I Sverige er piratkopiering af film og TV skyld i tab på 600 millioner kroner

DB - BLACKPIRACY (720x335)

Kilde: Jørn Rossing Jensen, Screen Daily 1128320_Jorn_2

De svenske film- og tv-industrier mister tæt ved 600 millioner kroner årligt, pga. ulovlig streaming og fildeling, viser ny rapport.

Ulovlig streaming og fildeling af film og tv-programmer, er fortsat et stort problem for de svenske film- og tv-industrier, konkluderer en rapport fra den svenske film- og tv-industris samarbejdsudvalg.

“Det er en almindelig misforståelse, at piratkopiering er et mindre problem i dag – tværtimod, det er større end nogensinde. Over 280 millioner film og tv-programmer ses ulovligt i Sverige årligt,” forklarede Per Strömbäck, udvalgets ekspert i digital handel.

Gennem interviews af 1003 svenskere i alderen 16-79 år, konkluderer Novus analyseinstitut, at 71% af befolkningen benytter lovlige film og tv-tjenester – i gennemsnit er hver tredje film eller tv-program svensk.

Men 29% af de interviewede – 60% af disse er under 30 år – ser hver tredje film eller tv-program ulovligt. Hver tiende af de ulovligt streamede film, er svenske.

Hvis filmene og tv-programmerne havde været købt gennem lovlige tjenester, ville det øge film- og tv-industriens omsætningen med anslået 600 millioner kroner, eller en fjerdedel af de nuværende indtægter.

“Situationen er uholdbar. For at film- og tv-industrien fortsat kan være i stand til at producere, distribuere og vise de film og tv-programmer, publikum ønsker at se og betale for, kræver det et digitalt marked der fungerer, og foranstaltninger til at stoppe den ulovlige konkurrence,” konkluderer Strömbäck.

I 2013 blev de generelle indtægter fra svenske spillefilm reduceret med 24% over 12 måneder, primært som følge af svigtende DVD-salg. Konsekvenserne er ikke bare et forretningsmæssigt problem, men også et kulturelt. Det betyder nemlig at der bliver færre nye film.

Link til rapporten: https://ftvsblogg.files.wordpress.com/2015/06/lc3a4gesrapport-digital-marknad-fc3b6r-film-och-tv.pdf