“Margrete Den Første” set af Margrethe II

Trine Dyrholm (i midten) har hovedrollen som Margrete Den Første. Filmen er allerede blevet vist for Dronning Margrethe II (Pressefoto: SF Studios – Dušan Martinček)

Et royalt møde på tværs af århundrederne fandt i denne uge sted i Imperial-biografen i København.

Dronning Margrethe II var nemlig æresgæst ved gallapremieren på filmen “Margrete Den Første”. Filmen blev vist for et indbudt publikum, hvor også den danske statsminister Mette Frederiksen var blandt gæsterne.

“Margrete Den Første” har premiere torsdag 16. september, og den åbner Biograf Klub Danmarks ny sæson. I titel- og hovedrollen ses Trine Dyrholm, og filmen er instrueret af Charlotte Sieling.

I et stort interview i dagbladet Information (fredag 10. september) fortæller Trine Dyrholm blandt andet om, hvordan det var at skulle spille en dronning, der levede for mange hundrede år siden.

Konflikten i filmen er, at dronningen forsøgte at samle de nordiske lande i Kalmar-unionen – men indre forhold og personlige anliggender truer disse bestræbelser.

Herom siger Dyrholm i interviewet:

“Det er utrolig godt set af dem (manuskriptforfatterne, red.), for det her nedslag giver os mulighed for at fortælle, hvem hun var som politiker, hvilke ofre hun måtte gøre, og hvad hun sloges med. Der ligger noget universelt i de valg og den tvivl, for hvornår er du mor, hvornår er du dronning? Hvem er din fjende, hvem er din ven?”