Formandens Bord: Maj mere besøgt end sidste år

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Maj måned sluttede en smule bedre end samme måned i rekordåret 2015. Lidt af det tabte i april blev derfor indhentet. Tilskuerantallet er pt. 235.752 tilskuere – eller 3,9% – bagefter 2015.

Årsagen til det flotte resultat i maj skyldes i høj grad endnu engang Zentropa og Biografklub Danmark. ”Der kommer en dag” placerede sig solidt som maj måneds mest sete film – og filmen havde endda premiere i i april. Ellers var det superhelte-film, computeranimation og nogle komedier, som i overvejende grad stod for resten.

Dansk films markedsandel var i maj 22,4% og for året foreløbig er tallet 28,0%. I 2015 var tallene hhv. 23,6% og 38,0%. Dansk film skal til at rubbe neglene, hvis man skal gøre sig håb om et bare nogenlunde tåleligt år.

Beklageligvis ser det ud til dansk film nu er på vej ind i en tørkeperiode, som sandsynligvis vil vare helt indtil ”Swinger”, af Mikkel Munch-Fals og Charlotte Sachs Bostrup, får premiere 22. september og bliver anden film i næste sæsons Biografklub Danmark-program. At der mod årets slutning er adskillige sikre danske hits som for eksempel ”Klassefesten 3: Dåben”, ”Iqbal og den indiske superchip” og Ole Bornedals ”Dræberne fra Nibe”, vil næppe kunne nå at ændre på at dansk film kun kommer til at opleve et middelmådigt år i 2016. Men overraskelser skal der jo også være plads til – og de vil være yderst velkomne!

Til gengæld er der ingen tvivl om at amerikansk film i vid udstrækning vil kompensere. I resten af året har amerikansk film stribevis af yderst lovende film, deriblandt ti film som må betegnes som sikre esser: ”Independence Day: Resurgence”, ”Ice Age: Den vildeste rejse”, ”Den store venlige kæmpe”, ”Jason Bourne”, ”Suicide Squad”, ”Find Dory”, ”Inferno”, ”Doctor Strange”, ”Fantastiske skabninger… og hvor de findes” samt ”Rogue One: A Star Wars Story”.

Nedenstående er en liste over de 10 mest sete film i maj og allernederst i denne klumme: Årets foreløbige top 25.

Bemærk Filmcompagniet har ændret navn til det mere hårdtslående SF Studios.

1abdskdks (720x382)

 

Dansk film præsenterer i juni to film. Det drejer sig Nicolas Winding Refns amerikanske film ”The Neon Demon”, som filminstituttet har støttet med 6 millioner kroner og dermed mener at kunne gøre dansk hævd på. Men lad os bare sige det. Derudover udsendes en ren dansk film, som Det Danske Filminstitut til gengæld slet ikke har støttet. Det drejer sig om René Frelle Petersens lowbudget-film ”Hundeliv”.

Amerikansk film er i blockbuster-sæsonens anden måned selvfølgelig helt oppe i gear: Følgetonen om de grønne skildpadder føjer endnu et afsnit til med ”Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows”. Danske teenage-piger vil uden tvivl græde øjnene ud over ”Mig før dig” med Emilia Clarke og Sam Claflin. Ryan Gosling og Russell Crowe kalder på smilet i buddy-filmen ”The Nice Guys”, det er ligeledes tilfældet når Dwayne Johnson og Kevin Heart slår gækken løs i ”Central Intelligence”. Smil vil der også være at finde i ”Now You See Me: The Second Act” med Dave Franco, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg og Michael Caine samt i ”Barbershop: The Next Cut” med Ice Cube, Nicki Minaj og Common. Danske gyserfans vil givetvis strømme til ”Nattens dæmoner 2” af James Wan. Men månedens største amerikanske film bliver utvivlsomt Roland Emmerichs ”Independence Day: Resurgence” med Liam Hemsworth, Maika Monroe, Joye King, Jeff Goldblum, Charlotte Gainsbourg, Bill Pullman og Judd Hirsch.

I den mere specialiserede afdeling af amerikansk film, vil vi i juni komme til at stifte bekendtskab med Jodie Foster som filminstruktør, og hun har begået sin hidtil mest ambitiøse film: ”Money Monster” med George Clooney og Julia Roberts i hovedrollerne. ”Den lille pige og profeten” er titlen på en tegnefilm af blandt andet manden bag ”Løvernes konge”: Roger Allers. Julianne Moore, Ellen Page og Steve Carell spiller hovedrollerne i Peter Solletts ”Freeheld” og endelige kommer dokumentarfilmen ”Mapplethorpe: Look at the Pictures”.

Som modvægt til den amerikanske dominans, præsenterer de danske biografer i juni film fra ikke mindre end otte øvrige nationer.

Fra lande vi ikke ofte ser film fra, vil vi f.eks. fra Taiwan komme til at opleve en af årets smukkeste film ”The Assassin” af Hsiao-Hsien Hou, fra Guatemala skal vi stifte bekendtskab med ”Vulkanen Izcanul” af Jayro Bustamante, og Argentina er repræsenteret med ”The Idol” af Hany Abu-Assad.

Fra Europa vil Belgien velsigne os med ”Det spritnye testamente” af Jaco Van Dormael, og Ben Strassens animationsfilm ”Robinson Crusoe”. Frankrig er produktionslandet bag animationsfilmen ”Den lille prins” af Mark Osborne. Fra Spanien kommer Fernando León de Aranoas “A Perfect Day” med Benici Del Toro, Tim Robbins og Olga Kurylenko. Og sørme om Norge ikke også er at finde blandt de nationer vi skal møde film fra i juni. Det drejer sig om en børnefilm for de allermindste: ”Den lille grå traktor Fergie”, som er den sympatiske debutfilm fra den nye danske distributør Sweet Chili Entertainement.

Men den sandsynligvis mest besøgte ikke-amerikanske film i juni, bliver Oliver (”Der untergang”) Hirschbiegels tyske ”Urmageren” med Christian Friedel og Katharina Schlüttler. Filmen er sidste film i sæsonens Biografklub Danmark-program.

1absbds (720x758)