Laserprojektion: Væsentlig forhindring overvundet

Det tilbagevendende spørgsmål om, hvordan man kan frembringe lys nok på lærredet til 3D film, er til stadighed blevet besvaret med potentialet i laserprojektion. Men den amerikanske lovgivning har stillet hindringer i vejen.

En væsentlig forhindring kan blive overvundet – muligvis så tidligt som i foråret – som gør det praktisk muligt at omfavne laserprojektion, oplyser laserprojektionsforeningens præsident Pete Lude.

Fortalere for laserprojektion fremhæver mere lys på lærredet, samtidig med strømforbruget bliver reduceret, som nogle af fordelene ved systemet.

Den amerikanske lovgivning har dog sat hindringer i vejen.  Lovgivningsmæssige spørgsmål har været en udfordring, da laser er underlagt strenge sikkerhedsbestemmelser og i øjeblikket kræver en FDA-godkendelse for at kunne operere, på grund af lysstyrken.

Laserprojektionsforeningen (LIPA) har opfordret tilsynsmyndigheder til at sænke kravene til laserprojektorer, og  argumenterer, at lyskilden “udsender næsten identisk lys” som de Xenon lamper, der i pt. anvendes i digitale biografer .

Ved en tale på en branchekonference, rapporterede Lude, at det internationale standardiseringsorgan ”International Electrotechnical Commission” (IEC) “er godt på vej til at omdefinere, hvad en laserprojektor egentlig er”. Det betyder, at laserprojektorer ikke længere vil blive betragtet som en laser-emissionsenhed. I stedet vil det falde ind under de mere gunstige regler, hvorunder Xenon lamper hører – muligvis allerede i foråret.

I USA vil denne klassifikation fjerne behovet for en godkendelse til brug af en laserprojektor, og LIPA har opmuntret FDA til hurtigt at vedtage en revision.

Mens dette kan bidrage til at åbne op for muligheden for laserprojektion, erkender Lude, at andre forhindringer fortsat står tilbage. Blandt andet at teknologien er meget, meget dyr.

I 2013 annoncerede Christie salget af den første laserprojektor til Seattle Cinerama Theatre, under forudsætning af en FDA-godkendelse.