Forrygende start på biografåret 2019

Ligeså godt som 2018 sluttede, er biografåret 2019 begyndt.

Tilskuerantallet ligger pt. 18 procent foran sidste år og dansk film har tre film på top 10, og en dansk film besætter førstepladsen.

Den danske markedsandel, de første 16 dage af året, er imponerende 46,6 procent.

På førstepladsen, på den foreløbige top 10 i 2019, finder vi selvfølgelig Anders Matthesens ”Ternet Ninja”, som har ramt biograferne som en voldsom tsunami og har slået alle rekorder. Efter blot 23 dage er filmen blevet set af 605.167 tilskuere. Vi skal helt tilbage til de glade Olsen Banden-dage for at opleve noget der tilnærmelsesvist ligner. Mere end hver tredje biografgænger har i 2019 valgt at se ”Ternet Ninja”.

På andenpladsen finder vi en film, som bare bliver ved med at tiltrække tilskuere. Bradley Coopers ”A Star is Born” har danskerne i den grad taget til sig og mange ser filmen flere gange. Cooper og Lady Gaga har i den grad sunget sig til danskernes hjerter. Filmen er foreløbig blevet set af 353.513 og har stadig et langt liv i biograferne foran sig. Filmen vil utvivlsomt få talrige Oscar-nomineringer og det vil give filmen fornyet publikumsopmærksomhed.

På de to følgende pladser finder vi de danske film ”Før frosten” af Michael Noer og ”Happy Ending” af Hella Joof. ”Før frosten” har fået en flot start og er på den første uge blevet set af 63.306 tilskuere, mens ”Happy Ending” viser fin ’staying power’ og foreløbig er blevet set af 116.124 siden premieren.

På femtepladsen finder vi en virkelig ’long runner’. Bryan Singer og Dexter Fletchers ”Bohemian Rhapsody”, som efter hele 11. uger i biograferne stadig oplever stor publikumstilstrømning. Filmen er pt. set af 402.313 tilskuere.

På de fem mest sete film, er der det lykkelige sammenfald at både anmeldere og publikum er glade, om end flere anmeldere gerne havde set en version af “Bohemian Rhasody”, som havde betydet at ikke en djævel gad se den.

På de efterfølgende pladser på top 10 finder vi Travis Knights roste Transformers-spinoff ”Bumblebee”, James Wans superheltefilm ”Aquaman”, Rob Marshalls ”Mary Poppins vender tilbage”, Yarrow Cheney og Scott Mosiers animationsfilm ”Grinchen” og Clint Eastwoods thriller ”The Mule”.

En ren drømmestart på 2019.