Formandens Bord: Nu kan det næsten kun gå fremad

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Forårsvejr og eksamenslæsning lægger altid en dæmper på biografgængernes lyst til at oplevelser i mørket. Maj måned 2017 var ingen undtagelse. Kun 660.000 tilskuere gæstede biograferne den forløbne måned og det samlede tilskuerantal kom en lille smule bagud i forhold til sidste år.

Dansk films markedsandel i maj endte på 20,1 procent, mod 22,4 procent i samme måned i 2016. For året som helhed er tallet 24,8 procent contra 28,0 procent i 2016.

Danske ”Du forsvinder” klarede sig såmænd udmærket, mens ”3 ting” på det nærmeste blev ædt op af solen. Eller rettere sagt af solen og amerikansk film. For der var hele tre amerikanske film publikum hellere ville se end Jonas Dahls danske lavbudgetfilm, og det endda til trods for sidstnævnte er med i Biografklub Danmark. Faktisk har “3 ting” haft en af de dårligste åbninger for en Biografklub Danmark-film nogensinde.

Der er kun en positiv ting at sige til dansk films nuværende situation: Fra nu af kan det næsten kun gå fremad. Mikkel Seerups ”Den bedste mand” burde med lethed kunne slå sidste års danske høst af film i juni. Markedsandelen for dansk film i juni 2016 dumpede nemlig helt ned på 4,5 procent.

Amerikansk film sikrede sig atter en dominerende rolle og det skete første og fremmest ved hjælp af ”Guardians of the Galaxy Vol. 2”, ”Pirates og the Caribbean: Salazar’s Revenge”, ”Kong Arthur: Legenden om sværdet”, ”Alien: Covenant” og Fast and Furious 8”.

Nedenstående kan maj måneds ti mest sete film iagttages.

Allernederst i denne klumme, årets top 25 hidtil.

1afinal2 (720x381)

I juni byder dansk film ind med to film. Det drejer sig om Mikkel Serups film om bokselegenden Jørgen ’Gamle’ Hansen, som har fået titlen ”Den bedste mand”. Mikkel Boe Følsgaard, Lena Maria Christensen og Søren Malling spiller de bærende roller. En dansk dokumentar om Johannes Møllehave bliver det også til, den bærer titlen Møllehave”, Peter Klitgaard har instrueret. Derudover er der tale om to halv-danske: den dansk/fransk/svensk/afganske ”Wolf and Sheep” af Shahrbanoo Sadat samt den islandsk/danske ”Heartstone” af Guðmundur Arnar Guðmundsson.

I juni bliver den amerikanske blockbustersæson som sædvanlig sat i højeste gear. Hele seks hundedyre tentpoles bliver lanceret i de danske biografer i løbet af den næste måneds tid: Patty Jenkins’ superheltefilm ”Wonder Woman”, med Gal Gabot, Robin Wright og Chris Pine. Seth Gordons grovkornede biografversion af tv-serien ”Baywatch”, med Dwayne Johnson, Alexandra Daddario og Zac Efron. Alex Kurtzmans ”The Mummy”, med Tom Cruise og helt utraditionelt bliver mumien spillet af en kvinde: Sofia Boutella. Michael Bay er tilbage med et nyt kapitel i den yderst succesfulde ”Transformers”-franchise, denne gang navngivet ”Transformers: The Last Knight” med Mark Wahlberg, Laura Haddock og Isabela Moner. Amerikansk computeranimation skal vi opleve repræsenteret med Rob Lettermans DreamWorks Animation-produktion ”Kaptajn Underhyler”, samt Pierre Coffin og Chris Renauds Illumination-produktion ”Grusomme mig 3”.

Blandt månedens øvrige amerikanske film, skal vi stifte bekendtskab med gyseren ”It Comes At Night” af Trey Edward Shults, og den biografiske film om Tupac Shakur med titlen ”All Eyez on Me” af Benny Boom, komedien ”Table 19” af Jeffrey Blitz, med Anna Kendrick og Lisa Kudrow og endelig Edgar Wrights action-komedie ”Baby Driver” med Lily James, Jon Bernthal og Kevin Spacey.

Overfor den amerikanske dominans vover seks filmnationer at tage kampe op. Fra England kommer Ritesg Batras drama ”Når noget slutter” med Michelle Dockery, Emily Mortimer og Jim Broadbent, samt børnefilmen ”Brandmand Sam – Besøg fra rummet” af Gary Andrews.

Frankrig vover pelsen med den biografiske film om Jacques Cousteau, med titlen ”Jacques – En mand af havet” af Jérôme Salle, og så er der også Katell Quillévérés drama ”Hjertets vej” med Med Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner og Anne Dorval. Filmen er baseret på en roman af Maylis De Kerangal.

Fra Belgien kommer Dardenne-brødrenes længe ventede drama ”Kvinde, ukendt” med Adèle Haenel, Jérémie Renier og Olivier Gourmet. Fra Rumænien skal vi stifte bekendtskab med komedie-dramaet ”Sieranevada” af Cristi Puiu og sør’me om ikke også Rusland er på pletten med animationsfilmen ”Ulv i fåreklæder” af Andrey Galat og Maxim Volkov. Som rosinen i pølseenden er de svenske farver repræsenteret af Johannes Nyholms ”Kæmpen”. Den blev kåret som årets bedste film ved Guldbagge-uddelingen i 2017.

1afinal1 (720x710)