Ny forskning: Biografen er et trygt sted i forhold til Covid-smitte

Nye forskningsresultater peger på, at biograferne er et meget sikkert sted at opholde sig i forhold til risiko for smitte med covid-19 (Foto: FORMAT Ballerup)

Udluftningen i en helt almindelig biograf er gæsternes tryghed for, at der ikke opstår smitte med covid-19.

Det er konklusionen på en række forsøg i et forskningsprojekt under Fraunhofer IBP – forskning, der er støttet af det tyske kulturministerium “Bundesregierung für Kultur und Medien”.

Forskningen måler, hvordan aerosol-partikler spredes i en biograf, og konklusionen er ganske klar: Smitsomme – og andre – partikler spredes hurtigt og effektivt væk fra gæsterne i en biografsal.

Det skyldes den særlige udluftning, der findes i en gængs biografsal. Her bliver luften fordelt gennem aircondition placeret i loftet, og det har betydning, siger lederen af forskningsprojektet til instituttets hjemmeside:

“Det har den afgørende betydning, at de aerosoler, der indeholder virus, bliver effektivt og hurtigt ledt ud fra salen,” siger Dr. Gunnar Grün, der er konstitueret leder af Fraunhofer IBP.

Universitetet, der ligger i det sydlige Tyskland, står for forskningsprojektet. Det sker blandt andet i samarbejde med det tyske forsvars universitet i München, og det støttes som nævnt af det tyske kulturministerium, men også den tyske biograforganisation (og Danske Biografers “søster-organisation” i Tyskland) SPIO bakker naturligvis op om projektet.

“For os er det uforståeligt, at biografer er underlagt strammere krav end for eksempel udskænkningssteder og restauranter. De konklusioner, der drages i dette projekt, understreger, at det kun er forbundet med meget lille smitterisiko at gå i biografen,” siger Thomas Negele, der tidligere har været præsident for SPIO, til tyske medier.

Ifølge mediet Celluloid Junkie er der ikke ét eneste sted i verden konstateret et eneste udbrud af covid-19, hvor smitten er opstået eller overført i en biograf.