Måling: Danske biografer står godt

De danske biografer havde et tungt år i 2020. Men i forhold til andre europæiske lande gik det forholdsvis godt. Her: Biografen Øst for Paradis, Aarhus

Som mange andre erhverv og brancher oplevede også biograferne et Annus Horribilis i 2020, hvor det samlede billetsalg var på godt 7 millioner, mens salget i 2019 var 13,2 millioner billetter.

Andelen af billetter solgt til danske film var til gengæld meget høj i sammenligning med andre år, og dette giver tilsammen et billede af den danske biografbranche, der er ganske enestående i Europa.

Det danske biografmarked faldt rigtig meget – men mindre end andre europæiske markeder – fra 2019 til 2020 (Kilde: DFI)

I EU som helhed faldt billetsalget, ifølge en ny undersøgelse, som Det Danske Filminstitut (DFI) netop har udgivet, fra godt én milliard solgte billetter i 2019, til 295 millioner i 2020. Det svarer til et fald på 71 %.

Men det danske biografmarked faldt “kun” 46 %, og Danmark er dermed det land, hvor branchen forholdsmæssigt har klaret sig mindst dårligt.

Andelen af solgte billetter til landets egne film var for Danmarks vedkommende den næststørste i hele EU (Kilde: DFI)

Samtidig var de danske films evne til at sælge billetter i Danmark, som nævnt i indledningen, meget stærke.

Det giver den danske biografbranche en andenplads, hvis man ser på andelen af solgte biografbilletter til landets egne film – i forhold til de andre EU-lande, hvor det har været muligt at gøre dette regnestykke op.