Formandens Bord: Status 2014

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

I 2014 blev der langet over 12,3 millioner billetter over disken i de danske biografer.

Det kan bedst karakteriseres som et udmærket gennemsnitsår i dette årtusinde. Biograferne har et fast tag i publikum, hvilket blandt andet udmøntede sig i at en lang række franchises klarede sig langt bedre end forgængeren.

Når man lader øjet glide ned over titlerne på årets top 30 liste, et let genkendelighed i titlerne slående. Det gælder for 23 af titlerne. Kun syv film er baseret på originale historier, skrevet direkte til biografernes store lærred.

Det afspejler den tendens vi har set intensiveret siden finanskrisens start: Publikum vil være på sikker grund og vide hvad de betaler for. Der levnes ikke mange chancer til det ukendte.

Det kan man så beklage eller hylde, alt efter temperament. I al fald gør biografernes sig store anstrengelser for at imødekomme publikums ønsker og samtidig præsentere det bredest mulige repertoire. Som en anden jonglør lykkes det også biograferne at sikre filmbranchen den bedste økonomi mulig.

Dansk film besatte ni pladser på årets top 30, heraf hele fem film på top 10. Dansk film nåede i 2014 op på et tilskuerantal på 3,3 millioner og en markedsandel på 26,5 procent. Det må man udtrykke tilfredshed med, specielt i betragtning af at hele 63,5 procent af de danske film var baseret på originale historier, og beviseligt ikke var svaret på publikums ønsker. At hele fem film af danske debutinstruktører hovedkulds blev smidt på markedet inden for relativt kort tid, var heller ikke befordrende for dansk films samlede tilskuerantal i 2014.

Hvad der ligeledes ikke var befordrende for tilskuerantallet i 2014 var de rekord mange film, som blev skubbet til 2015. Det drejer sig om ”Furious 7”, Pixar-filmen ”The Good Dinosaur”, ”Fifty Shades of Grey”, “Tomorrowland”, “Jupiter Ascending” og “Minions”. Alle er de potentielle publikumsbaskere og ville have hjulpet ikke så lidt på tilskuerantaller i 2014, såfremt de havde bibeholdt deres oprindelige premieredato. But that’s life.

I 2014 repræsenterede forgængerne i årets udsendte franchises 5 millioner billetter, for 2015 er tallet 7 millioner.

Nedenstående top 30 for 2014 og så skal blikket ellers rettes mod 2015, som kommer til at slå alle rekorder.

2kkkskdd (720x897)