Nu kommer 4DX-biografen til Danmark

DB - ABLACK4DX (720x349)

Klar til en revolutionerende biografoplevelse?

Vind i håret og stole, der ryster, hopper og svajer. Tåge, duft af brændt gummi og snevejr. Det lyder ikke som en klassisk tur i biografen. Men snart bliver det virkelighed, når Nordisk Film Biografer introducerer biografkonceptet 4DX den 21. marts i Århus.

Når 4DX lanceres, vil gæsterne kunne springe ind i filmen med alle sanser, og biografturen vil ikke længere være begrænset til kun at foregå på lærredet. Biografkonceptet 4DX er en nyskabende teknologi, som gør gæsten til en del af filmens handling ved hjælp af hele 18 forskellige effekter som bl.a. vind, vand, regn, tåge, luftskud og lugt samt sne, sæbebobler og kildren på ryggen.

Ved hjælp af et hydrauliksystem bevæger biografsæderne sig i flere retninger, mens dyser spyer luft, vand og duft. Tilsammen giver det en meget virkelighedsnær oplevelse af vejrfænomener, bevægelser og andre elementer fra filmen.

De danske biografgæster kan forberede sig på en revolutionerende biografoplevelse, når der føjes en fysisk fjerde dimension til biografoplevelsen. Det bliver ikke for sarte sjæle, når også lyn og torden buldrer gennem salen. De første billetter er allerede sat i salg på www.nfbio.dk/4dx.

En ekstra dimension til biografturen
Den første Nordisk Film-biograf, der føjer en ekstra dimension til biografturen, er biografen i Aarhus C, som åbner dørene for 4DX den 21. marts. Senere på året følger endnu en 4DX-sal i Nordisk Film Biografer Lyngby, som ligger nord for København.

“Det er – skulle jeg hilse at sige – en vild oplevelse at se en film i 4DX, og vi glæder os som var det Juleaften til at invitere inden for. Man kan først virkelig forstå, hvor underholdende det er, ved selv at prøve det,” siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg, der er kommerciel direktør i Nordisk Film Biografer.

4DX-teknologien er udviklet af sydkoreanske CJ 4DPLEX og er verdens første 4D-teknologi udviklet specielt til spillefilm. Der samarbejdes tæt med de største filmstudier for at kunne tilbyde populære blockbusters i 4DX. Effektsporet designes individuelt til den konkrete film og gennemses i snit over 100 gange for at sikre en perfekt synkronisering af filmens handling og effekter.

Det vil i første omgang være de mere effektfulde og actionprægede film, som bliver vist i 4DX, så teknologien kan komme til sin ret. Men også børnefilm med fart og bevægelse, som f.eks. “Coco” og “Biler 3”, er populære i det nye format. Der skrues dog en tand ned for effekterne, når de mindre biografgæster indtager salen.

Stor succes i norsk søsterbiograf
Udover at være Danmarks største biografkæde ejer Nordisk Film Biografer også 21 biografer i Norge. Her åbnede man dørene til 4DX, som det første sted i Norden, i foråret 2017 med overvældende succes. Siden åbningen af 4DX-biografsalen i Oslo har næsten dobbelt så mange gæster som forventet løst billet til en ekstra stor oplevelse i biografen. Det placerer den norske biograf i top tre over bedst sælgende 4DX-biografer i verden, når der måles på belægningsprocent.

“Nordmændenes modtagelse af 4DX har været overvældende positiv og har overgået vores i forvejen store forventninger. I 2017 fandtes der på verdensplan over 49.000 4DX-sæder fordelt på cirka 400 biografsale i 50 forskellige lande. Det siger lidt om, at 4DX i sin korte levetid allerede er blevet enormt populært i hele verden. Vi er derfor meget stolte over at kunne lancere et så eftertragtet koncept til de mere eventyrlystne danskere, som har lyst til en ny og spektakulær biografoplevelse”, siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg.

Invitation til presselancering
Nordisk Film Biografer inviterer pressen til lancering på 4DX, hvor der er mulighed for at høre mere om konceptet og opleve filmen “Tomb Raider” i 4DX.

Det foregår onsdag 21. marts fra klokken 10.00 hos Nordisk Film Biografer Aarhus C, Skt. Knuds Torv 15, 8000 Aarhus C. Tilmelding til sofie.christensen@nordiskfilm.com eller tlf. 61 63 84 77.

Nordisk Film Biografer vil gøre biografoplevelsen endnu større
Nordisk Film Biografer er Danmarks største biografkæde med 22 biografer fordelt over hele landet. Som markedsleder fokuserer kæden allerede på at tilbyde gæsterne den bedst mulige biografoplevelse med koncepter som 3D og premiumkonceptet Supreme med specialdesignede luksusstole, Dolby Atmos-lydsystem og ekstra stort væg-til-væg-lærred.

Andre nye tiltag er gaming og e-sport, som er den hurtigst voksende sportsgren målt på økonomi og følgere på verdensplan. For Nordisk Film som førende i Norden inden for film, biografer og spil er det naturligt at være en del af e-sporten, der vinder større og større indpas både i Danmark og internationalt, og som er præget af høj vækst, digitalisering og en ung målgruppe. I 2018 åbner Nordisk Film Biografer også sin første biograf i Sverige, og biografkæden bliver dermed en markant biografspiller i hele tre nordiske lande.

4DX fun facts
4DX-konceptet tilbyder i alt 18 effekter, bl.a. bevægelige stole, kildren på ryg og sæde, duft, luftpust- og skud, regn, tåge, sne, lyn og sæbebobler (se vedlagte grafik).

På verdensplan er der ca. 49.000 4DX-sæder fordelt på godt 400 biografsale i 50 forskellige lande.

Siden 2009 er over 450 Hollywood-blockbusters og internationale film blevet vist i 4DX.

I første halvår af 2017 så mere end 9,3 millioner biografgæster på verdensplan en film i 4DX. Det genererede godt 110 millioner dollars i omsætning – og var det bedste halvår siden konceptet blev lanceret i 2009.

I Danmark introduceres 4DX i Århus og senere på året også i Nordisk Film Biografer Lyngby ved København.

Man forbrænder ca. 40 kalorier på et godt grin – og med 4DX bliver forbrændingen nok kun endnu højere…

Det skriver internationale medier om 4DX
CNN: “In a new era of video streaming, the movie theater is facing stiff competition, but new interactive tech (4DX) is getting moviegoers back into the theater.”

New York Times: “To lure young generation and increase attendance, theaters are trying to redefine the moviegoing experience with 4DX.”

Artikler/TV-indslag om 4DX
CNN Entertainment, 2017: https://edition.cnn.com/2017/05/30/entertainment/4dx-theaters/index.html

TV 2 Norge, 2017: http://www.tv2.no/v/1156296/

NRK TV, 2017: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19030917/09-03-2017#t=32m50s

Sky News UK, 2015: https://www.youtube.com/watch?v=0Gtcjn4uvjE

Business Insider, 2014: http://www.businessinsider.com/this-is-what-it-looks-like-to-experience-a-movie-in-intense-4dx-2014-11?r=US&IR=T&IR=T

The Guardian, 2014: https://www.theguardian.com/film/2016/mar/10/4dx-cinema-new-york-batman-v-superman-fake-rain-smells