Ny Cinerama-lignende teknologi på vej

DB - BLACKCJ (720x336)

Teknologien med tre lærreder og 13 projektorer vil blive demonstreret på dette års CinemaCon 20.-23. april i Las Vegas.

CJ Group, den sydkoreanske selskab bag 4D-systemet, sigter efter at bringe den 270-graders Cinerama-lignende “ScreenX” biografoplevelse rundt i verden.

ScreenX er en tre-skærmsløsning der gengiver billederne både på lærredet foran publikum, men også på sidevæggene. Lærreder vil således også blive opsat på biografernes sidevægge, ved hjælp af seks projektorer på hver væg, som ”syr” billederne sammen. (Det betyder systemet i alt bruger 13 projektorer).

Denne model kan sammenlignes med Barcos Escape og de to systemer vil uden tvivl komme til at konkurrerer med hinanden. Barco-systemet benytter et enkelt lærred og en enkelt projektor til hver af lærrederne på sidevæggene. (Altså i alt tre projektorer)

CJ har i dag 75 ScreenX-biografer 44 steder i Sydkorea, og en i Bangkok, men disse bruges primært til reklamer, da ingen spillefilm i fuld længde endnu er produceret til systemet. Theodore Kim, senior Vice-præsident for udvikling af 4D og ScreenX, har udtalt, at CJ har til formål at bringe ScreenX til det globale biografmarked, men i øjeblikket målretter sin indsats mod de amerikanske og kinesiske marked. Han hævder selskabet pt. forhandler med de amerikanske studier om indhold.

Han håber at kunne præsentere systemet i en amerikansk biograf i 2016. Forretningsmodellen er en udbyttedeling mellem CJ og biografejeren, som er den model selskabet også benytter til sit 4D-system.

Biografejerne ønsker at differentiere biografoplevelsen fra, hvad forbrugerne kan opleve i hjemmet, og derfor introducerer CJ det Cinerama-lignende system, sammen med valgmuligheder såsom 3D, 4D og 3D lyd.

ScreenX vil sætte gang i overvejelserne blandt filmskaberne, som nu kan få ekstra lærredsplads til deres fortællinger, selvom filmene fortsat også skal produceres i det konventionelle billedformat. Kim mener computeranimerede film vil være de første til at forsøge sig med ScreenX.