udover Hemsworth medvirker Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Anthony Hopkins, Idris Elba, Cate Blanchett, Karl Urban, Mark Ruffalo, Sam Neill og Jeff Goldblum.

Men film fra USA har i oktober adskillige skud i bøssen: Tomas Alfredsons krimidrama ”Snemanden” med Michael Fassbender og Rebecca Ferguson, Dean Devlins katastrofefilm ”Geostorm” med Gerard Butler, Katheryn Winnick, Ed Harris, Andy Garcia og Mare Winningham. Gyseren ”Happy Death Day” af Christopher Landon, samt Mike Whites komedie ”Brad’s Status” med Ben Stiller.

Vi skal også have en gensyn med Charles Chaplins mesterværk ”Byens lys” med ham selv og Virginia Cherrill.

Engelsk film præsenterer tre film i oktober: Martin Campbells actionthriller ”The Foreigner” med Jackie Chan og Pierce Brosnan, Sally Potters komedie ”The Party” med Patricia Clarkson og Bruno Ganz, samt William Oldroyds drama ”Lady Macbeth” med Christopher Fairbank og Florence Pugh.

Frankrig er naturligvis også på banen med tre film: Martin Provosts ”Gensynet” med Catherine Deneuve, Christian Duguays ”Flugten til Nice” med Dorian Le Clech, og Cédric Klapischs bittersøde ”Vores vingård i Bourgogne” med Pio Mamaï, Ana Girardot og François Civil.

Sverige byder ind med to film: Tarik Salehs thriller ”Cairo Confidential” med Fares Fares og Johan Löfstedts drama ”Kære far”.

Fra Canada kommer pigernes yndling, ”My Little Pony: The Movie” af Jayson Thiessen, fra Finland dokumentarfilmen “Hobbyhorse Revolution” af Selma Vilhunen, fra Belgien dramaet ”Brylluppet” af Stephan Streker, fra Chile ”En fantastisk kvinde” af Sebastián Lelio og fra Tyskland animationsfilmen ”Den lille vampyr” af Richard Claus og Karsten Kiilerich. Jo, og så er der også re-premiere på Dario Argentos italienske kultgyser ”Suspiria” .

1a5 (720x702)