Halvdelen af de danske unge streamer ulovligt

DB - ABLACKELSKERFILM (720x329)

Kampagnen Os der elsker film samler filmbranchen, TDC, Blockbuster, Dansk Industri og RettighedsAlliancen for at fortælle, at ulovlig streaming har konsekvenser – for dig, for mig og for alle os der elsker film. Det sker blandt andet gennem en kampagnefilm med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann. Målgruppen er ikke mindst de unge, hvor halvdelen jævnligt streamer eller downloader film fra ulovlige tjenester eller tjenester, som de er i tvivl om er lovlige.

Millionvis af ulovlige streaminger og downloads
Når danskere ser film og tv-serier, gør de det ofte på ulovlige netsider. Og det er især de unge, som i stor stil streamer ulovligt.

Hver anden dansker mellem 15 og 25 år streamer eller downloader film mindst én gang om måneden fra ulovlige filmtjenester eller fra tjenester, som de er i tvivl om er lovlige. Det viser en helt ny undersøgelse lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.

En nordisk undersøgelse anslår desuden, at der alene i Danmark ulovligt bliver streamet eller downloadet mere end 50 mio. film og afsnit af tv-serier om året.

Ulovlig streaming har konsekvenser
Ulovlig streaming og download af film og tv-serier er en af dansk films hovedudfordringer og har betydning for kvaliteten og diversiteten af film på det danske marked. Men langt fra alle tænker over, at de bryder loven, når de streamer ulovligt. Samtidig er det også på andre måder farligt for brugerne. Risikoen for at få virus er f.eks. 28 gange større på de ulovlige sider end på det legale internet.

Derfor står filmbranchen nu sammen med TDC, Blockbuster, Dansk Industri og RettighedsAlliancen om at lancere kampagnen Os der elsker film.

Gennem massive onlinekampagner, en kampagnefilm i landets biografer med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann i hovedrollerne, undervisningsmateriale til 7.-9. klasse og en række andre tiltag vil Os der elsker film de kommende måneder fokusere på at give ikke mindst de unge bedre vaner for fremtiden.

For den ulovlige adfærd er udbredt, viser den nye undersøgelse, som Os der elsker film har lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov blandt de 15-50-årige danskere. 40 procent af de 15-50 årige er på ulovlige filmsider eller sider, de er i tvivl om er lovlige, mindst en gang om måneden. For de unge i aldersgruppen 15-25 er tallet helt oppe på 50 procent. Det er først og fremmest ulovlig streaming, som de unge kaster sig over, mens download og fildeling foregår blandt en mere begrænset gruppe.

Et stort flertal på 67 procent af de unge mellem 15 og 25 år angiver, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame film ulovligt. Men spørger man til de unges egen holdning, er det kun 25 procent, som synes det helt eller delvist okay at streame ulovligt. Undersøgelsen fra YouGov viser samtidig, at et flertal på 62 procent af de helt unge under 20 år, som streamer eller downloader film ulovligt, er sikre på, at deres forældre godt ved, at de gør det.

Læs mere på www.osderelskerfilm.dk.

Ulovlig streaming opfattes ikke som ulovligt
Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film, udtaler: ”Vi kan se, at mange især unge finder film eller tv-serier på ulovlige sider. De opfatter det ikke som rigtig ulovligt, men vil bare gerne have adgang til indhold. Og de færreste tænker over, at der faktisk ligger en omfattende ulovlig industri bag. Der er efterhånden kommet mange muligheder for at se film og tv-serier lovligt online, og derfor laver vi nu en stor oplysningskampagne for at gøre opmærksom på, at det faktisk har konsekvenser at streame ulovligt. Både for den enkelte, men også for filmbranchen, som får sværere ved at lave gode film, hvis folk ikke betaler for at se dem.”

Massiv opbakning til kampagnen
Bag Os der elsker film står en samlet filmbranche skulder ved skulder med en række andre aktører, herunder: Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, RettighedsAlliancen, Foreningen af Danske Videodistributører, Foreningen af Filmudlejere i Danmark, TDC, Blockbuster, Nordisk Film, Egmont, Dansk Industri, Danske Biografer og Undervisningsforlaget Alinea.

Det siger aktørerne bag Os der elsker film:

”Heldigvis bruger næsten alle de unge i dag meget de lovlige tjenester til at se film. Det kan vi se af den undersøgelse, som er lavet i samarbejde med YouGov. Kampagnen sætter derfor fokus på, hvorfor det er alvorligt ulovligt at streame ulovligt ved siden af – ved at kigge på konsekvenserne for dig personligt, og for det samfund, du lever i. Og det er skrappe sager, det er ikke for børn. Vi lever i en tid, hvor den digitale kriminalitet er ved at overtage alle andre typer for kriminalitet. Det er, fordi der er mange nemme penge at tjene ved f.eks. at bruge film til at lokke brugere til. Det er i dag ikke for børn at bevæge sig rundt på den ulovlige side af internettet. Derfor skal vi blive meget mere bevidste om, hvad vi udsætter os selv for – og også hvad det er, vi støtter, når vi bruger ulovlige tjenester. Ulovlige filmtjenester er i dag, for størstedelen, drevet af organiseret kriminelle, og du er som bruger med til at fylde deres lommer med penge. Det er vigtigt, at vi alle ved, at det er alvorligt ulovligt at streame ulovligt – og at du selv bryder loven, når du gør det,” siger Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen.

”Vi er glade for, at det er lykkedes at samle alle væsentlige aktører bag en kampagne, der med glimt i øjet sætter fokus på, at streaming fra ulovlige sider faktisk har nogle konsekvenser. Når halvdelen af alle unge under 25 år besøger ulovlige filmtjenester jævnligt og 40 procent mellem 15-50 år, så har vi et kæmpeproblem. Men vi tror faktisk på, at med oplysning og forståelse, så vil de fleste hellere bruge de mange lovlige løsninger, der er ved være til rådighed, og at vi jo alle sammen gerne vil holde fast i dansk kvalitetsindhold,” siger Henrik Bo Nielsen, direktør i Det Danske Filminstitut.

”Alle ved, at økonomien i dansk film er presset. Ulovlig download koster dansk film penge, og at the end of the day vil det true dansk films eksistens. Prøv at forestille dig at vågne op hver morgen og konstatere, at flere tusind mennesker havde stjålet fra dig. Producenterne er helt naturligt desperate og magtesløse over ikke at kunne gøre noget ved det,” siger Klaus Hansen, direktør for Producentforeningen.

”FAFID (Foreningen af Filmudlejere i Danmark) er rigtigt glade for og stolte over at deltage i initiativet Os der elsker film. Som repræsentant for både danske og udenlandske rettighedshavere oplever vi dagligt filmtyveri og anser det både som en alvorlig trussel mod vores forretning og et adfærdsmæssigt og moralsk problem. Vi tror, Os der elsker film er en intelligent måde at forsøge at påvirke danskernes holdning til ejendomsretten til filmværker. Og det er en vigtig forudsætning for en fremtidig sund udnyttelse af alle de fantastiske muligheder, der ligger i lovlig digital distribution”, siger Mads Nedergaard, formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID).

“Foreningen af Danske Videodistributører (FDV) har valgt at bakke op om kampagnen, da det er et fantastisk initiativ, som sætter fokus på et af branchens allerstørste problemer. Videobranchen er gået fra at have en omsætning på det fysiske marked på mere end to mia. kr. i 2008 til tæt ved 450 mio. kr. i dag. Dertil kommer så den digitale omsætning, der dog slet ikke kan opveje det tab, som branchen oplever. Ulovlig streaming er en af de store syndere bag det markante fald i omsætningen. Et fald som har store konsekvenser for fremtidens filmproduktion. FDV er som repræsentant for danske og udenlandske videodistributører glade for at deltage i kampagnen, som på kreativ og snedig facon vil bidrage til at informere de danske filmelskere om konsekvenserne ved ulovlig streaming,” siger Ditte Rie Agerskov, sekretariatschef i Foreningen af Danske Videodistributører (FDV).

“Det er en overordentlig vigtig besked kampagnen sender: Hvis høj kvalitet, volumen og diversitet i filmudbuddet skal opretholdes, til glæde for alle filmelskere, skal ulovlig streaming stoppe,” siger Kim Pedersen, formand for brancheforeningen Danske Biografer.

“Filmkunst udgør et helt unikt bidrag til vores fælles identitet og sammenhængskraft, og danske film har i de sidste 25 år givet en helt uvurderlig international brandingværdi for Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi alle betaler for at se vores film, så vi også i fremtiden kan nyde danske og udenlandske film i verdensklasse,” siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

“Undersøgelser viser, at mange unge streamer ulovligt, fordi det er nemt, og fordi de ikke opfatter det som “rigtig ulovligt”. Derfor går hele filmbranchen nu sammen for at oplyse om, at det har nogle konsekvenser – både for den unge, der risikerer at få virus, få stjålet sine personlige oplysninger og billeder af kriminelle bagmænd, og at det har konsekvenser for, at der fortsat kan produceres de film og serier, som “alle os der elsker film” gerne vil have,” siger Line Aarsland, der er Vice President for Communication and Public Affairs i Egmont.

“Blockbuster og YouSee tilbyder originalt og nyt indhold til alle os der elsker film. Gennem vores produkter sikres den danske og udenlandske filmbranche herunder skuespillere, manuskriptforfattere osv. at få betaling for deres arbejde,” siger Allan Bartroff, seniorrådgiver i TDC.

“En moderne dansk- og samfundsfagsundervisning forholder sig til digitale medier og ansvarlig digital adfærd. Derfor er det oplagt, at undervisningsforlaget Alinea har udviklet et undervisningsmateriale, som understøtter kampagnens budskab,” siger Rikke Bay, redaktionschef hos undervisningsforlaget Alinea.

Fakta:
Analyseinstituttet YouGov har for Os der elsker film spurgt danskerne i aldersgruppen 15-50 år om deres brug af og holdning til ulovlige filmsider:

Adspurgte: Folk i aldersgruppen 15-50 år

 • 32% streamer/downloader film og/eller tv-serier dagligt, 42% ugentligt og 14% hver måned.
 • Samlet set streamer/downloader 40% film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige, mindst én gang om måneden.
 • 37% streamer jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (13% dagligt, 16% ugentligt, 8% månedligt).
 • 15% downloader jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (2% dagligt, 7% ugentligt, 6% månedligt).
 • 8% angiver, at de altid ser film og/eller tv-serier, de har streamet eller downloadet fra ulovlige sider, sammen med andre. 16% svarer, at de ofte ser dem sammen med andre, og 26 % svarer af og til, mens 39% svarer aldrig. Resten svarer ved ikke.
 • 17% er enige eller delvist enige i, at det er okay at streame eller downloade film og tv-serie fra ulovlige sider på internettet.
 • 43% er helt eller delvis enige i, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame eller downloade film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet

Adspurgte: Unge i aldersgruppen 15-25 år

 • 37% streamer/downloader film eller tv-serier dagligt, 37% ugentligt og 13% hver måned.
 • Samlet set streamer/downloader 50% film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige, mindst én gang om måneden.
 • 49% streamer jævnligt film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (17% dagligt, 19% ugentligt, 13% månedligt).
 • 18% downloader jævnligt film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet eller sider, som de er i tvivl om er lovlige (3% dagligt, 7% ugentligt, 8% månedligt).
 • 12% angiver, at de altid ser film eller tv-serier, de har streamet eller downloadet fra ulovlige sider sammen med andre. 21 % svarer, at de ofte ser dem sammen med andre og 29% svarer af og til, mens 28% svarer aldrig. Resten svarer ved ikke.
 • 25% er helt eller delvis enige i, at det er okay at streame eller downloade film og tv-serier fra ulovlige sider på internettet.
 • 67 % er helt eller delvis enige i, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame eller downloade film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet.
 • 61% af de helt unge under 20, der streamer eller downloader film fra ulovlige internetsider eller sider, de er i tvivl om er lovlige, angiver, at deres forældre godt ved det.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1.506 CAWI-interview med danskere i alderen 15-50 år i perioden 4.-10. november 2016.

Tænk på:

Når du bevæger dig ind på ulovlige websites som f.eks. ulovlige filmtjenester, udsætter du dig selv for risiko. Du betaler faktisk dyrt for at se film gratis:

 • Kriminelle lægger lokkemad ud på deres ulovlige sites.
 • Såkaldt malware overtager din computer, som nu er hacket, og malwaren æder sig vej frem til dine personfølsomme oplysninger, f.eks. dine billeder.
 • Måske ender det med afpresning.
 • I 45% af alle besøg på ulovlige sites bliver malware installeret uden at du har trykket på noget.
 • Der er 28 gange så stor risiko for at din computer inficeres med malware på ulovlige sites som på det legale internet.

Kampagnen Os der elsker film indeholder blandt andet:

 • En kampagnefilm med Lars Brygmann og Bebiane Kreutzmann i hovedrollerne. Filmen er instrueret af Asger Leth.
 • Et kampagnewebsite med informationer om ulovlig streaming og ting, man som internetbruger skal være opmærksom på.
 • Undervisningsmateriale rettet mod 7.-9. klasse.