Formandens Bord: Hvad biograferne tabte til solen, er nu indhentet

Efter tre måneders uafbrudt hedebølge, kan det nok være næserne hang lidt på biografejerne. I maj, juni, juli tabte biograferne 300.000 billetter til solen, i forhold til samme måneder sidste år. I august lykkes det dog at indhente alt det tabte og lidt til. Så det er med fornyet optimisme branchen tager hul på efterårssæsonen. 

Den amerikanske dominans i september var overvældende. Film som ”Mission: Impossible – Fallout”, ”Mamma Mia: Here We Go Again”, “Hotel Transylvania: Monsterferie” og ”Book Club” trak publikum ind i hobetal. Nogen vil måske indvende at “Mamma Mia. Here We Go Again” er en engelsk film, men det er nu kun på papiret, amerikanske dollars står bag. 

Over for den bastante amerikanske dominans stod tre danske film: “Far til Fire i solen”, ”Landet af glas” og ”Den skyldige”. Kun førstnævnte kunne give filmene fra USA lidt ridser i lakken. ”Far til fire i solen” har i øvrigt lige slået den forrige i rækken, så det var et godt sats at udsende filmen om sommeren, i stedet for efterårs- og vinterferie, som plejer at være de traditionelle premieretidspunkter for denne franchise.

Dansk films markedsandel i august var 10 procent, mod sidste års 5 procent i samme måned. For året som helhed er den danske markedsandel 18 procent, hvilket prik er samme resultat som sidste år ved samme tidspunkt. 

Med premieren på ”Lykke-Per” den 30. august er efterårssæsonen skudt i gang på fineste vis. Og med foreløbig over 52.000 billetter solgt, er succesen i hus. Hele 16 øvrige danske film venter forude. Der må udtrykkes forventninger om at den sølle danske markedsandel vil blive forbedret ikke så lidt i årets resterende måneder. 

Dansk film lancerer tre film i september. Først og fremmest er der Ditte Hansen og Louise Mieritz som forsøger at gøre ”Klovn” kunsten efter, altså at udvide et tv-serie univers til det store lærred. Det sker i komedien ”Ditte og Louise”, instrueret af Niclas Bendixen. Dernæst skal vi følge Iqbal i et nyt eventyr i Oliver Zahles familiefilm ”Iqbal og den indiske juvel”, baseret på Manu Sareens populære bog. Janus Metz er tilbage i dokumentar-genren med ”Hjertelandet”, som er en kærlighedshistorie om en gruppe ensomme mænd i det mest affolkede område i Danmark og en gruppe hårdtarbejdende thaikvinder. 

Som sædvanlig på denne tid af året ligger amerikansk film en smule underdrejet, da september som oftest bruges til at rydde hylderne, efter alle de stor tentpoles er blevet udsendt over sommeren. Flere af de amerikanske film i år vil dog alligevel være sikre på gedigen publikumsbevågenhed. Først og fremmest er der Spike Lees ”The BlackKklansman”, med John David Washington og Adam Driver. Filmen handler om en sort politimand for hvem det lykkes at infiltrere selveste Kluk Klux Klan. Corin Hardy står bag gyseren ”The Nun”, hvor en amerikansk præst sendes til Rom for at undersøge en ung nonnes mystiske død. Demián Bichir, Taissa Farmigo og Charlotte Hope møder vi i hovedrollerne. Filmen er et spin-off til ”Nattens dæmoner”-franchisen. Ved en fejl frigiver en dreng universets mest dødelige krigere i Shane Blacks ”Predator” og genopliver dermed en franchise som tog sin begyndelse helt tilbage i 1987. Blandt de medvirkende ses Olivia Munn, Boyd Holbrook og 50 Cent. Elizabeth Banks og Melissa McCarthy spiller hovedrollerne i Brian Hensons grovkornede krimi-komedie ”The Happytime Murders”, som bedst kan karakteriseres som en film noir Muppet mordmysterie. Paul Feigs krimi-thriller ”A Simpe Favor” har også kvinder i de dominerende roller: Anna Kendrick og Blake Lively. Filmen er fyldt med overraskelser og twists i et ellers ret gennemprøvet koncept om forsvundne personer. Fra forfatteren af blandt andet ”About a Boy” og ”An Education”, Nich Hornby, kommer endnu en filmatisering af en succes-roman: ”Bare Julie”. Jesse Peretz sider i instruktørstolen og foran kameraet skal vi følge Ethan Hawke, Rose Byrne og Chris O’Dowd i jagten på et rock-idol. Pierre Morel, instruktøren af ”Taken” er tilbage med en ny hårdtslående action-thriller, ”Peppermint”. Denne gang dog med en kvinde i den alt dominerede hovedrolle, om en mor der søger hævn efter en bande har slået hele hendes familie ihjel i en drive-by-shooting. Jennifer Garner ses i rollen som den hårdtslående mor. Michael Mayers drama ”The Seagull”, baseret på Anton Chekhovs teaterstykke, er det klassiske indslag i september-programmet. Elisabeth Moss, Saoirse Ronan og Michael Zegen ses i hovedrollerne.  Den amerikanske film-september afslutter som den begyndte, med endnu en gyser: ”Hell Fest”. En maskeret serie-morder går amok og laver en forlystelsespark om til sin egen personlige legeplads. Gregory Plotkin har instrueret Amy Forsyth, Reign Edwards og Bex Taylor-Klaus i filmens bærende roller. 

Jo, iøvrigt bliver det også til en re-premiere på Stanley Kubricks ”2001: A Space Odysse”. I anledning af 50 års jubilæet genudsendes sci-fi mesterværket i restaureret IMAX-udgave. 

Fra England kommer to film af vidt forskellig karakter: Saoirse Ronan, Emily Watson, Anne-Marie Duff spiller hovedrollerne i Dominic Cookes klassiske engelske drama ”Den dag på stranden”, baseret på romanen af Ian McEwan. Kevin Macdonald står bag dokumentarfilmen ”Whitney” om verdens mest prisvindende sangerinden gennem tiderne: Whitney Houston. 

Sverige er produktionslandet bag sæsonens anden Biografklub Danmark-film, Björn Runges ”The Wife”. Filmen er baseret på en roman af Meg Wolitzer og har Glenn Close og Jonathan Pryce i hovedrollerne. Filmen fokuserer på en kone af en kendt forfatter. Sammen rejser ægteparret til Stockholm, fordi han skal modtage Nobel-prisen i litteratur. Konen begynder på turen at betvivle sine egne beslutninger i livet. Fra Sverige kommer også en ny film af Ali Abbasi, som er uddannet på Den Danske Filmskole. Filmens titel er ”Grænse” og er en fantasy-thriller med Eva Melander, Eero Milonoff og Matti Boustedt i hovedrollerne. Filmen vandt en pris i sidekonkurrencen Un Certain Regard, under filmfestivalen i Cannes 2018. 

Japan byder i september ind med Naomi Kawases romantiske drama ”Mod solnedgangen” med Tatsuya Fuji, Mantarô Koichi og Ayame Misaki. En passioneret forfatter af synstolkning til film møder en ældre fotograf, der langsomt er ved at miste sit syn. 

September byder også på et gensyn med alle biografdirektørers yndlingsfilm ”Cinema Paradiso”, i anledning af filmens 30 års jubilæum, i en ny-restaureret 4K-version.