Formandens Bord: Hurra for Universal Pictures

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Ét amerikansk filmstudie har egenhændigt præsteret at levere de fire foreløbig mest sete film i år. Universal Pictures oplever en succes uden sidestykke.

Udover amerikansk film meget sjældent har været så dominerede, er det intet mindre end sensationelt at alle filmene i toppen kommer fra et og samme amerikanske studie.

Universal rider pt. på en succesbølge, som ikke alene er uden fortilfælde for filmstudiet, men også for filmindustrien i det hele taget. Senest har studiet udsendt ”Mimions”, som er en hestemule fra at gøre selskabets øvrige tre kæmpesucceser selskab: ”Fast & Furious 7”, ”Fifty Shades of Grey” og ”Jurassic World”. Alle fire film har sat sig på topplaceringerne blandt årets mest sete.

I en status for juli måned kan man glæde over, at biograferne synes mere og mere på sikker sejrskurs.

Fremgangen på 20 procent i forhold til 2014 er klippefast og der mangler nu kun 6,2 millioner billetter i at slå rekorden fra 2009 og dermed gøre biografåret til det bedste i 34 år.

Dansk film har holdt sig en velfortjent sommerferie, med kun en enkelt ny film i juli. ”Guldkysten” var ene om at forsvare det danske tilskuerantal og dansk films markedsandel var da også i juli måned kun 6,5%. Årets samlede danske markedsandel er skrumpet til 30,7 procent, inden efterårets mange danske hits ganske givet vil rette op på det resultat, vi ser lige nu. Men det skal dog understreges at 30,7 procent er dybt imponerende.

Dansk film synes ligeledes på sejrskurs. Hvis dansk film sælger yderligere 1,9 millioner billetter i 2015, vil rekorden fra 2008 blive slået og dansk film vil opleve det bedste resultat i 39 år.

De amerikansk blockbusters har dog som sædvanlig reddet juli måned:

1aaskskkksk (720x360)

I august vil der kun blive udsendt to danske film, men hvilke film! Det handler selvfølgelig om Natasha Arthys ”Comeback” med Anders W. Berthelsen og ”Sommeren ’92” af Kasper Barfoed, som også er åbningsfilmen i Biografklub Danmark. Ingen tvivl om sidstnævnte nok skal skabe feststemning i biograferne.

Der vil tilmed være en amerikansk film, som forsvarer de danske farver: Ikke alene har ”Pitch Perfect 2” en dansk skuespiller, Birgitte Hjort Sørensen, i en af de bærende roller, men filmens handling kulminerer i Danmark, nærmere bestemt København.

Ellers skal amerikansk film nok sørge for at holde dampen oppe for de danske biografer. Det drejer sig først og fremmest om superheltefilmen ”The Fantastic Four” og Pixars ”Inderst inde”, som allerede er en fastslået anmelder- og publikumssucces. Derudover kan vi vente os følgende amerikanske film i august: Woody Allens spillefilm nummer 46: ”Irrational Man”, komedierne ”Pixels” og ”Fars sygt fede bilferie”, sci-fi filmene ”Z for Zachariah” og ”Self/Less”, Richard Loncraines romantiske drama ”Ruth & Alex”, Antoine Fuquas boksefilm ”Southpaw” med Jake Gyllenhaal og Ciaran Foys gyser ”Sinister 2”.

Ellers vil Tyskland levere Christian Petzolds drama ”Phoenix”, Sverige præsenterer Ronnie Sandahls ”Underdog”, Italien kommer med Alice Rohrwachers ”Miraklerne”, og Frankrig velsigner det danske biografpublikum med hele to film: Jean-Pierre Améris ”Maries historie” og Tony Gatlifs ”Geronimo”.

Vel mødt!

1akskskdks (720x917)