Formandens Bord: ”Lykke-Per” kom, så og sejrede

At danskerne vil have store, saftige, fuldfede, danske filmbøffer, blev endnu engang bevist da Bille Augusts ”Lykke-Per” kom, så og sejrede. Årets foreløbig to største danske succeser, ”Så længe jeg lever” og ”Lykke-Per” har efter dansk standard været hundedyre. (hhv. kr. 25,5 mio. og kr. 55,0 mio.) De to film repræsenterer hvad danskerne vil have, når de sætter sig til rette foran det store lærred.

Man må bede til politikerne lytter til publikum, når de nu skal i gang med at strikke filmaftalen for de kommende fire år sammen.

Takket være ”Lykke-Per”, ”Ditte og Louise” og ”Iqbal og Den Indiske Juvel” nåede den danske markedsandel i september op på 38,2 procent, mod 21,1 procent i samme måned sidste år.

For de årets første ni måneder samlet, er den danske markedsandel 20,4 procent, mod 18,2 procent på samme tidspunkt sidste år.

Jo, dansk film begynder endelig at vise lidt tænder.

Men inden vi begynder at slå flikflakker af begejstring, er det værd at nævne at dansk film i september 2015 havde en markedsandel på 46,3 procent og efter de første ni måneder i 2015 var den samlede markedsandel 31,1 procent. Vi er også i år temmelig langt fra dansk rekord.

De udenlandske film klarede sig dog også rigtig godt i september. Disney/Pixars ”De utrolige 2” truede på et tidspunkt ”Lykke-Pers” førsteplads, men måtte dog se sig slået i målet. At september er en god måned for gysere, så vi sidste år med ”It”. I år tog ”The Nun” stafetten.

”Book Club” opnåede ægte sleeper-status med en helt fantastisk staying power. Det er på et sådan tidspunkt man bliver taknemmelig over, at ikke alle film nødvendigvis behøver en dansk titel. Havde Steen Gregers skulle udsende sidstnævnte i 1970’erne, var den efter al sandsynlighed blevet lanceret under titlen ”Bedstemødre med knald i”.

Opmuntrende var det da også, at Michael Noers ”Papillon” sneg sig ind på top 10.

Dansk film udsender fem film i oktober. Ikke bare oktober måneds, men også hele årets, største succes bliver Christoffer Boes ”Journal 64” efter Jussi Adler-Olsens roman. For sidste gang skal vi opleve Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i deres ikoniske roller som hhv. Carl Mørck og Assad. Denne gang kaster de sig ud i en sag, så gruopvækkende, at man må sig forbarme. ”Team Albert” er titlen på Frederik Nørgaards film med YouTube-stjernen Albert Dyrlund. Albert er en oprører, der ikke vil acceptere, at du ikke kan gøre det, du har lyst til, og få succes i livet uden at låses fast af samfundet. Kasper Munks eventyrfilm ”Vild heks” vil utvivlsomt samle mange familier foran det store lærred i efterårsferien. Der er tale om en filmatisering af Lene (”Skammerens datter”) Kaaberbøls roman. Filmen handler om den helt almindelige pige, Clara, som efter at være angrebet af en kat, pludselig besidder kræfter hun ikke før kendte til. I filmens væsentligste roller møder vi Gerda Lie Kaas, Sonja Richter og Signe Egholm Olsen. Dramaet ”Holiday” er Isabella Eklöfs spillefilmsdebut med Lai Yde, Victoria Carmen Sonne, Thijs Römer og Yuval Segal i hovedrollerne. Filmen handler om en kvinde der lever i sus og dus, dog med en bagside af medaljen, som omfatter psykisk og fysisk vold og kriminalitet. ”Mads Holger – til farvel” er en dokumentarfilm om den entreprenante provokatør Mads Holger, fortalt af hans lillesøster Pippi Olivia Norgaard Skov.

Otte amerikanske film af stor diversitet lanceres i oktober. ”Smallfoot” er en animationsfilm af Karey Kirkpatrick, som handler om yetien Migo, der tror på, at mennesker eksisterer selvom hans samfund hævder, at det ikke er sandt. Ruben Fleichers superheltefilm ”Venom”, med Tom Hardy i hovedrollen, handler om en mand der får en ondskabsfuld symbioses superkræfter, og derfor må antage sig sit alter-ego – Venom – for at overleve. Marc Forsters ”Jacob og Peter Plys” handler om Jakob fra Peter Plys-universet. Jakob er nu blevet voksen og er forretningsmand, og en dag dukker Peter Plys op på hans dørtrin og har brug for hjælp. Ewan McGregor spiller hovedrollen. Jamie Lee Curtis er tilbage i sin ikoniske rollen som Laurie Strode i David Gordon Greens gyser ”Halloween”, hvor hun atter hjemsøges af Michael Myers. Ryan Gosling spiller den første mand på månen, Neil Armstrong, i Damien Chazelles ”First Man”, en film om ubændig viljestyrke. Drew Goddards thriller ”Bad Times at the El Royale”, med Chris Hemsworth, Jeff Bridges og Cailee Spaeny, handler om syv fremmede mennesker som får deres skæbner flettet sammen på hotellet El Royale i 1960’erne.

Amerikansk film udsender også to dokumentarfilm i oktober: Steve Loveridges ”Matangi/Maya/M.I.A.” om den britiske rapper Maya Arulpragasam og Heather Lenz’ ”Kusama: Infinity” om kunstneren Yayoi Kusama, som i 1960’erne gav selveste Andy Warhol kamp til stregen.

Engelsk film udsender en trio af film: Rowan Atkinson genoptager rollen som verdens mest klodsede hemmelige agent i komedien ”Johnny English står til igen” af David Kerr. Wash Westmorelands ”Collette” handler om den franske forfatter, Sidonie-Gabrielle Colette, som overvinder et voldeligt ægteskab, for at blive en førende forfatter og en kandidat til Nobelprisen i litteratur. I hovedrollen møder vi Keira Knightley. Roger Michells ”Te med damerne” er den dokumentarfilm om fire at engelsk films største skuespillerinder: Aileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright og Maggie Smith.

Fransk film er ligeledes på banen med tre film i oktober: Blandine Lenoirs leverer den hjertevarme dramady ”Aurore – 50 somre” med Agnès Jaoui, Thibault de Montalembert og Pascale Arbillot. Filmen handler om en kvinde som, efter at være blevet bedstemor, føler trang til at begynde forfra igen. Franck Duboscs romantiske komedie ”Alt for kærligheden” handler om en kvindebedårer der pludselig ser sig fanget i sit eget spind af løgne. Instruktøren selv spiller hovedrollen som kvindebedåreren. Oktober byder også på en re-premiere på Jacques Demys romantiske musical ”Pigen med paraplyerne” med Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo og Anne Vernon.

Fra Japan kommer årets Guldpalme-vinder i Cannes, krimidramaet ”Shoplifters” af Hirokazu Koreeda. Filmen handler om en familie af småsvindlere, der på kærlig vis hustler sig igennem hverdagen. Lily Franky, Kirin Kiki og Sakira Andô spiller hovedrollerne.

Og som rosinen i pølseenden, noget så sjældent som en film fra Kirgisistan. Det drejer sig om Aktam Arym Kabats drama ”Centaur” med Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva og instruktøren selv. Vi følger en mand, der lever et stille liv med sin døve kone og lille søn i Kirgisistan. Han bliver dog genstand for alles opmærksomhed da han en nat stjæler en travhest. Filmen blev præmieret med to priser ved filmfestivalen i Berlin i 2017.