Laser projektion: Den ægte digitale biograf

DB - ABLACKLASER (720x312)

Begyndelsen: Kulbue-lys
Sir Humphry Davy var en opfinder i det 19. århundrede, der – blandt andet – opdagede klor og jod. Han opfandt også “Davy lampen”: en af ​​de første former for en glødepære. Men endnu vigtigere for biograferne: Han var den første som opfandt kulstof-bue lys, i omkring år 1805. I dette koncept bliver en stærk lyskilde skabt af en gnist i fri luft mellem to stænger. Det unge og nye biografmarked, med brødrene Lumière i spidsen, baserede sin fremtid på netop denne opfindelse, som det gjorde det muligt at oplyse et stort lærred.

Mellemstationen: Xenon
Vi skynder os 140 år frem i tiden, til Tyskland i 1940. En af de nyskabelser, der kom ud af denne æra var efterfølgeren til kulstof-bue lampe: Xenon lampen. I denne gas-udladningslampe, bliver lys frembragt ved at lede elektricitet gennem ioniseret Xenon-gas under højt tryk. Disse lamper var mindre arbejdskrævende at anvende og frembragte en hvid farve, som minder om naturligt sollys. Xenon-lampen blev ivrigt modtaget af biograferne, da konceptet blev industrialiseret i begyndelsen af ​​1950’erne.

Den digitale biograf… eller?
Yderligere 50 år senere blev den digitale biograf introduceret. Takket være digitalt indhold og udstyr, så industrien en mulighed for at bringe bedre billeder til publikum, gennem en mere effektiv proces. 35mm og projektorer blev erstattet af Digital Cinema pakker (DCP) og digitale projektionssystemer. Lyd havde allerede taget skridtet mod digitalisering mange år før, og nu var billedet klar til at følge med i en arbejdsproces, der består af bits og bytes og udstyr til at matche det. Det tog nogen tid at få konverteringen i gang, men mellem 2005 og 2015 gik filmindustrien fra at være 5% til 95% digital.

Hvis du troede, alle spor fra den gamle analoge verden var blevet slettet, så tro om igen! De første generationer af digitale projektorer havde stadig en vigtig analog komponent. En komponent, der let tog mere end 20% af pladsen og krævede justering eller udskiftning hver anden måned: Vores kære gamle ven, Xenon-lampen.

Ja, hvad industrien stolt har kaldet “den digital biograf” er faktisk tættere på “hybrid biograf”. En 60 år gammel teknologi var lyskilde til et digitalt system i det 21. århundrede. Problemet er, at Xenon-lampen ikke er god nok til at imødekomme ambitionen om en fuldt optimeret biografoplevelse. Den længste levetid af en Xenon-lampe er 3.500 timer, hvilket betyder, at biograferne stadig skal udskifte en lampe mindst en gang om året. Det er ligesom at bruge en kassettebåndoptager til dine foretrukne Spotify-musiknumre, og at man skal vende båndet hver halve time.

Fremtiden: Laser
I 2012 blev den digitale biograf endelig fuldbragt, ved introduktionen af laser til at oplyse de store lærreder.

Laserbelysning er den digitale lyskilde. Kernen i en laser-projektor er små elektroniske laserdioder, der konverterer elektrisk strøm til synligt lys. Laser som lyskilde øger levetid til 30.000 timer. Nu er æraen af den optimale biograf begyndt. Laser har unikke optiske egenskaber, laser-lyskilde leverer bedre billedkvalitet – i form af lysstyrke, kontrast, ensartethed, etc. – der var ikke muligt tidligere.

Tempoet i innovation af filmforevisning har været konstant stigende. Den seneste skridt er at lukke kløften mellem, hvad der faktisk er en “hybrid biograf” til en teknologi, der endelig imødekommer den sande ambition om den digitale biograf: bedre billedkvalitet og effektivitet. Laser belysning er her nu og teknologien er ved at tage fart.

Der er mange tegn på, at Xenon lampen vil være sendt på pension i 2020.