Spotlight: Ringe Bio

Ringe Bio i 1916 og 2020

28.juni 2004 overtog en gruppe frivillige driften af Ringe Bio og den nye foreningsbiograf slog dørene op d 31 juli 2004. Der blev underskrevet en aftale mellem kommunen og den arbejdsomme forening. Kommunen ejer bygningen, men foreningen kører den med flid og glade ansigter.  Den tidligere ejer og forpagter Jørgen Naundrup havde i 21 år siden 1983 selv drevet biografen. Det var ikke muligt mere at drive biografen i privat regi, men så var det kun godt, at frivillige arbejdskraft var på sin plads. Formanden for foreningen, den 58-årige Thorbjørn Wahl, også bare kendt som Tor, var med til at underskrive aftalen i 2004 og sidder stadig den dag i dag i bestyrelsen som formand. Thorbjørn tror på frivillige arbejdskraft og biografen har klaret sig rigtig godt lige siden.

I løbet af de sidste 16 år har Thorbjørn siddet i en styregruppe, som skulle få biografen til at fremstå som det samlingssted, den er. Thorbjørn Wahl har selv lavet rigtig meget frivilligt arbejde i sit liv og han mener, at det er nødvendigt for at få lokalområdet til at køre på skinner. Biografen har i 2019 haft en fremragende år med et billetsalg, der steg 25 procent og med et billetsalg på 12.500 billetter. Tor mener, at det hele handler om at bidrage til sit lokalsamfund og det har gjort, at Ringe Bio stadig står den dag i dag. I 2016 blev Ringe Bio renoveret og står nu med en flot indrettet sal, der både kan give god lyd og billede.

Ringe Bio er en af Danmarks ældste biografer med oprindelse i 1916. D 6.december åbnede det første biografteater i Østergade 5. Det var en teaterbygning. Den allerførste film, der blev vist var ”Pro Patria”, som var en krigsfilm, kostede 75 øre og var produceret af Nordisk Film Kompagni. I 1935 skiftede bygningen navn til ren Bio og med det tilføjede tårn, som blev bygget dengang, står bygningen stadig sådan den dag i dag. 2 daglige visninger i hverdagen og 3 i weekenderne blev det til og biografen blev velbesøgt fra nær og fjern. Visninger af de klassiske Fy og Bi film og andre gamle danske film var store succeser i Ringe Bio. I 1939 gik biografen igennem den første store modernisering, hvor der kom nye maskiner og lydanlæg til.  

Forpagteren Jørgen Nandrup Petersen opnåede en stor succes efter sin start i 1983 med at vise danske film. Publikum strømmede til for at se film som ”De Uanstændige” og ”Op på fars hat”. Flere måtte gå forgæves for at komme ind og se de danske succesfilm.  Men biografen havde aldrig haft en premierefilm. Men med familiefilmen ”Stakkels Krumme ” eller ”Krummerne 2” i 1992 opnåede Ringe Bio deres første danske premierefilm. Filmen blev faktisk så stor, at lørdagen, som normalt var lukket, måtte åbnes op, men kun med positivt fortegn. Og derfra gik det stærkt. ”Alene Hjemme 2” var den næste premierefilm, der kom til Ringe og mange har siden efterfulgt. Men i 2002 efter nogle år med svigtende billetsalg solgte Jørgen Nandrup biografen til Ringe Kommune. Kommunen ville have et kulturtilbud i byen og i 2004 kunne den nye biografgenopstå, drevet af den nystartet forening.

Ringe Bio vil gerne være kendt som en biograf, der både er moderne og kvalitetsbevidst. Der skal være plads til alle, så både børnefamilien, den eksplosive action fan og den frankofile kan blive glad og tilfreds. Et gennemgående mantra i biografen er at gæsterne skal blive underholdt, oplyst og inspireret. Man kan nyde en god samtale over en kop kaffe i biografens cafe og der er rigt udvalg af diverse søde sager på alle hylder. Biografens vision er, at lige så meget at underholde det daglige publikum skal der også være plads til at give skoler, institutioner og virksomheder en plads, så private arrangementer kan afholdes for fuld kraft.

Biografen har både etableret sig en børnefilmklub og seniorbio, som begge nyder fin succes. Operabio har også en plads i biografens mørke. Publikum kan endda på biffens hjemmeside komme med ønsker om, hvad der skal køre over lærredet på et tidspunkt. Et interessant og generøst valg fra bookingens side. Med en rejse fra stumfilm over talefilm og fra 35mm til digital fremvisning har Ringe Bio vist, at de stadig står den dag i dag og med kvalitetsfilm, der skal tilbydes til alle i lokalområdet og andre spændende arrangementer, vil Ringe Bio forblive i det skønne Midtfyn.