Formandens Bord: ”Green Book” slog alt i marts

Idet den amerikanske biografkonference CinemaCon i år foregår midt i månedsskiftet marts/april, er det ikke muligt at udsende ”Formandens Bord” på grundlag af en fuld marts måned. I denne ombæring må læserne beklageligvis nøjes med et del-resultat, som er baseret på perioden 28. februar t.o.m. 24. marts.

I nævnte periode slog amerikansk film for alvor til, med både ”Green Book”, ”Captain Marvel” og evighedsmaskinen ”A Star is Born”. En ond cocktail for dansk film, som måtte nøjes med smulerne. 

I denne periode var den danske markedsandel 15,2 procent. Dog ingen tvivl om at ”Dronningen” kan nå at forbedre dette månedsresultat, når marts er helt omme. For året oppebæres fortsat en pæn markedsandel på 35,1 procent.

De danske farver blev i perioden forsvaret af ”Selvhenter”, ”Mødregruppen” og ”Ternet ninja”. 

Nedenstående top ti for perioden 28. februar t.o.m. 24. marts og allernederst i denne klumme top 25 for året pr. d.d.

Orientering om filmene i april:

Dansk film præsenterer i april spillefilm fra to nye, friske talenter: Ulaa Salim har instrueret ”Danmarks sønner”, med Rasmus Bjerg, Zaki Youssef, Mohammed Ismael Mohammed i hovedrollerne. Filmen er en nervepirrende, politisk thriller, der trækker tråde fra gadernes baggårde til gangene på Christiansborg. Fra Samanou Acheche Sahlstrøm, som debuterede med ”I dine hænder”, kommer dramaet ”Til vi falder” med Dar Salim og Lisa Carlehed. Filmen handler om et forældrepar som tager til det feriested, hvor deres søn, på mystisk vis, forsvandt.

Amerikansk film tager forskud på blockbuster-sæsonen med hele ni film. Størst forventninger er der til Russo-brødrenes konklusion på Avengers-sagaen ”Avengers: Endgame”. Som sædvanlig medvirker et overflødighedshorn af amerikanske filmstjerner: Scarlett Johansson,    Robert Downey, Jr., Chris Evans, Brie Larson, Josh Brolin, Chris Hemsworth, Karen Gillian, Elizabeth Olsen, Michelle Pfeiffer, Tom Holland, Paul Rudd, Dave Bautista, Jeremy Renner, Tilda Swinton, Jon Favreau, Chadwick Boseman, Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow og Don Cheadle. Efter skurken Thanos har udslettet halvdelen af alt liv i universet, skal Avengers forsøge at rette op på ugerningen. DC Comics præsenterer en ny superhelt i filmen David F. Sandbergs ”Shazam!”, øjensynligt med samme afslappet holdning til sin status som ”Deadpool”. Zachary Levi, Jack Dylan Grazer, Asher Angel medvirker. Stephen King har fået sin renæssance efter gigant-succes’en ”It”. Nu er endnu en af forfatterens fortællinger blevet genindspillet. Kevin Kolsch og Dennis Wedmyer står ved roret i gyseren ”Pet Sematary”, om verdens nok mest ondskabsfulde hvilested for de døde. I filmens væsentligste roller møder vi Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz og Alyssa Brooke Levine. Paramount Pictures melder sig nu for alvor på det profitable animationsmarked. Det sker med Dylan Browns ”Den eventyrlige park”, som er fortællingen om en pige, nogle dyr og en magisk forlystelsespark. Michael Chaves står bag gyseren ”The Curse of La Llarona”, som er baseret på et mexicansk sagn om det skræmmende væsen La Llorona. Filmens hovedroller er besat af Med Linda Cardellini, Patricia Velasquez og Raymond Cruz. I april skal vi også opleve en reboot af ”Hellboy”-franchisen, slet og ret med titlen ”Hellboy”. Denne gang drager den røde dæmon til England, hvor han skal tage kampen op mod heksen the Blood Queen. Filmen er instrueret af Neil Marshall og de væsentligste roller er besat af David Harbour, Milla Jovovich og Ian McShane.  En romantisk thriller bliver det også til: Jenny Cages ”After” med Selma Blair, Jennifer Beals og Dylan Arnold. En ung pige falder for en fyr med en dyster hemmelighed og så kaster de to sig ud i et temmeligt ustabilt forhold. I hvad der meget vel kan blive Robert Redfords sidste film, det har han i af fald sagt, skal vi opleve charmøren som gentleman-tyv i David Lowerys ”Den sidste gentleman”, blandt de øvrige medvirkende møder vi Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover og Keith Carradine. Chilenske Sebastián Leilo har givet sit mesterværk ”Gloria” en amerikansk overhaling under titlen ”Gloria Bell” og denne gang med Julianne Moore, Alanna Ubach og Sean Astin i hovedrollerne. Filmen handler om den fraskilte Gloria, der lever en travl, moderne hverdag i Los Angeles, hvor en 50-årige kvinde søger kærligheden på diverse danse- og natklubber.

Engelsk film kommer med en bemærkelsesværdig publikumspleaser i april. Fimen om komikerduoen Oliver Hardy og Stan Laurel, med titlen ”Gøg og Gokke”. Jon S. Baird har instrueret John C. Reilly og Steve Coogan i rollerne som de ikoniske komikere.

Frankrig kaster to animationsfilm ind i kampen om publikums gunst i april, dog af vidt forskellig art. Mats Grorud har instrueret ”Tårnet”, som handler om en ung pige der lever i en palæstinensisk flygtninglejr. Vi får indsigt i hendes families historie, gennem fortællinger af de tre tidligere generationer af flytninge. Den anden franske animationsfilm er i en helt anden boldgade, det er nemlig Alexandre Astier og Louis Clichys ”Asterix: Trylledrikken”, som er et nyt frisk eventyr med Asterix og de øvrige gallere. Fra Frankrig kommer også Léa Mysius’ prisbelønnede ”Ava” fra det nyetablerede distributionsselskab Polaris Films. Filmen handler om den 13-årige Ava der holder sommerferie med sin mor, da hun får konstateret en øjensygdom, der snart vil gøre hende blind. Da hun samtidig forelsker sig i den lidt ældre Juan, beslutter hun sig for at denne sommer ikke skal ødsles væk. Noée Abita, Laure Calamy og Juan Cano ses i hovedrollerne.

Tyskland forsøger sig ligeledes med to film i april: Der er Christian Petzolds Anden Verdenskrig-drama ”Transit”, om en mand, der flygter fra Frankrig, efter nazisterne invaderer landet, og han tager en død forfatters identitet. Da han ankommer til Marseille møder han en ung kvinde, der forsøger at finde sin forsvundne ægtemand. I hovedrollerne ses Franz Rogowski, Paula Beer og Godehard Giese. I forlængelse heraf kommer Florian Henckel von Donnersmarcks historiske thriller ”Værk uden skaber”, med Tom Schilling, Sebastian Koch og Paula Beer, hvor vi følger kunstneren Kurt Barnert, der er flygtet til Vesttyskland men stadig er plaget af hans barndomsoplevelser under nazismen i Østtyskland. Kurt er overbevidst om, at han har mødt sit livs kærlighed i den unge studerende Ellie, og kunstneren begynder at skabe malerier om sin egen skæbne og hele sin generations trauma.

Belgien præsenterer ”Girl”, som vandt hele fire priser ved Cannes Filmfestivalen, i sidekonkurrencen Un Certain Regard. Lukas Dhonts drama handler om Lara som er fast besluttet på at blive professionel ballerina. Lara får støtte af sin far, og hun kaster sig ind i det med liv og sjæl på en ny skole. Men danseren mødes af modstand, idet hun er født med en drengekrop, hvilket ikke passer ind i rollen som ballerina og i balletmiljøet. I filmens væsentligste roller møder vi Arieh Worthalter, Victor Polster og Oliver Bodart. Agentinske Luis Ortega byder ind med det biografiske drama ”El Angel”, med Lorenzo Ferro, Chino Darín og Daniel Fanego. Filmen er baseret på den sande historie om den længst siddende fange i argentinsk historie med øgenavnet El angel, dødens engel. Fra Indien kommer det romantiske drama ”Sir” af Rohena Gera. Med Ahmareen Anjum, Vivek Gomber og Geetanjali Kulkami i fortællingen om umulig kærlighed. Et kærlighedsforhold på tværs af de sociale lag får nemlig aldrig lov at blomstre i det indiske kastesystem.