Ny start for +100 årige Palads

Palads i det centrale København er faktisk hovedstadens gamle hovedbanegård, der i 1912 blev lavet til biograf. Nu føres historien videre i nye former (Foto: Nordisk Film/Egmont)

Lige siden Palads Biografen ved Nørreport i København blev bygget i 1912, har huset været synligt for offentligheden – og indimellem meget omstridt.

Ikke alene var biografen hjemsted for morsomme scener i indledningen til filmen “Olsen Banden går amok” i 1973. Den sørgede også for ballade og diskussion, da ejeren, Nordisk Film, i 1988 lod kunstneren Poul Gernes udsmykke facaderne i kulørte farver.

Men mest af alt blev der nu ballade om Palads for nogle år siden, da det kom frem, at Nordisk Film (en del af Egmont-koncernen) ønskede at rive den gamle bygning ned og bygge nyt og moderne.

Grupper af borgere, politisk modstand og masser af debatindlæg i de københavnske og landsdækkende medier betød samlet set en modvind, som Nordisk Film nu har taget konksekvensen af.

Tirsdag (29. marts) kom det nemlig frem, i første omgang i en artikel i Berlingske, at man nu går efter en gennemgribende modernisering af Palads.

Den opføglende pressemeddelelse fortalte, at der skal ske “en modernisering, der skal finde sted i respekt for Palads’ omgivelser og i dialog med biografens gæster og københavnerne.”

Asger Flygare Bech-Thomsen er administrerende direktør i Nordisk Film Biografer – og medlem af Danske Biografers bestyrelse (Foto: Kristian Septimius Krogh – Nordisk Film/Egmont)

“Palads er en historisk biograf. Den er en af Danmarks største og ældste biografer og har gennem mere end 100 år dannet rammen om store filmoplevelser. Det var her, københavnerne så nogle af historiens første biograffilm – og det er her, vi også i fremtiden ønsker at give vores gæster storslåede filmoplevelser i verdensklasse.”

“Men for at kunne det, skal Palads moderniseres, så vi kan skabe den helhedsoplevelse, vores gæster forventer af en moderne biograf,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen, adm. direktør i Nordisk Film Biografer, i pressemeddelelsen.

Derfor har Nordisk Film Biografer netop ansøgt Københavns Kommune om at få udarbejdet en ny lokalplan for området, som skal gøre det muligt at modernisere biografen. For efter at have skrinlagt et tidligere bud på et nyt Palads er Nordisk Film Biografer klar til at starte på en frisk.

Denne gang vil Nordisk Film ikke udvikle ét færdigt projekt, men vil arbejde på flere nye forslag, der hvert skal give et visionært og balanceret bud på, hvordan man kan udvikle et fremtidens Palads i respekt for Palads’ omgivelser. Og så skal det ske i dialog med alle interesserede.

I udviklingen af fremtidens Palads vil Nordisk Film Biografer både have fokus på det omgivende byrum og på bæredygtighed, samtidig med at de indendørs faciliteter skal være i top med plads til ny teknologi, mere rummelige, komfortable stole og større sale og lærreder.

Fremtidens Palads skal desuden bidrage til udviklingen af Axeltorv, så Palads og Axeltorv i højere grad kan blive et inspirerende, centralt og folkeligt samlingspunkt i Indre By.

Udviklingen af Palads sker i samarbejde med COBE Arkitekter.

Hvis Københavns Kommune godkender Nordisk Film Biografers ansøgning om at påbegynde arbejdet med at udvikle en ny lokalplan, vil Nordisk Film Biografer i løbet af 2022 invitere interesserede til dialog og udarbejde et antal skitseforslag, der kan forelægges Københavns Kommunes politikere.