Spotlight: Løgstør Bio

Af Kristian Enevoldsen

Løgstør kunne i maj måned i år fejre, at deres nye lokale biograf havde haft åbent i 1 år. Den 9 million kroner dyre nye Løgstør Bio slog dørene op d 24. maj 2018 og har det første år kunnet mærke et stort besøgstal. Over 20.000 gæster har besøgt biografen det første år, og omsætningen har ligget på 200 procent stigning. Løgstør bio drives, ligesom en stor del af andre provinsbiografer, af frivillige. Biografens bestyrelse med formand Mona Jensen i spidsen indrømmer gerne, at der har været op- og nedture det første år, men at nu er der kommet en god rutine iblandt de mange frivillige, så dagligdagen med at drive biografen kører derudaf.

Løgstør Bio er en del af det nye kulturhus Lanternen, der både er idræts – og kulturhus. Udover biografen er der også åbnet et film- og medieværksted, hvor skoler og foreninger har mulighed for at komme og lave deres egne film og derefter se dem på det store lærred. Biografen har 2 sale. Sal 1 med plads til 74 gæster har både luksusstole, Love Seats og Dolby Atmos lyd. I sal 2 er der plads til 68 gæster.

I begge sale har de frivillige valgt at bibeholde de gamle, nostalgiske klenodier fra den originale biograf, der var i Løgstør. Det har faktisk været en god investering af tage den ældre projektor fra den gamle biograf over i den nye. Samtidig har man taget de gamle højttalere fra den originale biograf og installeret dem i sal 2. Den originale biograf i Løgstør åbnede i 1907.

AVC har hjulpet til med at få installeret både de ældre og de nye elementer i biografen. Samtidig har Lobbyen fået installeret et par skærme til visning af program og trailers. Hele installationen med at blande det ældre og det nye udstyr lyder som en svær opgave, men teknisk ansvarlig og medlem af bestyrelsen, Troels Rosborg Larsen udtaler, at det har været begrænsningerne i det gamle udstyr, der har været udfordrende. Men samarbejdet med AVC har gjort, at biografen har fået installeret et TMS-system, hvor de nu kan styre begge sale fra, samt opbygge playlister og den slags.

Programmet i Løgstør Bio er meget varieret og viser klart, at biografens bestyrelse gerne går efter, at de kan tilbyde noget til alle. Fra lillesøster over far til mormor. Fra ”Den lille Afskyelige Snemand” over ”Downton Abbey” til ”Zombieland 2” har Løgstør Biog rigeligt at byde på. Man kan også mærke at biografen gerne vil tilbyde film til både mainstreampublikummet og art-house. Samtidig bliver der også tilbudt særarrangementer som koncertfilm med f.eks. Andre Rieu. Der er ergo noget for enhver smag I Løgstør Bio.

Biografen åbnede som sagt i 1907. Igennem dens levetid har biografen haft sine problemer og den blev renoveret op til flere gange. I 1991 ophørte Løgstør Bio som privatejet biograf. Det var ifølge biografens ejere selv konkurrencen fra tv og video, der gjordet det umuligt at drive biografen som et rentabelt fortagende. Den sidste film, der blev, vist i den privat ejet biograf var actionfilmen ”Total Recall” eller på dansk ”Sidste Udkald”. Men allerede i efteråret blev der etableret en forenings, som kunne genåbne biografen og med hjælp fra flere økonomiske sider, genopstod Løgstør Bio som foreningsdrevet biograf d 8 februar 1992. I 2002 kunne biografen derved fejre 10-års jubilæum som foreningsbiograf og 85 år som kommerciel biograf.

Det er muligt at kunne læse mere om biografens lange historie på biografens hjemmeside, hvor man blandt andet kan læse om, hvordan biografen flere gange har holdt Marathon-visninger, som har været meget populære. Derudover kan man læse om biografens historie og deres kamp for at bevare det kulturelle udbud i de forskellige etaper af biografen. Fra træbænken uden ryglæn, der blev installeret i 1907 til mere magelige pladser under 2.verdenskrig, hvor der var plads til 300 personer i biografen.

Løgstør Bio kører med lokale reklamer og har gjort det de sidste 13 år. Siden 2006 har det været et stor hit for biografen at vise reklamer for de lokale virksomheder. Samtidig har det voksende besøgstal gjort, at biografen har udvidet sit sortiment med endnu mere bland selv-slik og nye moderne sodavandsautomater. Mona Jensen er glad for den store udvidelse og hun er sikker på, at gæsterne store som små vil tage godt imod det.

Løgstør Bio har været igennem mange op- og nedture siden starten i 1907, men efter indvielsen af den nyeste udgave i maj 2018 ser bestyrelsen kun positivt fremad. Fremgangen har kun gået opad og med et særligt blik på danske film, familiefilm og særarrangementer vil Løgstør Bio gerne tilbyde borgerne i Løgstør et varieret og spændende udvalg af de mange spændende premierefilm.

Læs mere om Løgstør Bios historie her.