Kino Nibe fejrer 25 års jubilæum som foreningsbiograf

Lørdag den 23. marts festligholder Nibe Kino 25 års jubilæum som foreningsbiograf.

Biografen gennemgik i sommeren 2018 en større renovering, så det er med ret ryg biografen fejrer sit jubilæum.

Kino Nibe er blandt de ældste biografer i Danmark. Den første biograf i Nibe havde hjemme i Hotel Phønix , deraf navnet i 1910: ”Phønix Biografen”. 

I 1922 flyttede biografen til de nuværende lokaler, hvor der altså i knap 100 år er blevet vist film. 

Indtil slutningen af 1993 blev Nibe Kino drevet som privatejet biograf og en lang række biografejere har drevet biografen gennem tiden. I 1993 kunne driften ikke længere bære de økonomiske forpligtelser, hvorfor lokale ildsjæle trådte til og dannede i starten af 1994 den forening, som står bag biografdriften i dag på frivillig basis. 

I 2010 – netop i 100 året for starten på lokal biografdrift i Nibe – fik biografen den formentlig største udfordring siden starten i 1910, nemlig kravet om digitalt fremvisningsudstyr. Der blev i 2010 og 2011 arbejdet hårdt for at gennemføre denne tekniske løsning, som betød en investering på 750.000 kroner. 

Sammen med lokale og udenbys fonde samt Kino Nibes egenbetaling, og masser af frivillig indsats, lykkedes dette projekt, og Kino Nibe blev på den måde genfødt i en ny tidsalder. 

En af Nibe Kinos helt store højdepunkter var selvklart galla-premieren på Ole Bornedals ”Dræberne fra Nibe” i 2017, under overværelse af blandt andre Mia Lyhne og Nicolas Bro. 

Organisationen af Nibe Kinos drift, som frivillig drevet biograf, har nu stået på gennem 25 år. Mange ildsjæle har, ud over at booke film, reklamere, sælge billetter, og vise film, også omfattet driften af biografbygningen, som i dag fremstår solid og vel vedligeholdt. 

Det er således en jubilar i fineste form der fejres den 23. marts. 

Hjertelig tillykke til Nibe Kino!

Nedenstående Kino Nibes formand, Heidi Gregersen, som viser den nyrenoverede sal frem, med nye brede stole med kopholdere og det hele.