Formandens Bord: Mager høst

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Man plejer at sige oktober er biografernes høsttid. I så fald må man sige høsten var rimelig mager i år. Dansk film gjorde comeback, men i det store billede, må det desværre erkendes, at biografernes udbud af film i årets efterårsferie ikke var specielt konkurrencedygtig overfor alle de øvrige gøremål, som tilbydes feriens underholdningshungrende børn.

Både ugerne op til og efter efterårsferien var nogenlunde på niveau med sidste år, men filmtilbuddene i ferien til børnene var simpelthen bare ikke stærke nok.

Dansk film nåede i oktober en markedsandel på hele 35,0%. Det er nogenlunde på niveau med sidste års oktober, hvor markedsandel var 34,6%. Og det endda til trods der slet ikke blev udsendt danske børnefilm i efterårsferien sidste år.

For året hidtil er den danske markedsandel 20,3% mod sidste års 21,0%. I 2015 var markedsandelen for dansk film på nuværende tidspunkt hele 31,3%.

Oktober-måneds danske vindere var ”Den utrolige historie om den kæmpestore pære” som blev set af 164.054. ”Gud taler ud” med 100.742 og ”Sikke et cirkus” med 79.167 tilskuere. På overfladen et pænt resultat, men så alligevel ikke. De danske børnefilm havde jo arenaen for sig selv, uden synderlig konkurrence fra amerikanske animationsfilm, og burde være blevet set af mange flere.

”Blade Runner 2049” og ”Snemanden” klarede sig tåleligt og ”Thor: Ragnarok” fik en forrygende åbning med 73.427 tilskuere de første 7 dage.

Nedenstående top 10 for september og allernederst i denne klumme årets foreløbige top 25.

1a10 (720x369)

Atter i november slipper de danske biograferne hele 11 forskellige nationers film løs på det store lærred.

To af filmene er danske: Christian Dyekjærs thriller ”Fantasten” med Dejan Cukic i sit livs rolle. Derudover medvirker Oscar Dyekjær Giese og Nicolas Bro. Og så kommer Max Kester med noget så sjældent som en dansk science fiction film, titlen er den noget kryptiske ”QEDA” og blandt de medvirkende finder vi Carsten Bjørnlund, Sofia Helin, Marijana Jankovic og Stina Ekblad.

Og sør’me om vi i november ikke også skal opleve film fra de to ypperste skandinaviske filminstruktører: svenske Ruben Östlund og norske Joachim Trier. Östlund præsenterer dramaet ”The Square” med danske Claes Bang, og Trier kommer med ”Thelma” med Eili Harboe, Okay Kaya, Ellen Dorrit Petersen. Begge film er blevet produceret med (en mindre) støtte fra Det Danske Filminstitut.

Og samtidig har Niels Arden Oplevs første store amerikanske studie-film premiere i november: ”Flatliners”, som er en genindspilning af filmen af samme navn fra 1990. I de væsentligste roller møder vi Ellen Page, Nina Dobrev og Charlotte McKinney.

Ovenstående er hvad dansk film kan malkes for den næste måneds tid.

Fra USA kommer vi også til at opleve Kenneth Branaghs filmatisering af Agatha Christies ”Mordet i Orient-ekspressen” med et sandt overflødighedshorn af store stjerner: Johnny Depp, Kenneth Branagh, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Michael Peña, Judi Dench og Derek Jacobi. Mere overflødighedshorn skal vi opleve i superhelte-filmen ”Justice League”, som samler alle de ikoniske figurer fra DC Comics’ univers: Blandt andre Batman, Superman, Wonderwoman og Aquaman. I de væsentligste roller ses Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jason Momoa, Ezra Miller, Amber Heard, Diane Lane, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, J.K. Simmons og Willem Dafoe.

Brie Watson, Naomi Watts og Woody Harrelson brillerer i Destin Daniel Crettons ”Glasslottet”, som er baseret på en bog af Jeannette Walls. Og så skal vi gyse over endnu et afsnit af ”Saw”-sagaen, denne gang med titlen ”Jigsaw”, filmen er instrueret af Michael Spierig og Peter Spierig. Amerikansk film præsenterer også to julefilm, som begge er fortsættelser af tidligere succeser: Jon Lucas og Scott Moores ”A Bad Moms Christmas”, med Kristen Belle og Mila Kunis, og Sean Anders’ ”Daddys Home 2” med Mark Wahlberg, Will Ferrell, Mel Gibson og John Lithgow. Al Gore fortsætter sit korstog i dokumentarfilmen ”En ubekvem sandhed” af Bonni Cohen og Jon Shenk. ”Patti Cake$” er et drama af Geremy Jasper med Danielle Macdonald i hovedrollen.

Jo, og så er der også re-premiere på Charles Chaplins ”Monsieur Verdeux” fra 1947.

England sender også en bredside af underholdning mod det danske biografpublikum i november: Periodedramaet ”Victoria & Abdul” af Stephen Frears, med Dudi Dench og Michael Garbon i hovedrollerne. Og så er mange pigers yndlingsbjørn tilbage i et nyt eventyr: ”Paddington 2”, Paul King har instrueret på basis af Michael Bonds populære børnebøger. I den sprudlende engelske komedie af John Jencks, ”Kolos på lerfødder”, møder vi Matthew Modine og Russell Tovey. Filmen er baseret på en roman af Stephen Fry. Som sidste skud i engelsk films bøsse i november præsenteres Cannes-prisvinderen for bedste manuskript: Yorgos Lanthimos’ ”The Killing of a Sacred Deer” med Nicole Kidman, Colin Farrell og Alicia Silverstone.

Fransk film er på banen med et portræt af billedhuggeren Auguste Rodin, med blot efternavnet ”Rodin” som titel. Filmen er instrueret af Jacques Doillon og har Vincent Lindon i hovedrollen. ”Ballerina” er en fransk animationsfilm af Eric Summer og Éric Warin.

Fra Tyskland kommer Ai Weiweis dokumentarfilm ”Human Flow” og Raoul Pecks portrætfilm ”Den unge Karl Marx” med August Diehl.

Ungarn præsenterer vinderen af Guldbjørnen ved Berlin Filmfestivalen: ”Med krop af sjæl” af Ildikó Enyedi. Géza Morcsányi, Alexandra Borbély og Zoltán Schneider medvirker. Fra Finland skal vi more os over endnu en filmatisering af Tove Janssons bøger i animationsfilmen ”Mumitroldenes vinter” af Ira Carpelan og Jakub Wronski. Og så er der to dokumentarfilm fra henholdsvis Tyrkiet og Indien: ”Kedi” af Ceyda Torun og ”Maskiner” af Rahul Jain.

1a2 (720x691)