NATO i oprør over VOD plan

NATO kalder de amerikanske studiers plan for ’forfejlet’.
Sonys ‘Just Go With It “er en af de første titler, der i USA bliver tilbudt til $30 PREMIUM VOD i april.
Den 400 kg. tunge gorilla, som i underbevidstheden var tilstede fra starten af CinemaCon – forkortelse af biografernes ’vindue’ – var stille i tre dage, mens Hollywood-studierne præsenterede kommende film og hyldede biografoplevelsen.
Men på fjerdedagen brølede gorillaen.
Annonceringen af ​​’Home Premiere’, filmindustriens officielle mærke til PREMIUM video-on-demand-tilbud, der lanceres denne måned, sprang som en bombe på Caesars Palace. Reaktionen fra biografejerne, der siger, at de ikke er blevet hørt om foretagendet, var hurtig.
“Det lader til, at risici er langt større end fordelene,” udtalte Præsidenten for biografkæden AMC, Gerry Lopez.
Stemningen blandt biografejerne blev håndgribeligt formørket efter torsdagens nyheder. Mange brokkede sig over timingen, selv om oplysningerne ikke var en fuldstændig overraskelse for enkelte – de ventede dog først en meddelelse mandag. Og selvom ingen syntes bekymret over, at ’Home Premiere’ faktisk ville skære i deres bundlinje, var konsensus, at studierne er røget ud på en glidebane.
“NATO har gentagne gange, offentligt og privat, udtalt betænkeligheder og spørgsmål om det fornuftige i at afkorte biografernes vindue for at afhjælpe vanskelighederne på ’home entertainment’-markedet,” udtalte NATO i en erklæring.
Ved torsdagens præsentation af Warner Bros.-film – en deltager i ’Home Premiere’ – talte Todd Phillips, instruktøren af “The Hangover 2”, kraftigt imod at afkorte biografernes vindue.
“Jeg er på jeres side i video-on-demand problematikken,” udtalte Phillips til en pakket sal i Colosseum, hvilket fremkaldte klapsalver og jubelråb fra mængden. “Hvis jeg havde ønsket at lave film til TV, ville jeg være blevet TV-instruktør – ikke spillefilminstruktør.” David Heyman, producenten af “Harry Potter” franchisen, fortalte senere, at han var enig med Phillips.
NATO’s erklæring syntes at true de amerikanske filmstudier, muligvis med tilbageholdelse af spilletid for trailere samt plakatplads.
“Derudover afsætter biografejere millioner af timer på lærredet til at vise trailere til at fremme besøgstallet for kommende film. Men disse trailere fremmer nu film, som snart vises i hjemmet til skade for besøgstallet i biograferne. Vi kan forventer biografejerne vil beregne, hvor meget den værdifulde tid på lærredet er værd på deres bundlinjer og for filmstudierne, der har kollapset biografernes vindue. Samme betragtning vil uden tvivl blive draget når det handler om de mange tønder land væg- og gulvplads, der anvendes til plakater og standee’s.” udtalte NATO.
Indtil VOD planen fra Warner Bros, Sony, Universal og 20th Century Fox blev rapporteret torsdag morgen var emnet stort set blevet undgået. På et CinemaCon pressemøde om tirsdagen undgik NATO præsidenten, John Fithian, og MPAA formanden, den tidligere senator Christopher Dodd, bevidst emnet. “Vore bestyrelser mødtes i mandags og drøftede, hvad der var vigtigst for os, og det er partnerskaber,” udtalte Fithian. “Det handler ikke om at have et hundeslagsmål.”
I stedet fokuserede konferencen på digitaliseringen, fremtiden for 3D og det sædvanlige engagement i bekæmpelse af filmtyveri. Sidstnævnte spørgsmål var Chris Dodd helt og holdent fokuseret på i sin første tale i sin nye rolle, og forpligtede sig til en fremtid med aggressiv lobbyvirksomhed for bedre uddannelse og stærkere lovgivning.
Enkelte filmspecialister tror ikke VOD planen i sidste ende vil komme til at fungere, og sætter stort spørgsmålstegn ved publikums ‘vilje til at kaste 30 dollar på bordet for at se en film’. Og hævder det er usandsynligt at PREMIUM platformen vil afstive det faldende ’home entertainment’-marked.

NATO gav svar på tiltale ved at fortælle studierne, hvad der er godt for dem, og advarede om at planen vil bringe Hollywoods indtjeningsstrøm i fare.

“De risikerer at beskadige biografindtægterne uden egentlig at opnå hvad de vil; nemlig at imødekomme forbrugerens ønsker i form af fleksibilitet, mobilitet og en lav pris,” fremgik det af NATO’s erklæring.
NATO sluttede sin erklæring med følgende ord: “De 4 studier har truffet deres beslutning på grundlag af hvad de uden tvivl opfatter som deres bedste interesser. Biografejerne vil gøre det samme.”