Malling Bio fylder 75 år

Malling Bio fylder 75 år. Malling Bio er den mindste privatejede biograf i Danmark og rundede 6. juni det skarpe hjørne.

Mens andre biografer, som er placeret i byer af lignende størrelse, for længst er kommet på frivillige hænder, eller er lukket, kæmper en enlig bio-soldat dagligt for at opretholde et kulturtilbud i Malling, som ellers kun har bingo at byde på, når byens borgerne skal have oplevelser uden for hjemmet i Malling.

I denne biograf er der i dag EN frivillig og han hedder Per Hauberg. Per Hauberg er nærmest et med biografen, han er der altid og bor i en lejlighed placeret ovenpå biografen. 

Malling Bio åbnede den 6. juni 1943 med 202 pladser. Pladsantallet er i dag reduceret til 76 behagelige lænestole, men i 1943 nød folk at sidde tæt, rigtig tæt. Åbningsfilmen var ”Frk. Kirkemus” og første biografdirektør var Helga Svendsen, som drev biografen fra åbningen til 1949. Siden kom Harald Jensen (1949-1965) og Regnar Westerholtz (1965-1973) til, for endelig at havne i hænderne på Per Hauberg, som altså har drevet biografen de sidste 45 år. 

Allerede året efter Per Haubergs overtagelse indkøbte den nybagte biografdirektør to 70mm maskiner fra det lukkede Palladium i København. Malling Bio skulle så sandelig i biografernes første division. Indvielsen af Todd-AO anlægget blev en re-premiere på ”Ørneborgen” 21. november 1974. 

Malling Bio har altid været for forkant med på de seneste teknologiske landvindinger, i midten af 80’erne blev der installeret Sparkjær lydanlæg. I 1992 blev Dolbys 70mm MPU forforstærkere installeret, siden i 1995 Dolby digital, i 1994 DTS og i 1999 Dolby Ex. 

27. april 1981 fik Malling Bio knopskydning og endnu en biografsal blev åbnet. Bio 2, eller i folkemunde ”Bette Bio”, som har 39 pladser. 

I midten af 80’erne gav foyeren, som også rummer en lille café, også rum til udlejning af videoer. Hvad var mere naturligt end biografen også stod for underholdning i hjemmebiografen. 

På sin vis er Malling Bio i dag et levende museum. I foyeren er ophængt skifterammer med gamle biografannoncer og billeder fra 3 Falke Bio i København, som Per Hauberg drev i et kortere periode. 

En anden skifteramme vidner om de store kulturelle arrangementer, der har været i Malling. Per Højholt, Preben Neergaard, Ebbe Rode og Niels Hausgaard har med stor succes optrådt på scenen i biografen. Per Hauberg ligger ikke på den lade side hvad kulturtilbud i Malling angår. 

I 2011 blev den største sal digitaliseret, men først i 2014 lykkes det at indsamle penge til at også ”bette bio” kunne komme ind i den moderne tidsalder. 

Så sent som september 2017 fik Malling Bio en gevaldig overhaling.

Der er kom nye stole i den bagerste halvdel af salen og de bedste af de gamle stole er forflyttet til ’cowboy-rækkerne’. De bagerste rækker er endvidere bliver hævet og i logen er benpladsen blevet forøget betragteligt. Og selvfølgelig er alle stolene blevet placeret ovenpå et lækkert nyt gulvtæppe. 

Hjertelig tillykke med de 75 år, Malling Bio! Stærkere end nogensinde.

 

_