‘Onkel’ har succes i Sønderjylland

Frelle Petersens ’Onkel’ har succes i Sønderjylland.

Filmen, der havde premiere den 14. november, handler om 27-årige Kris (Jette Søndergaard), der er landmand på en mindre gård i Sønderjylland men samtidig har en drøm om at blive dyrlæge. Alt i filmen foregår på klingende sønderjysk.

I løbet af de første fire dage i biograferne, har filmen solgt 4.646 billetter. Men heraf er de 2.236 billetter langet over disken i biografer i Sønderjylland. Næsten halvdelen af alle billetterne er således solgt i den landsdel, hvor historien i ’Onkel’ udspiller sig.

Det er blandt andet i Biografen 1&2 i Tønder, Rødding Bio og Kinorama Aabenraa, at publikum strømmer ind i mørket for at se det rørende drama.

Dermed indskriver ’Onkel’ sig i en række af danske film, der foregår i en bestemt egn af landet – og efterfølgende opnår biografsucces i samme egn.

Et andet eksempel er det danske drama ’Klumpfisken’ fra 2014, der handler om den 45-årige fisker Kesse fra Hirtshals. 31% af filmens biografpublikum kom fra Nordjylland, selv om der kun bor 10% af befolkningen i denne landsdel.

Også Ole Bornedals ’Dræberne fra Nibe’ hittede i Nordjylland (hvor byen Nibe ligger), mens både ’Tarok’ og ’Hvidstengruppen’, der begge er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis, solgte massivt i Midtjylland, hvor filmene foregår.

Dobbelt prisvinder

’Onkel’ hitter dog ikke kun i det sønderjyske. I weekenden blev filmen nemlig belønnet med Politikens Talentpris og en check på 50.000 kroner. Det skete i forbindelse med filmfestivalen Cph Pix, hvor filmen også blev vist.

Og tidligere på måneden blev Frelle Petersens film belønnet med den prestigiøse hovedpris på Tokyo International Filmfestival.

Også de danske anmeldere har kastet rosende ord og mangfoldige stjerner efter filmen. Politikens Kim Skotte gav filmen fem hjerter og skrev blandt andet: ”Den nye danske film ’Onkel’ kunne næsten have været en stumfilm, men når alligevel at få sagt noget mere ægte om livets drama end fem normale danske spillefilm til sammen.”

’Onkel’ kan ses i 19 biografer – både i Sønderjylland og resten af Danmark.

Opdateret d. 9/12: ‘Onkel’ spiller nu i 65 biografer og har solgt 22.163 billetter.