Ry Biograf fylder 100 år

Et 100 års jubilæum for en biograf på samme adresse, som da den blev grundlagt, hører til sjældenhederne. Ikke desto mindre er det realiteten, når Ry Biograf den 27. juni fylder rundt.

Det såkaldte Ry Teater, som godsejer H. Nørgaard, døbte biografen, da han efter tegninger af Hack Kampmann lod det opføre i 1918. Men Ry Teater skulle ikke være en helt almindelig biograf. Den skulle drives af entusiasme og hjerteblod.

På grund af byens beskedne størrelse, har Ry biograf aldrig været nogen god økonomisk forretning, trods stor opbakning fra publikum, så var det økonomiske fundament aldrig til stede. Alle biografdirektørerne gennem tiden har haft andet erhverv ved siden af.

I 1927 køber Partikulier og fhv. bagermester Guldmann, Skanderborg, Ry Biografteater af godsejer/godsejerinde Nørgaard (18. september 1927) for 20.000 kroner. I 1933 overtager EL-installatør Jens Rødgaard Sigurdsen, født på Fanø i 1898, overtager biografen. Da Jens Sigurdsson dør i 1942 videreføres det af hans kone, bankkassereske Olga Kirstine Sigurdsen.

I 1951 overtager Hotelejer Holger Hansen og frue, biografen som de driver i næsten 25 år. Åbningsforestilling den 8. februar 1952 er ”Den gamle købmandsgård”. Da Holger Hansen dør i 1975 må flere forestillinger aflyses, inden biografen videreføres af Finn og Jonna Grønver, som også drev biografen i Galten. I 1978  bliver Tommy Jørgensen ansat som operatør – Tommy er stadig operatør i Ry Biograf, dog som frivillig de sidste 32 år.

I starten af 1980’erne, bliver biografen opkøbt af fem familier i Ry, der ikke ville se biografen gå til grunde. Det var dog en stakket frist. Allerede i 1986 måtte de fem familier overbringe Rys borgere den triste nyhed, at biografen måtte lukke.

Ry Biograf havde dog en filmklub hvis medlemmer straks trådte i karakter og dannede en af landet første frivillige biografforeninger. Og det var med stor støtte fra Ry-borgerne. Allerede i 1993 var besøgstallet vokset til 17.500.

Gennem indsamlinger og støtte fra kommunen blev Ry Biograf moderniseret i begyndelse af dette århundrede og modtog i 2003 prisen for ”Årets Hus” af Ry Håndværker- og Borgerforening.

I 2000 skete der en intern radikal ændring. Der kom nemlig en ny bestyrelse til, som alle havde et helt ny mål med biografen, og det var at biografen skulle op og konkurrere med de større biografer. Det betød at antallet af frivillige skulle fordobles fra 40 til 80, og siden 2008 har Ry Biograf haft en fastansat leder i biografen. Med digitaliseringen, 3D og nyt lydsystem, satte Ry Biograf sig for alvor på Danmarkskortet. 

Ry Biograf var en af de første biografer i Danmark der kunne tilbyde film i digital 3D. 

2010 blev et jubelår for Ry Biograf. Billetsalget nåede helt op på 23.000 tilskuere og i 2011 blev Ry Biograf udnævnt til ”Årets Foreningsbiograf” af Foreningen af Filmudlejere i Danmark og i 2012 slog Ry Biograf sin egen rekord i billetsalg med 24.000 solgte billetter. 

Biografen står i dag bedre rustet til fremtiden end nogensinde og er klar til de næste 100 år. 

Hjertelig tillykke til Ry Biograf.