Formandens bord: USA-film kom, så og sejrede i november

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

November måned var rimelig tilfredsstillende for de danske biografer. Tilskuerantallet i november landede på 1.241.613. Alene sidste weekend var hele 26,2% bedre end samme weekend sidste år.

Det har naturligvis sin forklaring: Et utrolig varieret program af gode film med publikumstække.

Og så skal jeg ellers lige love for at amerikansk film tog teten i november, efter oktober måneds totale overgivelse til dansk film. ”The Hunger Games: Mockingjay – 1. del” blev november måneds mest sete, med et tilskuerantal på 211.558, og filmen har endda kun har været på programmet i elleve dage. Nolans ”Interstellar” fulgte lige i hælene med 177.983 tilskuere og ”Kvinden der forsvandt” viste fantastisk ’staying power’ med 116.026 tilskuere. Og sidst, men ikke mindst: ”Dum og dummere 2”, som imponerede med hele 61.965 tilskuere, selvom filmen først fik premiere i torsdags.

På nedenstående skema kan de mest sete film i november iagttages.

DB - NOV - TOP 10 (720x329)

Dansk film ligger dog på ingen måde underdrejet. Med en markedsandel i november på 29,4%, og 27,9% for året hidtil, holdt dansk film skansen, trods strid amerikansk modvind. Det skyldes Bille Augusts Biografklub Danmark-film ”Stille hjerte” og en vedholdende ”Fasandræberne”. Samtidig har en dansk film, uden produktionsstøtte fra filminstituttet, stået for en behagelig overraskelse: Carsten Rudolfs ”Familien Jul”, som på kun elleve dage er blevet set af 55.185. Det lover godt for filmens tilskuerantal frem mod højtiden, hvor tilskuerantallet ganske givet vil være jævnt stigende.

”Fasandræberne” er nu kun sølle 17.261 tilskuere fra at slå ”Hvidsten gruppen” og placere sig på tredjepladsen over de mest sete danske film i dette årtusinde.

I lyset af november måneds flotte danske resultat, kan det samlede tilskuerantal for året til dansk film nu justeres til godt 3,3 mio.

I nedenstående graf kan det årlige tilskuerantal for danske film iagttages gennem de sidste 10 år.

2014 bliver langt fra et rekordår, men omvendt så sandelig heller ikke en bundrekord.

Man kan tilmed gennem de seneste ti år noterer sig en svagt stigende tendens. Det må da være noget der kan fremprovokere et smil på læberne hos filminstituttets hårdtprøvede direktør, Henrik Bo Nielsen.

DB - NOV - GRAF - Kopi (2) (720x485)

I december har dansk film to stærke kort på hånden: ”Antboy: Den røde furies hævn” samt Hella Joofs komedie ”All inclusive”. Over for de danske film har amerikansk film dog et par trumfer, som bliver smidt i bordet: Bud på familieunderholdning står DreamWorks Animation og Disney for, med hhv. ”Pingvinerne fra Madagascar” og ”Klokkeblomst og ønskedyret” samt – hvad der må være et rekordforsøg i lang titel – ”Alexander og den frygtelige, skrækkelige, sløje, virkelig dårlige dag”. Komedie-genren dækker USA af med ”De satans chefer 2”.

Men de to mest frygtindgydende amerikanske esser, overfor danske film, er Peter Jacksons kulmination på Tolkien sagaen ”Hobbitten: Femhærslaget” og Ridleys Scotts bibelfilm ”Exodus”.

December måned er også et overflødighedshorn af film for det mere kræsne publikum: Tommy Lee Jones har både instrueret og medvirker i ”The Homesman”, Stephen Daldrys ”Trash” efter en roman af Andy Mulligan, vores egen Lone Scherfig kommer med endnu en engelsk film, ”The Riot Club”, Céline Sciammas ”Girlhood”, gode gamle Fred Schepisis ”Words and Letters”, Yann Demanges ”Bag fjendens linjer” og noget så sjældent som en grønlandsk film byder december også på: Mike Magidsons ”Inuk”.

Og som kronen på værket vil publikum i julemåneden blive præsenteret for de 2 Oscar-håb fra hhv. Sverige og Tyrkiet: Ruben Östlunds ”Force majeure” og Nuri Bilge Ceylans ”Vintersøvn”.

DB - NOV - TOP 25 (721x778) (720x777)