Skakspillet om publikums gunst i 2017

DB - ABLACKSKAK (720x329)

”Alle rekorder vil blive slået i 2017” er den optimistisk forudsigelse fra den amerikanske analytiker, Jeff Bock.

Forudsætningen for en sådan forudsigelse er selvfølgelig filmene. Og de må siges at være på plads i 2017: En lang række publikumstrækkere er pt. i produktion og vil til den tid være parate til at fylde biograferne.

Når filmene er på plads, handler det om at finde det optimale tidspunkt for udsendelse af filmene. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvornår filmene udsendes. Der er utrolig mange facetter som spiller ind: Konkurrencesituationen, tiden på året og troen på filmen og meget andet. Der er jo en årsag til at James Bond og Star Wars ikke bliver udsendt på en og samme dag. Det handler nemlig om at udnytte biografernes kapacitet til fulde. Det nytter jo ikke noget biograferne ti uger om året er sprængfyldte og de øvrige uger står halvtomme.

Det handler dog ikke kun om at udnytte biografernes kapacitet, det handler i lige så væsentlig grad om at kunne få et publikumssegment for sig selv, når filmen udsendes. Mange film, som har henvendt sig til samme målgruppe er i fortiden blevet udsendt alt for tæt, hvilket har medført en kannibalisering af filmene. Publikums tid er begrænset og de kan jo kun nå at se et limiteret antal film. Så rigtig mange faktorer spiller ind når premieredatoen skal fastsættes.

Der er således tale om et avanceret skakspil for at udnytte biografernes kapacitet og møde filmenes forskellige målgrupper året igennem. Og skakspillet er konstant i gang.

Nedenstående følger en fortælling om udsendelseskalenderen i 2017 og de konsekvenser flytningen af universets største film fik for en lang række filmfolk. Lige fra Tom Cruise til Johnny Depp og Steven Spielberg.

Den perfekte premieredato er måske den mest værdifulde råvare i Hollywood, hvor studierne nu er tvunget til at fastsætte udsendelsesdatoen 3-4 år i forvejen. Så når den største film i galaksen bliver skubbet seks måneder, har det konsekvenser for snart sagt alle studier i Hollywood.

Den 20. januar ramte en syndflod af ændringer udsendelseskalenderen i USA. Og da de største amerikanske film udsendes day-and-date over hele verden, ramte disse ændringer så sandelig også udsendelseskalenderen i Danmark. Udløseren for alle ændringerne var da Disney skubbede udsendelsen af ”Star Wars: Episode VIII” fra udsendelse om sommeren til 15. december 2017.

“Det afslørede samtidig at “Avatar 2” umuligt ville kunne nå at blive færdig i 2017,” udtaler Wall Street analysten Eric Handler, MKM Partners, med reference til at forsættelse af James Cameron megasucces aldrig officielt har haft en premieredato i julen 2017, men alene at denne premieredato har været et håb for filmens distributør 20th Century Fox. “Og Disney var så begejstrede over hvor godt “Star Wars: The Force Awakens” klarede sig gennem udsendelse i december. Så hvorfor lave ændringer på en succes-formel?

Med ”Star Wars” af vejen i sommeren 2017, flyttede to tentpoles til en sommer som allerede er overfyldt med “Fast and Furious 8” (14. april) og ”Guardians of the Galaxy 2” (5. maj), plus ”Wonder Woman” (23. juni). Sony’s “Jumanji” reboot, som oprindeligt var premieresat til 25. december 2016, vil nu ramme Biograferne 28. juli 2017. Universal’s “The Mummy” reboot, med Tom Cruise i hovedrollen, vil nu åbne den 9. juni i stedet for 24. marts. Og Sony og Marvel’s “Spider-Man”-film er flyttet frem fra 28. juli til 7. juli.

Paramount tog en film helt ud af premierekalenderen, nemlig sequel’en til ”Terminator: Genisys” og erstattede den med Dwayne Johnson’s ”Baywatch”-film 19. maj.

Disney, som ikke var begejstrede over at lade et andet studie snuppe den gode dato “Star Wars” havde stået på, flyttede omgående Johnny Depp’s ”Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales” fra 7. juli til den gamle Star Wars-dato.

Forvirret? Det er blot skakspillet som foregår i Hollywood døgnet rundt året igennem.

Hollywood er blevet bedre til at udnytte biografernes kapacitet året igennem, men de amerikanske studiebosser har stadig en stålfast tro på at deres største film skal udsendes i perioden fra maj til juli og ved juletid. “Ændringer i premieredatoerne er ikke for sjov, men et skakspil med tårnhøje indsatser, som blev glohed da de største film i 2017 pludselig ændrede premieredatoer.” udtaler Rentrak’s Paul Dergarabedian.

Ændringerne har dog også udløst nye problemer. En lang række film står nu overfor hinanden og skal kæmpe om de samme målgrupper. For eksempel er der 9. juni 2017 tre store film som skal kæmpe om publikums gunst: “Mummy”, Paramounts ”World War Z” sequel og Lionsgates ”The Divergent Series: Ascendant”. Og Warner Bros., som havde udset sig 15. december som optimal for deres Steven Spielberg-film “Ready Player One”, må nu beslutte sig for om det er ønskværdigt at åbne på samme dag som “Star Wars”.

I 2017 vil også en ny ”Wolverine”-film få premiere 3. marts, “Alien: Covenant” 6. oktober og “Thor: Ragnarok” 3. november.

2017 vil uden tvivl slå alle rekorder, mens skakspillet fortsætter.