Formandens Bord: Zentropa ER dansk film

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

De første fire måneder af 2016 har 76,4% af publikum til danske film valgt en film fra Zentropa. Timing har altid været et af Peter Aalbæk Jensens adelsmærker og kun få tidspunkter i Zentropas historie har budt på en så monumental chance for at slutte på toppen. Også det lykkes for Ålen, først og fremmest takket være ”Kollektivet” (301.785 tilskuere), ”Flaskepost fra P” (pt. 690.864 tilskuere) og ”Der kommer en dag”, som på de første kun 11 dage er blevet set af hele 118.899 tilskuere.

Et flottere punktum på en lang karrierer i dansk film er vist aldrig set.

Det er således ikke Zentropas skyld, at dansk film er kommet bagud i forhold til sidste år.

April måneds markedsandel på danske film holdt faktisk fin stand mod samme måned i 2015. 28,1% i år mod 28,4% sidste år. Men det ændrer desværre ikke ved det faktum, at dansk film er kommet håbløst bagefter sidste år. For de første fire måneder af 2015 var markedsandelen 40%, i samme måneder af 2016 er tallet reduceret til 29%.

Ingen tvivl om 2016 bliver et år med mange op- og nedture. Mens det samlede resultat for 2016 – for både danske og udenlandske film – efter de første tre måneder rimede fint med sidste år, har april slet ikke kunne leve op til 2015. ”Fast & Furious 7” blev i april måned sidste år set af 322.265 tilskuere. En publikumsmagnet af den størrelse har manglet i år.

Filmen, som bidrog mest til april måneds tilskuerantal, var Disneys ”Junglebogen” som lokkede 139.865 tilskuere til. På anden og tredjepladsen kommer de to Zentropa-film ”Der kommer en dag” og ”Flaskepost fra P” med hhv. 118.899 og 96.959 tilskuere.

”Flaskepost fra P” er med sine totalt 690.865 tæt på at nå sine to forgængere, som blev set af hhv. 724.509 og 764.002 tilskuere.

På fjerdepladsen blæser ”Captain America: Civil War” ind med 75.617 tilskuere, som så filmen de første fire dage. Det er meget imponerende, når man tager de to foregående film i denne serie i betragtning. De to første film om vores amerikanske kaptajn blev totalt set af hhv. 64.441 og 104.978.

Mest overraskede, på de øvrige pladser af april måneds top 10, finder vi på syvendepladsen ”London Has Fallen”, som trods elendige anmeldelser alligevel fik over et halvt hundrede tusind i biffen.

1anbhds (720x381)

Nederst i denne klumme kan årets foreløbige top 25 i agttages. Her bliver dansk films problem med al tydelighed udstillet. Mens der på samme tidspunkt i 2015 var hele seks danske film repræsenteret på top 10, ser man i år kun to film.

Dansk film byder i maj kun ind med to nye film. Det drejer sig om Barbara Topsøe-Rothenborgs filmatisering af Jesper Wung-Sungs bestseller ”1-2-3 NU” samt Omar Shagawis drama ”Al Medina”.

Amerikansk film er til gengæld påbegyndt blockbuster-sæsonen, med sidste måneds ”Captain America: Cilvil War” som startskud. Specielt fem amerikanske film vil uden tvivl komme til at skabe lange køer foran biografernes billetkontorer: ”X-Men: Apocalypse” hedder det seneste skud på den succesfulde franchise, hvis foreløbig fem film har bragt over en kvart million danskere foran det store lærred. Fans af videospillet ”Warcraft” vil også komme til at stå på tæerne af hinanden, når filmen af samme navn får premiere sidst på måneden. Videospil er øjensynligt blevet det nye sort, for maj bringer også en biografversion af spillet ”Angry Birds”. Selvfølgelig præsenterer amerikansk film også balsam til smilebåndet: ”Bad Neighbors 2” vil helt sikkert få latteren til at runge i biograferne. Men størst forventninger er der nu nok til ”Alice i Eventyrland: Bag spejlet” hvor Johnny Depp gentager en af karrierens glansroller.

Af øvrige amerikanske film den næste måneds tid, skal da også nævnes William Brent Bells gyser “The Boy” og Garry ”Pretty Woman” Marshalls komedie ”Mother’s Day”, med en perlerække af kvindelige Hollywood-stjerner: bl.a. Jennifer Aniston, Julia Roberts, Kate Hudson og Jennifer Garner.

Engelsk film fyrer ligeledes en bredside af i maj: Gavin Hoods spændingsfilm ”Eye in the Sky”, med Helen Mirren i hovedrollen, Susanne Whites filmatisering af John le Carrés ”Our Kind of Traitor” og Tom Tykwers drama ”A Hologram for the King” med selveste Tom Hanks.

Ingen måned i de danske biografer uden fransk film, i maj kommer der hele fem: Dramaet ”Markedets lov” af Stéphane Brizé, komedien ”Min fars store rejse” med Jean Rochefort, Maïwenns romantiske drama ”Mon Roi” med Vincent Cassel, Piero Messinas drama ”L’attesa” med Juliette Binoche, samt dokumentarfilmen ”Heart of a Dog” af Louie Anderson.

Fra Colombia skal vi opleve landets Oscar-håb ”Slangens favntag” af Ciro Guerra.

Og sidst, men ikke mindst, kommer Sverige på banen med en sand perle: Hannes Holms filmatisering af Frederik Backmans roman ”En mand der hedder Ove”, med Rolf Lassgård i den altdominerende hovedrolle. Filmen er tilbud nummer to i Biografklub Danmarks tillægspakke.

1abdkfew (720x709)