Resumé af Cannes Filmfestivalen 2015

DB - BLACKCANNES

Af Stina Ueland, Kinomagasinet, stinaueland@gmail.com

Årets Cannes Filmfestival blev afholdt i 2015 for 68. gang. Under festivalen blev der afholdt pressekonferencer, interviews, samt premiere-arrangementer over de tolv dage verdens største filmfestival strækker sig over. For slet ikke at nævne screeninger af film fra hele verden og i alle mulige (og umulige) genrer.

Der var ca. 6000 film tilmeldt dette års festival.

Den nyeste Pixar-film ”Inderst inde” blev vist under festivalen. Filmen bliver omtalt som “comeback-film” for Pixar, som i de seneste år har kæmpet for at komme tilbage i den gode kvalitet, de er så berømte for. Filmen får dansk premiere 27. august 2015.

Denis Villeneuves amerikanske thriller ”Sicario” om narkokarteller, er blevet rost og der forudsiges allerede en mulig Oscar-nominering til hovedrolleindehaveren Emily Blunt. Dansk premiere 3. december.

”Amy” – den meget omtalte dokumentarfilm om Amy Winehouse, blev også vist på dette års Cannes Filmfestival, og filmen om den verdenskendte kunstner, der mistede livet i kampen mod stofmisbrug, har modtaget meget positiv feedback. Filmen før premiere 30. juli i Danmark.

Italienske Paulo Sorrentino indgik i festivalens vigtigste konkurrence sidste år, hvor han præsenterede den kritikerroste film ”Den store skønhed”, men han blev slået af ”Adéles liv”, som vandt Guldpalmen. I år deltog han igen med filmen ”Youth”, med Michael Caine og Harvey Keitel i hovedrollerne. Dansk premiere 19. november.

En af de film, der var store forventninger til på dette års Cannes festival, var Justin Kurzel adaption af Shakespeares ”Macbeth”, med Michael Fassbender og Marion Cotillard i hovedrollerne. Kritikere er positive overfor Macbeth, og især skuespillerpræstationerne er blevet meget rost. Dansk premiere 12. november.

Woody Allens seneste film, ”Irrationel Man”, med Joaquin Phoenix og Emma Stone blev vist for første gang under festivalen og fik god feedback. Dansk premiere 13. august.

Gæster under Cannes festivalen er kendt for at være brutalt ærlige, og en af ​​de film der blev pebet ud efter screeningen var Gus Van Sants ”The Sea of Trees” med Oscar-vinderen Matthew McConaughey i hovedrollen.

Dette års festival er blevet kritiseret for at lægge for meget vægt på engelsksprogede film med Hollywood-stjerner, men de har også fået meget ros for at sætte mere fokus på kvindelige instruktører.

Ved dette års festival blev den legendariske 60’er-instruktør Agnes Varda, den første kvinde, der modtog en æres Guldpalme. Den verdensberømte Hollywood-skuespillerinde Natalie Portman havde en visning af hendes debut som filminstruktør. En fortælling om kærlighed og mørke i en dramaisk film om Israels tidlige år.

Danske film måtte man se langt efter, under dette års festival, til gengæld kunne vi så heppe på Norge. For første gang i 36 år var Norge repræsenteret i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i Cannes.

Joachim Trier, kendt for ”Oslo den 31. august” og ”Reprise”, har instrueret sin første engelsksprogede film – ”Louder Than Bombs”. Det var den eneste nordiske produktion som i år deltog i hovedkonkurrencen. Joachim Trier er født i Danmark.

”Louder Than Bombs” modtog dog blandede anmeldelser i løbet af festivalen, og mens skandinaverne har været meget tilfreds med filmen, var andre mindre entusiastiske.

Nedenstående fordelingen af priserne i hovedkonkurrencen til dette års festival:

Guldpalmen: “Dheepan” (Jacques Audiard, Frankrig)

Grand Prix: “Son of Saul” (Laszlo Nemes, Ungarn)

Bedste instruktør: Hou Hsiao-hsien, “The Assassin” (Taiwan)

Bedste mandlige skuespiller: Vincent Lindon, “The Measure of a Man” (Frankrig)

Bedste kvindelige skuespiller: (delt mellem) Emmanuelle Bercot, “Mon roi” (Frankrig), og Rooney Mara, “Carol” (U.K.)

Jury Prize: Yorgos Lanthimos, “The Lobster” (Grækenland-Irland-U.K.-Holland-Frankrig)

Bedste manuskript: Michel Franco, “Chronic” (Mexico-Frankrig)

Æres Guldpalme: Agnes Varda

Camera d’Or: “Land and Shade” (Cesar Augusto Acevedo, Colombia)

Guldpalme til kortfilm: “Waves ’98” (Ely Dagher)

Ecumenical Jury Prize: “My Mother” (Nanni Moretti)

 

Oversat fra norsk til dansk af Kim Pedersen.

Publiceret i samarbejde med den norske biografbranches fagblad, KINOMAGASINET.no