Formandens Bord: Slutspurten er sat ind

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Omsætningsrekorder er meget tæt på være i hus for både udenlandske og danske film. Der mangler dog stadig et stykke vej til tilskuer-rekorderne.

Mens rekorden for det totale tilskuerantal stadig synes at være inden for rækkevidde, er det mindre sandsynligt om danske film kommer til at sætte tilskuerrekord. Det skyldes, at ”Klovn Forever” ikke helt levede op til forventningerne og at den næste Jussi Adler-Olsen filmatisering, ”Flaskepost fra P”, blev udskudt fra 2015 til 3. marts 2016. Den havde nu lunet på årets danske resultat, hvis den var blevet udsendt som oprindeligt tiltænkt.

”Spectre” pulveriserede alt i november. Filmen blev en øresønderdøvende succes og satte rekord som den hurtigst omsættende film i historien. ”Spectre” havde en markesandel på imponerende 51% af det totale tilskuerantal i november. Engelsk film har i det hele taget haft en fantastisk november: ”Kvinden i guld” er på de første 4 uger blevet set af 140.809, hvilket bringer den engelske markedsandel op på sensationelle 60%. Eneste amerikanske film, som for alvor har gjort sig gældende, er ”The Hunger Games: Mockingjay – 2. del”, der har haft en flot åbning med hele 180.149 tilskuere de første 11 dage.

Den danske markedsandel faldt til 13% i november måned og kun ”Nøgle, hus, spejl” og ”Emma og julemanden” kunne for alvor forsvare de danske farver. Den danske markedsandel er for de første 11 måneder 30%

Nedenstående top 10 for november.

1ABSJDKS (720x359)

Nederst i denne artikel årets top 25 pr. d.d.

Selvom det næppe er sandsynligt der bliver tale om tilskuer-rekord til dansk film, er der dog tre danske film som ganske givet vil pynte gevaldigt på resultatet. Det drejer sig om Martin Zandvliets ”Under Sandet”, om et mørkt kapitel i Danmarkshistorien, samt to film som baserer sig på populære børnebøger, Tilde Harkamps ”Iqbal og den hemmelige opskrift” efter Manu Sareens bøger, samt Frederik Meldal Nørgaards ”Villads fra Valby” efter en bog af Anne Sofie Hammer.

Håbet om rekord på det totale tilskuerantal lever stadig. Om rekorden kommer i hus ligger på skuldrene af ”Spectre”, ”The Hunger Games: Mockingjay 2. del”, J.J. Abrams ”Star Wars: Episode VII – The Force Awakens” og ”Filmen om Radiserne”, efter Charles M. Schulz berømte tegneserie. Derudover vil Ron Howards ”I havets hjerte”, samt David O. Russells ”Joy” være med til at skubbe på vognen.

Fra landet, hvor honningen flyder i gaderne, vil følgende film ligeledes have premiere i december: ”Creed”, den fortsatte historie om Rocky med Sylvester Stallone og Michael B. Jordan i hovedrollerne, komedien ”Burnt” med Bradley Cooper, actionfilmen ”Point Break”, Sean Bakers drama ”Tangerine” samt dokumentarfilmen ”The Wolfpack”.

Fra Norge kommer Joachim Triers ”Louder Than Bombs” med et overflødighedshorn af internationale stjerner: Jesse Eisenberg, Amy Ryan, Gabriel Byrne, David Strathairn og Isabelle Huppert.

Fra Italien kommer hele to film: ”Tale of Tales” med Selma Hayek og Vincent Cassel samt Nanni Morettis ”Min mor”.

Frankrig disker ligeledes op med to film: Xavier Beauvois ”Jagten på Chaplin” og Gaspar Noés 3D-frækkert ”Love”.

Tyskland vil lade sig repræsentere med Sebastian Scippers ”Victoria”, England med ”Macbeth”, med Michael Fassbender og Marion Cotillard, Chile med ”Lysets nostalgi” af Patricio Guzmán og sidst, men ikke mindst: Japan med Hiromasa Yonebayashis tegnefilm ”Marnie – Min hemmelige veninde”.

1ABCHDKSS (720x890)