Manglen på 3D-film kan skade filmindustrien i år

3D-film har eksisteret i forskellige formater siden 1950’erne. Men er mediet, som ofte er blevet beskyldt for at være for dyrt og over-hyped, endelig blevet en økonomisk kraft i underholdningsindustrien?

Ny forskning tyder på det. Mens 2013 var et rekordår for de amerikanske biografer, med 10,9 mia. i billetindtægter, hævder analytikere hos Morgan Stanley, at 2014 ikke vil blive en gentagelse, primært på grund af færre film i 3D (det vurderes at der vil blive udsendt 28 3D film i USA, sammenlignet med 34 sidste år) og lavere tilskuerandele (39% mod 42% sidste år) for de kommende 3D- film.

Sidste års billetsalg i USA blev forstærket af uventet stærke resultater fra ”Gravity, hvilket genererede en hidtil uset andel på 80% spilleindtægterne fra 3D. Disney havde 3D-versioner af ”Frost” og ”Thor: The Dark World”. Begge film gik bedre end forventet.

DB - FOTO TIL ARTIKEL

Udsendelseskalenderen for 2014 forekommer ret uinspirerede, fastslår Morgan Stanley.

I 2014 er der for eksempel ingen film fra Pixar. Lionsgates ”Divegent” kan måske blive en behagelig overraskelse, Marvels ”Guardians of the Galaxy” og Paramounts ”Interstellar” er dog lovende titler.

Biograferne bør dog ikke være alt for bekymret – udsendelseskalderen for 2015 ser meget bedre ud.

De originale film, franchises i 2015 er baseret på, omsatte $4,1 mia., da de i sin tid blev udsendt, hvilket er en stigning på 10% i forhold til de franchises, som bliver udsendt i 2014, fastslår Morgan Stanley.

Store franchises i 2015 omfatter ”Star Wars”, afslutningen på ”The Hunger Games” og en efterfølger til ”The Avengers”.

/Kim Pedersen, Formand, Brancheforeningen, Danske Biografer – 16-2-2014.