Ronnie Fridthjof blæser til kamp mod pirateri

DB - BLACKFRIDTHJOF (720x334)

Filmproducent Ronnie Fridthjof har på sin Facebook-profil lagt seks forslag, som han mener, at politikerne skal udforme til egentlig lovgivning.

Her er Fridthjofs seks forslag:

1. Gør indehaveren af en internetforbindelse ansvarlig for aktiviteter på den pågældendes linje, således at det ikke skal bevises, hvilken computer og eventuelt person der står for den ulovlige download i tilfælde af simpel tyveri, hvor straffen er bøde. Således gælder ovennævnte selvsagt ikke i sager med fængselsstraf. Dette vil sikre, at forbindelser til nettet vil blive langt sikrere og at folk/forældre tager et medansvar over for deres børn og andre brugere af forbindelsen, der måske downloader film ulovligt. Såfremt en indehaver af en internetforbindelse ikke overholder ovennævnte, kan der i grove tilfælde lukkes for indehaverens forbindelse.

2. Giv politiet mulighed for at udstede bøder til dem, der ikke overholder loven. Det vil enddog give en indtægt til en øget indsats, så de har en afdeling på 5-10 mand, der ikke laver andet end at efterforske sager vedrørende ophavsret på nettet (således også musik, aviser, tv, osv.).

3. Giv politiet lov til at lukke hjemmesider uden dommerkendelse i tilfælde, hvor de vurderer, at der klart er tale om en ulovlig aktivitet. På samme måde som politiet i dag også i den fysiske verden må slå til, hvis de mener, der er en klar overtrædelse af loven. På den måde vil vi bruge færre ressourcer i retssystemet på meget klokkeklare sager, hvor der ikke er tvivl om, at en side er ulovlig, og endnu vigtigere vil skaden kunne begrænses meget hurtigt, når et nyt ulovligt site dukker op. Vores film er for eksempel downloaded mere end 50.000 gange på et nyt site, selvom det er anmeldt og forhåbentligt lukkes en af dagene – men da er skaden sket, og et nyt kopisite kan dukke op dagen efter.

4. Giv internetudbyderen (som TDC) et medansvar. Det er dem, der transporterer den ulovlige data og enddog tjener penge på det. Et sådan ansvar kan være, at de på samme måde som Youtube sikrer, at man ikke kan transportere data, der er ulovligt. Eller at de pålægges at betale et beløb til rettighedshavere, så længe de ikke aktivt er med til at løse problemet.

5. Gør det lovpligtigt at have en fast IP-adresse og ulovligt at skjule denne på nettet bag for eksempel en VPN. Ligesom man i det offentlige rum ikke må lade, som om man er en anden – hvorfor er det så lovligt på nettet? I tilfælde af VPN i firmasammenhæng skal firmaet bag VPN’en logge, hvem der laver hvad på deres VPN, og ellers skal denne VPN-service lukkes ned. For personer, der ikke er tekniske, skal jeg for en god ordens skyld sige, at dette ikke betyder, at man ikke kan være anonym på et site over for andre brugere på for eksempel dating-sider. Men det betyder, at så snart man begår noget ulovligt, kan politiet se, hvor man kommer fra.

6. Lad politiet tage rundt på skoler sammen med rettighedshavere og fortælle om de lovlige alternativer, og hvad man risikerer, hvis ikke man overholder loven. Dette kan være i forbindelse med politiets allerede planlagte besøg på skoler, så det ikke bruger yderligere ressourcer, og vi rettighedshavere skal gerne alle hive nogle dage ud af kalenderen, da det er vores levebrød, der for tiden bliver taget. I min verden er folkets svar over for ting, der ikke er optimalt produceret, at de fravælger et brand eller nogle produkter. Det må aldrig undskyldes med selvtægt eller anden ulovlig handling. Og i øvrigt så er branchen ret godt med efterhånden. Alle film kan efterhånden findes uden de store problemer og til priser, alle kan betale og ret kort tid efter, de har haft premiere. Men selvfølgelig skal vi fortsætte med at forbedre oplevelsen af at se en film – både med indholdet selv, som egentligt er det, vi arbejder med, men også igennem at påvirke vores distributører og steder, der viser filmene som Blockbuster, Netflix osv.