Regn af roser over “Margrete”

Trine Dyrholm fremhæves af alle anmeldere for en fremragende præstation i titel- og hovedrollen som “Margrete Den Første” ( (Foto: Dušan Martinček/SF Studios Presse)

“Det er en kraftpræstation fra alle, der har været involveret, og den bedste historiske film i årevis. Sådan skal det gøres!”

Ordene er filmanmelder Kristian Lindbergs, og han bruger dem i Berlingske til at åbne sin anmeldelse af “Margrete Den Første”. Anmelderen fremhæver i sin artikel ikke mindst den historiske korrekthed i fortællingen, men også iscenesættelse, scenografi og kostumevalg bliver rost.

Berlingske giver filmen 6 stjerner.

Den historiske film, instrueret af Charlotte Sieling og med Trine Dyrholm i hoved- og titelrollen, har premiere landet over i dag (torsdag 16. september). Og Berlingske er slet ikke alene om at rose filmen.

Filmmagasinet Ekko, der allerede bragte sin vurdering i slutningen af forrige uge, tildeler Sielings værk 5 stjerner og kalder filmen “en imponerende bedrift”, og anmelder Nicki Bruun skriver blandt andet:

Margrete den Første er dybest set et kammerspil klædt ud som et kæmpe kostumedrama. Og der er i filmen, som naturligvis er resultat af et nordisk samarbejde, både nervepirrende opgør i retssalen og syngende lussinger i kongens kammer. Man føler fuldstændigt med Margrete, når hun bliver nødt til at flygte fra borgen på hesteryg, så hun kan skrige sine frustrationer ud over det brusende hav.”

I Politiken er anmelder Kim Skotte lidt mere forbeholden end sine kolleger, og tildeler filmen fire hjerter. Han fremhæver ikke mindst Trine Dyrholm:

“’Margrete den Første’ er lavet som spændende historisk krimigåde, hvor filmens tyngdepunkt er lagt godt og grundigt i skødet på Trine Dyrholms Margrete, og dér ligger det godt. Dyrholm er allerede ’Dronningen’ i dansk film. Nu også med krone på værket.”

Danmarks Radios filmredaktør, Per Juul Carlsen, har lagt sig fuldstændig fladt ned. Det skriver han i sin indledning til anmeldelsen, der trækker fem stjerner op fra skuffen:

“‘Margrete den Første’ handler altså ikke så meget om en stærk kvinde, men om et menneske, der skal finde balancen i en uhyre svær situation. Med det nærmest umulige dilemma lykkes det Charlotte Sieling og hendes hold at vække et 600 år gammelt menneske, og ikke en historisk figur, til live foran os. Det er sgu godt gået.”

Dagbladet Information uddeler ikke stjerner eller hjerter, men anmelder Lone Nicolajsen uddeler mange roser til filmen. Ikke mindst til Trine Dyrholm:

“Trine Dyrholm er også i denne film en stor kapacitet, der evner at udstråle enorm autoritet, uden at karakteren af den grund fremstår forhærdet. (..) Margrete den Første er ikke en film, der genopfinder genren historisk drama, den rammer bare genren helt rent.”

Filmen åbner Biografklub Danmarks sæson 2021-2022, og den har premiere landet over. Den er produceret af SF Studios, og distribueres også herfra – med støtte fra en lang række fonde, filmfonde og filminstitutter.

Det er instruktør Charlotte Sieling, der har skrevet manuskriptet i samarbejde med Jesper Fink.

Følg med i de kommende premierefilm lige her