Formandens Bord: God sommer for biograferne

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Sommeren udartede sig til at blive en rigtig god sæson for biograferne. Med en stigning på 3,6 procent i forhold til juni/juli sidste år, kan man ikke andet end se tilbage på denne sommer med tilfredse øjne. Udtalelsen om at biografpublikummet skulle søge andre steder hen, er beviseligt fremsagt af en mand med verdensfjern indsigt i de faktiske forhold.

I juli var det specielt ”Grusomme mig 3”, ”Dunkirk” og ”Spider-Man: Homecoming” som trak læsset, med lidt hjælp fra den danske ”Kidnapning”, som dog profiterede i stor stil i sommerens beklageligvis ikke særlig fordelagtige vejr for udendørsaktiviteter. Men så er det jo godt biograferne – som altid – har gode film at byde på.

Dansk film havde i juli en markedsandel på 10,2 procent, mod sidste års 0,5 procent. Takket være Regner Grastens heltemodige, uselviske og ja, ligefrem guddommelige indsats med at udsende “Kidnapning” om sommeren, blev dansk films juli måned langt bedre end sidste år. Men okay, sidste år blev det slet ikke udsendt nye danske film i juli. For året foreløbig er den samlede danske markedsandel dog kun på 20,2 procent, i modsætning til sidste års 22,0 procent på samme tidspunkt.

Nedenstående top 10 for juli måned og allernederst i denne klumme kan årets foreløbige top 25 iagttages.

1ajuli1 (720x382)

Der udsendes to danske film i august. Det drejer sig om Karla Bengtssons animationsfilm ”Nabo spionen”, hvor vi blandt andet vil høre følgende skuespillere på lydsporet: Anne-Grethe Bjarup Riss, Søs Egelind, Tommy Kenter og Dar Salim. Og så åbner Biografklub Danmark med Erik Clausens ”Aldrig mere i morgen”, selvfølgelig med instruktøren selv i hovedrollen.

Mens den amerikanske blockbuster-sæson ebber langsomt ud i august, vil følgende film fra USA utvivlsomt sikre sig stor bevågenhed i løbet af måneden: Anthony Leondis’ animationsfilm ”Emoji filmen” om de små berømte humørikoner, Nikolaj Arcels Stepthen King-filmatisering ”Det mørke tårn” med Matthew McConaughey og Idris Elba, Tom Cruise-filmen ”American Made” af Doug Liman, Pixar-filmen ”Biler 3” og Patrick Hughes’ ”The Hitmans Bodyguard” med Ryan Reynolds og Samuel L. Jackson.

Af øvrige film fra landet hvor mælk og honning flyder i gaderne, skal vi stifte bekendtskab med gysen ”Annabelle 2: Skabelsen” af David F. Sandberg, Michael Showalters anmelderroste ”The Big Sick” om et parforhold hvor kulturforskellene er til at få øje på, Zoe Kazan, Kumail Nanjiani og Holly Hunter medvirker. Kathryn Bigelow præsentere en film baseret på virkelige hændelser i ”Detroit”. James Grey står bag en af de største amerikanske flops fra 2016: ”The Lost City of Z” med Charlie Hunnam, Robert Pattison og Sienna Miller. Cate Blanchett er den altdominerende hovedkraft i Julian Rosefelts ”Manifesto”, hun spiller nemlig hele 13 roller i filmen. Og sidst, men ikke mindst, præsenterer USA Matthew Heinemans anmelderroste dokumentarfilm ”City of Ghosts” om tragedien i Syrien.

Fra Frankrig kommer den største satsning nogensinde i fransk film: Luc Bessons ”Valérian and the City of a Thousand Planets” med Cara Delevingne, Clive Owen og Ethan Hawke. Filmens budget er på $170 mio. Og sørme om vi ikke også skal opleve vores alle sammens Sidse Babett Knudsen i en fransk film: Emmanuelle Bercots drama ”Kvinden fra Brest”. Derudover er Frankrig repræsenteret med Stéphane Di Giustos biografiske drama ”Danserinden” med Soko, Lily-Rose Depp, Gaspard Ulliel og Mélanie Thierry.

England er på banen med tre typisk britiske film: Roger Michells romantiske drama ”My Cousin Rachel”, baseret på en roman af Daphne Du Maurier med Rachel Weisz, Sam Claflin og Halliday Grainger i hovedrollerne. Vi får også den sande historie om en mand der kæmper for sit hjem i Joel Hopkins ”Mit hjem i Hampstead” med Diane Keaton og James Norton, og så skal i endnu engang følge Steve Coogan og Rob Bryan i deres rejse-serie, denne gang ”The Trip to Spain” af Michael Winterbottom.

Belgien er repræsenteret med to film: Bavo Defurnes romatiske film ”Souvenir” med Isabelle Huppert og Nathalie Teirlincks drama ”Fortiden foran os” med Evelyn Brochu, Zuri François og Adonis Danieletto. Sidstnævnte en dansk koproduktion.

Sverige kommer med Henrik Jansson-Schweizers dokumentarfilm ”Superswede: A film about Ronnie Peterson”, fra Finland skal vi opleve go’e gamle Aki Kaurismäkis komedie-drama ”Lys i mørket” og New Zealand lader dig repræsentere ved Lee Tamahoris drama ”Patriarken” med Temuera Morrison, Akuhata Keefe og Nancy Brunning.

1ajuli2 (720x700)