Luften er gået af Premium VOD

DB - ABLACKHOLLY

Siden 1990’erne er det dukket op igen og igen: Talen om at afkorte biografvinduet til næsten ingenting. Og hver gang er fortalerne sprunget op som løver, for efterfølgende at falde ned som lam.

Hele dette scenarie har vi gennem det seneste år oplevet endnu engang.

Denne gang har det drejet sig om et Premium VOD-vindue til en meget høj pris, det var været talt om alt fra $50 til $40, hvor filmene udsendes på de digitale tjenester allerede 17 til 40 dage efter biografpremieren.

For at få biograferne med på den galej, har der været talrige forhandlinger mellem flere af de amerikanske studier og de individuelle biografejere. Alle de amerikanske studier har i større eller mindre grad vist interesse for dette projekt, undtagen Disney, som ikke vil høre tale om det.

Forhandlingerne har drejet sig om fem emner:

  1. Længden på biografvinduet
  2. Prissætningen af Premium VOD
  3. Hvordan biograferne bliver kompenseret
  4. Længden af test-perioden
  5. Bæredygtigheden af projektet

I sidstnævnte punkt spiller det en stor rolle at Disney ikke er med.

Forhandlingerne er nu blevet indstillet i USA. Craig Ramsey fra den største amerikanske biografkæde, AMC, har udtalt at selskabet ikke længere er involveret i forhandlinger.

Dette bliver bekræftet af Warner-bossen Kevin Tsujihara, som var en af de ivrigste fortalere for Premium VOD. Direkte adspurgt på et møde med investorer, udtalte Tsujihara: ”Afkorte biografvinduet? Nej, det kan jeg ikke sige vi er i gang med.”

Problemet er, at der hverken er konsensus de amerikanske studier imellem, eller biograferne i mellem, overfor denne udfordring.

Koncentrationen af biografer spiller selvfølgelig ind. Skabelsen af mastodonten AMC, som ejer 10.000 biografsale over hele verden og efter europæiske Cineworld købte den store amerikanske biografkæde Regal Cinemas, er der skabt globale biografvirksomheder.

Disse selskaber skal man ikke forvente har meget tålmodighed i forbindelse med snak om Premium VOD. Nu handler det ikke længere om biograferne vil vise en film i USA. Nu handler det om ”hvad med om vi overhovedet ikke vil vise jeres film på planeten jorden?”