Informations Christian Monggaard vildleder sine læsere

DB - ablackmonggaard (720x328)

Filmredaktør Christian Monggaard, Information, vildleder sine læsere, når han endnu engang kaster sig ud i sit naive knæfald for Netflix.

Læs Christian Monggaards verdensfjerne opfattelser her: https://www.information.dk/kultur/2017/05/netflix-indtager-filmkunstens-hellige-haller

Helt overser den gode filmredaktør at ingen dansk biograf er blevet tilbudt at vise en eneste af de nye spillefilm, Netflix nogensinde har investeret i.

For Netflix vil selvfølgelig have filmene eksklusivt. Netflix er på den måde ikke anderledes tænkende end den ”gamle” filmbranche.

Monggaard mener dog, at det er alene er biograferne som opretholder et monopol, selvom der overhovedet ikke er tale om ”et monopol”. Det står enhver distributør frit for hvordan deres film skal distribueres. Det har biograferne ingen indflydelse på. Men tilbydes biograferne en film, har de amerikanske studier opfundet et system, hvor de sælger eksklusive rettigheder for en periode – både til biografer, vod-udbydere, streamingtjenester og tv-stationer.

Den virkelig monopolist er Netflix, de vil jo alene have indholdet helt for sig selv, uden danske biografer end bliver tilbudt at vise de film tjenesten investerer i.

Biograferne græder dog tørre tårer over den situation.

Hvad der øjensynligt aldrig er gået op for Informations filmredaktør er, at hele filmbranchens økonomi hviler på handel af eksklusive visningsrettigheder. Det er måden filmene finansieres på. Altså er det forudsætningen for at film i det hele taget kan laves. Og det har Netflix på ingen måde ændret på. På den måde er Netflix lige så bagstræberisk som den øvrige filmbranche.

Netflix måde at håndtere problematikken på, vil dog give forbrugerne færre valgmuligheder, så sandelig ikke flere.

Hvad Monggaard og andre filmelskere dog har god grund til at frygte, er en væsentlig nedgang i kvaliteten, diversiteten og volumen i filmudbuddet.

Det er den vej filmbranchen stiler. Hvad med at sætte fokus på det forhold? Hvad med at orientere Informations læsere om konsekvenserne af den udvikling Netflix er bannerfører for?

Den anden streamingtjeneste Monggaard nævner er Amazon. Denne streamingtjeneste kalder Monggaard biografvenlig. Amazon er såmænd ikke mere biografvenlig end størstedelen af verdens filmproducenter. De tilbyder biograferne filmene, fordi det tjener deres bundlinje. Ingen grund til at kaste blår i læsernes øjne. Biograferne er jo trods alt filmbranchens største indtægtskilde.

Det er naivt ud over alle grænser, når Monggaard forestiller sig en fremtid hvor Netflix vil investere i danske spillefilm. Jo, måske tv-serier, som henvender sig til hele Skandinavien, men at tro tjenesten vil investere i danske spillefilm savner afsæt i realiteternes verden.

Og selvom det utænkelige skulle ske, at Netflix skulle investere i en dansk spillefilm, vil Netflix da selvfølgelig opretholde deres eksklusive rettigheder, og biograferne vil end ikke blive tilbudt filmene, præcis som det har været kutyme med alle de øvrige spillefilm tjenesten har sat deres penge i.

Hvad Monggaard kalder håb forude, beror alene på en manglende viden om hvad der foregår lige for næsen af ham.