Historiske danske film i Oscar-kapløb

Ole Bornedals “Skyggen i mit øje” er udvalgt som én af tre danske film, der kan ende som indstillet til Oscar-prisen (Pressefoto: SF Studios)

Danske film har en stærk tradition for at nå meget langt i kapløbet om den gyldne Oscar-statuette.

Senest vandt “Druk”, instrueret af Thomas Vinterberg, prisen i foråret 2021, og danske film har klaret sig rigtig flot, siden Gabriel Axel’s “Babettes Gæstebud” i 1988 som den første danske film vandt prisen.

Det danske filminstitut (DFI) har retten til at indstille film fra Danmark, og det ansvar påhviler et udvalg bestående af:

Direktør Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut er formand for komiteen. Derudover deltager Jacob Jarek fra Producentforeningen, Tea Lindeburg fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Og nu er ræset mod den næste Oscar-uddeling gået ind. Udvalget har netop udpeget tre bud på dansk repræsentant. Den endelige indstilling fra Danmark beslutter udvalget i slutningen af oktober.

DFI skriver om filmene:

Flugt

‘Flugt’ af Jonas Poher Rasmussen er historien om instruktørens gymnasieven Amin, som for første gang fortæller om sin dramatiske rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden. Filmen havde dansk premiere 17. juni. 

Den animerede dokumentar var blandt de særligt udvalgte film til Cannes Festivalens digitale udgave i 2020. Ved verdenspremieren på Sundance i år vandt ‘Flugt’ den internationale jurypris, og kritikerne kvitterede med en overvældende flot modtagelse. Siden vandt filmen i Göteborg som bedste nordiske dokumentar samt tre priser ved animationsfilmfestivalen i Annecy, herunder for bedste film. Netop nu er ‘Flugt’ på programmet på Toronto Filmfestivalen og er blandt de nominerede til Nordisk Råds Filmpris 2021. 

Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie har produceret for Final Cut for Real. Det Oscarvindende selskab Neon har købt filmen til amerikansk distribution.

Margrete den Første

‘Margrete den Første’ af Charlotte Sieling er blevet fornemt modtaget af anmelderne ved premieren i dag, 16. september. “Mesterlig”, “med internationalt format”, “den bedste historiske film i årevis” og en “gennemført flot og spændende storfilm om en kvindelig danmarkshistorisk helt”, lyder det blandt andet.

Stor ros går også til Trine Dyrholm i hovedrollen som Margrete, som vi følger i året 1402. Hun står i spidsen for et nyt nordisk storrige, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, kong Erik. Men en konspiration truer og sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt.
 
Manuskriptet er skabt af Jesper Fink, Maya Ilsøe og Charlotte Sieling. Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek har produceret for SF Studios. Filmen er købt til amerikansk distribution af Samuel Goldwyn Films, der også stod bag ‘Druk’.

Skyggen i mit øje

‘Skyggen i mit øje’ af Ole Bornedal skildrer en af de største tragedier i Danmarkshistorien, nemlig bombningen af Den Franske Skole i København. Filmen har dansk biografpremiere 28. oktober. 

‘Skyggen i mit øje’ viser os katastrofen især fra børnenes perspektiv, da britiske piloter den 21. marts 1945 forbereder sig til en afgørende mission for den danske modstandsbevægelse, nemlig angrebet på Shellhuset, Gestapos hovedkvarter i København. Angrebet lykkes, men ikke langt derfra er et fly styrtet ned tæt ved Den Franske Skole, og branden får de efterfølgende bombefly til at tro, at målet ligger under røgsøjlen.

Ole Bornedal har senest stået bag historiske og biografiske dramaer som ‘1864’ og biografstorhittet ‘Så længe jeg lever’ om sangeren John Mogensen. Instruktøren har selv skrevet manuskriptet til ‘Skyggen i mit øje’, der er produceret af Jonas Allen og Peter Bose for Miso Film.

Alle tre film er produceret med støtte fra Filminstituttet.