Mogens Steen Kruse er død

Lørdag døde tidl. biografdirektør i Aarhus, Mogens Steen Kruse. Han blev 73 år.  

Allerede fra barnsben drømte Mogens Steen Kruse om at blive biografdirektør. De første biografoplevelser blev indtaget i den lokale biograf, Palads Teatret på Trøjborg i Aarhus.  

Senere skulle hans barndommens biograf blive hans helt egen.  

Efter endt skolegang skulle dog først familiens ambitioner på sønnens vegne indfries, og efter en ansættelse i ØK og efter at have indfriet familiens forventninger, gik Kruse sine egne veje, da han blev opmærksom på at hans barndoms biograf var ledig på markedet. 

Dengang herskede dog stadig det forhadte bevillingssystem for biografer, så Kruse måtte i gang med at ansøge justitsministeriet om en bevilling til at drive Palads i Aarhus-forstaden Trøjborg. Biografens ejer var den nu af Danske Bank opslugte Provinsbanken, og takket være faderen, som var tidl. bankdirektør i netop den bank, var forbindelserne til ejeren fortrinlige.  

I 1971 blev Mogens Steen Kruse, som kun 26-årig, tildelt en af de sidste udstedte bevillinger til at drive biograf, for kort tid efter blev bevillingssystemet ophævet og erhvervet stillet frit.

Det var starten til en lang glorværdig karrierer i biografbranchen.  

Efter biograferhvervet blev stillet frit ,åbnede det muligheder for at opdele de store utidssvarende biografer til mindre sale. Og i begyndelse af 1980’erne blev det store Palads Teatret delt op i fem sale. En af de ganske få vellykkede opdelinger af en biograf i mindre sale. Ja, faktisk så vellykket at biografen stadig eksisterer i denne form den dag i dag. 

Mogens Steen Kruse var detaljens mand og der var ikke den stolerække der ikke stod snorlige i hans biograf, ligesom forestillingerne blev afviklet med stor akkuratesse. En akkuratesse som også blev åbenbaret, hvis for eksempel Aarhus Stiftstidende var så formastelige at glemme hans mellemnavn i et interview.  

Men snart blev der fra København kaldt på Kruses kompetencer, og han blev ansat i bogforlaget Lademanns biografkæde med ansvar for kædens biografer på Fyn og i Jylland. Efter kædens sammenbrud overtog Mogens Steen Kruse en af kædens biografer: Kinopalæet i Randers.   

Samtidig involverede Kruse sig i organisationsarbejde og var i flere år i formandskabet for Danmarks Biografteater Forening, ligesom han spillede en stor rolle i Filmbranchens Samarbejds- og Idéudvalg. 

I en kortere periode drev Kruse ligeledes Royal Cinema i Aarhus, inden biografen blev omdannet til Casino. 

I begyndelsen af 90’erne faldt det generelle besøgstal for biograferne til faretruende niveau, og i Aarhus sloges de to tilbageværende biografdirektører om det tilbageværende publikums gunst. Kim Pedersen med hans Biografen og Folketeatret og Mogens Steen Kruse med Palads Teatret. 

Med udsigten til udefrakommende konkurrence, fra for eksempel Nordisk Film, slog de to tilbageværende biografdirektører i Aarhus deres biografer sammen i det fælles selskab, Biografkompagniet I/S, for at udnytte alle de synergier det naturligt ville udløse, samt for at skabe en ny biograf, som skulle slå alt hvad vi hidtil havde set herhjemme. 

Den gamle Biografen i Aarhus-Hallen blev revet ned, og måtte vige pladsen for Danmarks første fuldt THX-certificerede biografkompleks, CineCity, med fem state-of-the-art biografer i 1996. Efter successen var fastslået, gik de to biografdirektører omgående i gang med at etablere yderligere fire sale i komplekset. 

Allerede i 1999 fik Mogens Steen Kruse og Kim Pedersen et tilbud de ikke kunne afslå og solgte deres livsværk til Nordisk Film.  

Efter salget af biograferne i Aarhus flyttede Kruse til København, hvor han det næste årti var sekretariatschef for Foreningen af Filmudlejere i Danmark. I disse år var han primus motor i afviklingen af de halvårlige filmtræf, som samlede hele biografbranchen. En stilling han fratrådte for at nyde sit otium i 2009. Et otium der er blevet brugt på at holde filminteressen ved lige og ja, selvfølgelig interessen for opera. Kruse var en af Danmarks største operaelskere.

En enkelt filmrolle blev det også til. Kruse spillede rollen som flyttemand i Edward Flemmings ”Lille spejl” fra 1978.   

De sine sidste leveår levede Mogens Steen Kruse en tilbagetrukket tilværelse i Gentofte og senere i Charlottenlund.  

Ære være hans minde.

Mogens Steen Kruse bisættes fra Ordrup Kirke, torsdag den 15. november kl. 14.00.