Formandens Bord: Svensk film slog det hele i juni

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Det var nok de færreste som ville have troet en svensk film skulle sætte alle de amerikanske blockbusters til dørs i juni. Ikke desto mindre blev juni måneds mest sete film ”En mand der hedder Ove”, om en tvær gammel mands terrorisering af et parcelhuskvarter. Ellers er de øvrige pladser på juni måneds top ti liste i overvejende grad besat af de traditionelle amerikanske summer-blockbusters. Undtagelserne er tyske ”Urmageren” og ”Mig før dig”, som har fået tusindvis af danske teenagepiger til at græde øjnene ud af bare rørelse.

Man må spejde forgæves efter dansk film på juni måneds top 10. Traditionen tro holder dansk film ferie hvert år ved denne tid og kun danske film med yderst begrænset publikumstække udsendes i denne periode. I juni blev kun to danske film udsendt – og de faldt begge komplet på bugen. Det drejede sig om René Frelle Petersens ”Hundeliv” og Nicolas Winding Refns Cannes-håb ”The Neon Demon”. De er foreløbig blevet set af beskedne hhv. 3.496 og 6.723 tilskuere.

De resulterede i en dansk markedsandel i juni på sølle 4,5 procent. For året er den danske markedsandel på 25,6 procent. Det ligger milevidt fra den markedsandel på 34,9 procent som dansk film oppebar i første halvår 2015.

Beklageligvis har det lange udsigter før dansk film atter finder fodfæste i år. Så ikke antydningen af udsigt til dansk rekord i 2016, tværtimod. En bundrekord er mere sandsynlig.

Takket være andre nationers film holder biograferne dog skindet på næsen. Faktisk slog dette års juni måned samme måned i rekordåret 2015 og biograferne er efter første halvår kun marginalt bagefter jubelåret. Det skyldes træffere som ”The Revenant”, ”Zootropolis”, ”Deadpool”, og ”Kung Fu Panda 3”. Dermed ikke være sagt dansk film har været komplet tandløse. Både ”Flaskepost fra P”, ”Kollektivet” og ”Der kommer en dag” har været succesfulde og de har alle været højbudgetfilm.

Så enkelte danske film har såmænd klaret sig udmærket, der har bare ikke været ret mange af dem i 2016. På samme tidspunkt sidste år havde hele ni danske film klaret turen til top 25, heraf fem på top ti. I år er der kun fem danske film på top 25, heraf tre på top ti. Det er ikke noget der fremmer risikovilligheden!

Samtlige lavbudgetfilm har alle klaret sig rigtig, rigtig dårligt: ”Hundeliv” (3.498 tilskuere pt), ”Al Medina” (840 tilskuere) og ”Sorgenfri” (4.894 tilskuere). Publikum foretrækker alene højbudgetfilm og dansk film forøger at spise det store danske biografpublikum af med lavbudget. Man må tage sig til hovedet. Mange har travlt med at fortælle man ikke kan ignorere publikums behov, interessant nok er det de samme mennesker som støtter lowbudgetfilmene. Der må være betydeligt rod i realitetssansen.

Blandt filmselskaberne må Walt Disney, Nordisk Film og 20th Century Fox anses som de store vindere, foreløbig i 2016. Universal ligger noget underdrejet i forhold til deres triumfår 2015. Og blandt de øvrige store bidragydere til publikumsantallet i Danmark, er Paramount, Warner Bros, Sony, Scanbox og SF Studios endnu ikke for alvor kommet i omdrejninger.

Nederst i denne klumme: Top 25 for første halvår 2016.

1ABCDELSG (720x432)

Juli måned er, traditionen tro, den måned hvor den amerikanske blockbuster-sæson er kommet i højeste gear. I år er ingen undtagelse. Og gudsketakoglov for det, for dansk film er ikke-eksisterende i juli. Ikke én eneste dansk film får premiere den næste måneds tid.

På DFI’s hjemmeside meddeles det da også lakonisk – for første gang i historien – at ”billetsalget vil ikke blive opdateret i juli”. Det er der så sandelig heller ikke nogen grund til. En bundrekord for dansk film synes sikker i juli.

Til gengæld spiller amerikansk film for alvor med musklerne i juli. Vi skal vi atter være i selskab med Sid, Diego, Manny og alle de andre i Mike Thurmeier og Galen T. Chus ”Ice Age: Den vildeste rejse”, Tarzan genoplives i skikkelse af Alexander Skarsgård i David Yates’ ”The Legend of Tarzan”. Mr. Summer Blockbuster, Steven Spielberg, kommer med familiefilmen ”Den store venlige kæmpe” med Mark Rylance, Rebecca Hall, Bill Hader og Penelope Wilton. Vi skal langt ud i rummet i Justin Lees ”Star Trek: Beyond” og Matt Damon er tilbage som Jason Bourne i Paul Greengrass’ film af samme navn. Mila Kunis, Kristen Bell og Jada Pinkett Smith sørger for månedens grovere løjer i “Bad Moms” og endelig vil David F. Sandberg sørge for det kommer til at løbe os koldt ned af ryggen i gyseren ”Lights Out”.

Fra den mere specialiserede afdeling af amerikansk film, byder juli ind med Richard ”Boyhood” Linklaters ”Everybody Wants Some!!” og Todd Solondz’ ”Wiener-Dog” med Ellen Burstyn og Greta Gerwig. Og endelig har dokumentarfilmen ”Miles Ahead” om jazzmusikeren Miles Davis – sikkert til manges store glæde – fundet vej til de danske biografer.

Omend dansk film ligger underdrejet i juli, er der dog også et par danske co-produktioner: Islandsk/danske ”Virgin Mountain” af Dagur Kári og israelsk/danske ”Bjerget” af Yaelle Kayam.

Fra Australien kommer Jocelyn Moorhouse’ ”The Dressmaker” med store navne som Kate Winslet og Liam Hemsworth. Norge er også på pletten med Nils (”Stifinderen”) Gaups ”Den sidste konge” med blandt andre danske Jakob Oftebo. Og fra Spanien kommer dokumentarfilmen ”Paco de Lucia: La busqueda”.

To franske film bliver det også til: Omar (”De urørlige”) Sy kommer i ”Chocolat” af Roschdy Zem og endelig Arnaud Desplechins ”De gyldne år”.

1ABCDENSK (720x758)