Hvor lang tid tager det egentlig at lave en stor Hollywood-film?

DB - ABLACKLEO (720x323)

(Fra optagelserne af Alejandro G. Iñárritus ”The Revenant” med Leonardo DiCaprio.)

At lave en biograffilm – altså en Hollywood-film – er en meget langsommelig og anstrengende proces. I diverse debatfora bliver det ofte afsløret at den gennemsnitlige biografgænger ingen fornemmelse har for hvilke anstrengelser der ligger bag en filmproduktion og hvor lang tid en filmproduktion egentlig tager. Ja, nogle debattører er tilmed af den opfattelse, at beslutningen om en film skal laves eller ej, først sker når filmen er færdig. Paradoksalt – men sandt.

Denne artikel bringer lys over problematikken omkring filmproduktion.

Denne undersøgelse tager udgangspunkt i 782 Hollywood-film, der blev udsendt mellem 2006 og 2016.

Og når der tales om Hollywood-film, er der tale om film fra de seks store amerikanske studier: 20th Century Fox, Sony, Paramount, Universal, Walt Disney og Warner Bros.

Følgende milepæle i filmproduktion skal vi dog først have på plads:

 • Bekendtgørelse – Datoen for bekendtgørelsen af at en film vil blive produceret. Ofte er der tale om datoen hvor manuskriptet ligger klar og filmen har fået det grønne lys. Men der kan også være tale om en bekendtgørelse inden manuskriptet er klar. I denne undersøgelse er første dato af de to gældende.
 • Pre-production – Den første dag af pre-production, processen hvor en films optagelser planlægges.
 • Optagelser begynder – Den første dag hvor filmens scener optages.
 • Post-production – Den første dag af post-production. Dette sker som oftest i forlængelse af tidspunktet hvor alle de vigtigste scener er optaget.
 • Biografudsendelse – Premieredatoen når filmen vises første gang for offentligheden.

 Hvor lang tid tager det at lave en Hollywood-film?
 Lad os begynde med at kigge på gennemsnittet for alle Hollywood-film i perioden.

Gennemsnitligt var filmproduktionen annonceret 871 dage før biografpremiere. Pre-production tog i gennemsnit 146 dage, selve optagelserne 106 dage og selve post-productionen begyndte 301 dage før filmen ramte det store lærred. Forud for alt dette er selvfølgelig gået en rum tid med manuskript-skrivning.

1a1finalskema1 (720x251)

Hvor lang tid går der mellem en films bekendtgørelse og biografpremieren?
Hvis man er fan at de store Hollywood-film, er man måske vant til at der kan gå temmelig lang tid fra en film bliver annonceret, til den endelig er i biograferne. For eksempel har Disney allerede annonceret deres nye titler de næste tre år, hvilket inkluderer ”Gigantic” som først får biografpremiere 25. november 2020.

Som nævnt går der gennemsnitligt 871 dage – eller to år, fire måneder og nitten dage – fra en film først bliver annonceret til det får premiere.

Komedier har den korteste gennemsnitlige tid mellem bekendtgørelse til premiere på 755 dage, mens eventyrfilm bliver annonceret hele 1.103 dage før premieren.

1A1FINALSKEMA2 (720x389)

Hvor lang tid tager pre-production på en gennemsnitlig Hollywoodfilm?
Når filmen er finansieret og de vigtigste kreative personer (normalt instruktør, producer, og hovedrolleskuespillerne) er på plads, vil filmen få det grønne lys og filmen går i pre-production. I pre-production bliver hver en optagelse planlagt. I al fald i teorien.

Gennemsnitligt er en film 146 dage i pre-production. Fantasy-film er de sværeste at planlægge og tager ikke overraskende 189 dage i post-production, mens romatiske film er de hurtigste at planlægge, det tager gennemsnitligt 92 dage.

1a1finalskema3 (720x373)

Hvor lang tid tager det gennemsnitligt at optage en Hollywood-film?
En stor Hollywood-film har flere forskellige hold der arbejder – ofte samtidig – med at optage til den færdige film. Hvert hold kaldes en “unit” og der er mange forskellige “units”.

 • Første unit er under kommando af filmens instruktør og involverer filmens hovedrolleskuespillere. Scener med dialog er næsten altid optaget af første unit.
 • Anden unit er et mindre hold, som optager scener der ikke involverer hovedrollerne i filmen. Det kan være af fly der letter, close-ups af hænder m.v. De scener vil være instrueret af en 2nd unit-instruktør, omend hovedinstruktøren lægger retningslinjerne for anden units arbejde.
 • Model unit optager miniature modeller som bruges til speciel- eller visual effects.
 • Special effects unit optager stunts, action og special effects-elementer.
 • Aerial unit har ansvaret for optagelser fra luften, som normalt er i forlængelse af optagelser fra jorden. Der kan også være tale om totaler af f.eks. biljagter.
 • Visual effects unit optager scener som skal bruges i post-production.
 • Andre units kan komme på tale, hvis optagelser kræver særligt udstyr, f.eks. til undervandsoptagelser.

Når først hovedoptagelserne er afsluttet, kan hovedrolleskuespillerne dog blive kaldt tilbage for yderligere optagelser, hvis noget ikke hænger sammen, eller hvis man undervejs beslutter sig for at tilføje scener. Skema 4 tager udgangspunkt i dagen hvor første unit begynder optagelserne. Også kendt som førstedagen af “Principal Photography”.

Gennemsnitligt tager det 106 dage – tre en halv måned – at få en film i kassen. Filmene, som var hurtigst til at komme i kassen, var gysere (81 dage) og de mest langsommelige var eventyrfilm (133 dage)

1A1FINALSKEMA4 (720x388)

Hvor lang tid går der så fra optagelserne er færdiggjort, til filmen har premiere i biograferne?
Når først filmen er færdigoptaget går filmen i post-production. Filmen bliver klippet, lyden skabes og klippes, musik bliver tilføjet og visuelle effekter færdiggøres, så bliver filmen graded og mikset og så er den klar til distribution.

Det er svært at vide hvornår post-production egentlig slutter. På nogle film arbejdes der helt op til premieren, mens andre film for længst er færdige og ligger på hylden, mens distributøren finder det helt rigtige tidspunkt for filmens premiere. Derfor er det umuligt, uden intimt kendskab til filmenes produktion, at vide hvor lang tid post-production egentlig tager. Man kan alene fastslå tiden mellem færdiggørelsen af optagelserne til filmen har biografpremiere.

Gennemsnittet er 301 dage.  Gysere ser ud til at være hurtigst gennem post-production, mens visual effects-tunge film tager længere tid. Det er dog ikke meget tid der adskiller de forskellige genrer i post-production.

1a1FINALSKEMA5 (720x404)

Det forkromede overblik over produktionen af en gennemsnitlig Hollywood-film

1a1FINALSKEMA6 (720x462)

Gennemsnitlig produktionstid for en Hollywood film, baseret på manuskriptkilde.
Hvis vi kigger på de samme data som ovenstående, men fokusere på hvor idéen til en film er kommet fra, i stedet for genre, afsløres det at film baseret på legender/eventyr bliver annonceret længst tid før premieren, måske for at signalere overfor rivaliserende studier hvad men pønser på. Materialet er jo som regel ikke beskyttet af rettigheder.

Film, baseret på originale manuskripter, har den korteste tid mellem annoncering af projektet til biografpremiere.

1a1finalskema7 (720x486)

Kilde: Stephen Follows, Film Data and Education.