Oscar 2021

Oscar 2021 blev en triumf for både Thomas Vinterberg og “Druk”, og for den danske klipper Mikkel E. G. Nielsen, der står for arbejdet med “Sound of Metal”

For fjerde gang har en dansk film vundet en Oscar i kategorien “Bedste Internationale Film”. Hæderen tilfaldt natten til mandag instruktør Thomas Vinterberg, der modtog den gyldne statuette i Los Angeles.

Du kan se et klip af Vinterbergs ganske rørende takketale her.

Mens “Druk” var omtalt inden prisfesten som favorit, var den danske klipper Mikkel E. G. Nielsen nok mere at regne som en outsider i kapløbet om “Bedste Klipning” (Film Editing). Det var for hans arbejde med filmen “Sound of Metal”.

Han modtog hæderen i et felt, hvor klipperne bag storfilmene “The Trial of the Chicago 7”, “Nomadland”, “Promising Young Woman” og “The Father” også var nomineret.

Du kan se den samlede liste over nominerede og prisvindere her.

Det er første gang, prisen i denne kategori går til en dansk klipper. Til gengæld har danske film tre gange tidligere vundet Oscar for “Bedste Internationale Film” – en pris, der er blevet uddelt i Oscar-regi siden 1947.

De foregående danske vindere af en Oscar er:

1988 – “Babettes Gæstebud”, instrueret af Gabriel Axel
1989 – “Pelle Erobreren”, instrueret af Bille August
2011 – “Hævnen”, instrueret af Susanne Bier

De mest meriterende priser ved årets Oscar-uddeling gik til:

Bedste Film – “Nomadland” af Chloé Zhao
Bedste Mandlige Hovedrolle – Anthony Hopkins i “The Father”
Bedste Kvindelige Hovedrolle – Frances McDormand i “Nomadland”

Bedste Instruktør – Chloé Zhao, “Nomadland”

Instruktøren Thomas Vinterberg var nomineret i sidstnævnte kategori. Den danske instruktør Elvira Lind var, sammen med manuskriptforfatter Sara Stockmann og klipper Adam Nielsen nomineret i kategorien “Bedste Kortfilm” – det danske aftryk på årets Oscar-uddeling var uvant stort.