Gode tider for dansk film!

Netop som den lokale markedsandel er oppe over 50 procent, takket være film som ”Ternet Ninja”, ”Før Frosten”, ”Happy Ending” og ”Skammerens datter II – Slangens gave”, rammer flere gode nyheder den danske filmbranche.

Mads Brüggers dokumentarfilm ”Cold Case Hammarskjöld” og May El-Toukhys drama ”Dronningen”, med Trine Dyrholm i sit livs rolle, er blevet stormende modtaget i udlandet og begge film har opnået en 100 procent-rating på Rotten Tomatoes.

På den prominente amerikanske festival, Sundance, i Utah deltog ‘Cold Case Hammarskjöld’ i konkurrencen for internationale dokumentarer, og her vandt den prisen for bedste instruktion.

‘Dronningen’ havde verdenspremiere i Sundances konkurrence for internationale spillefilm og vandt her publikumsprisen.

På Göteborg Filmfestivalen, der regnes for Nordens største, løb ”Dronningen” med hele tre Dragon Awards, som festivalens priser kaldes. Filmen vandt hovedprisen som bedste nordiske film, der ledsages af en pengesum på en million svenske kroner.

Juryen belønnede desuden Trine Dyrholm for bedste skuespil for hendes “kraftfulde” og “modige” hovedrollepræstation. Det er første gang, Göteborg Filmfestivalen uddeler prisen, som er kønsneutral og gives til en skuespiller i en af hovedkonkurrencens film.

Endelig modtog ‘Dronningen’ endnu engang publikums anerkendelse, da også Göteborg Filmfestivalens publikumspris gik til el-Toukhys drama.

”Cold Case Hammarskjöld” får biografpremiere allerede 7. februar, mens ”Dronningen” arriverer til biograferne den 28. marts.