Spotlight: Gilleleje Bio

Gilleleje i Nordsjælland havde været uden en biograf i 33 år. Byens borgere var tvunget til at tage til landsbyen Søborg eller endda helt til Helsingør for at få den store biografoplevelse. Men d. 3 december 2016 slog den nye biograf i byen dørene op. Som en del af kulturhavnen blev biografen taget godt imod af byens borgere. Den første film, der blev, vist i biografens store sal var det danske 2. verdenskrigsdrama ”Fuglene over sundet”.

Biografen ligger på Peter Fjeldstrupvej 4 og er en del af byens kulturhus, derved navnet Kulturhavnen. Der er både bibliotek, musikscene, restaurant og mere. Da biografen åbnede, udtalte formand for pr- og operatørgruppen Bo Lütken, at biografen ville vise tre-fire film om dagen i hverdagene og i weekenden op til fem film. Når man kigger på biografens program i dag, tre år efter, er det kun gået fremad. Biografen viser fem film i hverdagene og op til otte film i weekenden. Så Gilleje Bio har bestemt været en succes.

Gilleleje bio har 2 sale. Sal 1 er på 137 på pladser og sal 2 på 28 pladser. Begge sale er indrettet med arkitekttegnede klassiske møbler og puder. Sal 2 er mere fleksibel, da den er indrettet med flytbare sofaer så den kan indrettes til koncerter og andre events. Der er teleslynge, og biografen er også gået med på vognen med Subreader, så man kan vælge det tiltag. Den drives af omkring 100 frivillige på alle leder og kanter – de arbejder både i skranke, som operatører og i forskellige grupper.

Gammel biograf sprængt i luften
Den første biograf i Gilleleje kan spores tilbage til 1923, hvor den lå på Alfavej 4. Der var en sal med plads til 200 gæster. I starten gik det godt for biografen, men da arbejdsløsheden ramte i 1930erne, kunne krisen godt mærkes. Men biografen overlevede indtil midt under krigen i 1944. Det var kendt, at biografens ejer sympatiserede med tyskerne og derfor endte det med, at sabotører sprængte bygningen i luften.

Biograf nr. 2 i Gilleleje blev opført nogle år efter krigen i 1957, blandt andet ved hjælp fra borgerne. Biografen ændrede navn fra Gilleleje Bio til Gilleleje Kino. Der var plads til 306 gæster i den store sal. Efter krigen var danskerne blevet mere velhavende, så biografen begyndte at gå godt igen. Men så kom oliekrisen i 1970erne. Atter begyndte folk at have underskud i kassen, og selvom biografen viste film, kørte den med underskud. I januar 1983 blev biografen revet ned. Men nu efter 33 år uden en biograf har borgerne i Gilleleje over de sidste 3 år haft mulighed for at se både premierefilm og events i biografens mørke.

Bo Lütken udtalte, at den store sal primært vil blive fyldt af populære film, mens den lille sal vil vise specielle film. Når man kigger på programmet i biografen i dag, kan man se, at de stadig satser på den brede og den smalle film. Mainstreamfilm som ”Last Christmas” og ”Midway” er pt på programmet side om side med smallere film som ”Mandskoret” og ”Marianne & Leonard: Words of Love”.

Samtidig går biografen ind for at holde særarrangementer, fx koncertfilm med Andre Rieu, Opera Bio eller film med foredrag. Der er selvfølgelig også plads til klassikerne Babybio og Seniorbio, som allerede har vist sig at have tiltrækningskraft.

Søren Lindal, som i dag er en del af biografens bookinggruppe, mener, at biografen går så godt, fordi der er så mange gode film, som folk gerne vil se. Samtidig er der høj brugertilfredshed, som gør, at gæsterne har lyst til at vende tilbage. Der er masser af spændende film og med masser af særarrangementer som foredrag, koncerter og de populære forelæsninger fra Århus Universitet, ser det kun positivt ud for Gilleleje Bio. Søren Lindal mener, at hvis man sørger for den gode oplevelse, så skal gæsterne nok komme igen og igen.

Læs mere på Gilleleje Bios hjemmeside