Spotlight: Ry Biograf

I 1918 blev Ry Biograf bygget som Ry Teater. Biografen blev bygget på initiativ fra godsejeren Henrik Nørgaard, og den blev tegnet af arkitekten Hack Kampmann.

Ry Biograf har bestemt haft sine op og nedture. Den største nedtur skete i 1986, hvor biografen måtte dreje nøglen om. Men en ny forening blev stiftet allerede samme år, og biografen kunne fortsætte sin drift. Der har altid været en biograf i den lille købstad og det skal der altid være.

I dag er biografen drevet af omkring 80 frivillige plus en daglig leder, Birgitte Karlshøj. Birgitte ser sin og de frivilliges indsats i Ry Biograf som en vigtig del af byens kulturelle liv, og ingen er bange for at trække i arbejdstøjet og bruge noget godt gammeldags knofedt for at kunne blive ved at tilbyde borgerne i Ry og omegn den bedste filmoplevelse i Biohuset, som bygningen bliver kaldt i dag.

Hun udtaler, at det er vigtigt at man kan give æstetiske oplevelser til borgerne. Hun mener også, at der er publikum både til de store mainstream-film og de små arthouse-film. Der må meget gerne være flere film med originale manuskripter, men bare historien er god, så skal publikum nok komme.

Ry Biograf har altid ligget det samme sted, og deres sal har 93 sæder, hvor man hører og ser godt fra alle pladser, da salen har en opbygning som et amfiteater. Ry Biograf var den første foreningsbiograf i Danmark, der blev digitaliseret. Der bliver både kørt 2D og 3D film, og der er stor opbakning for at vise særarrangementer som fodboldkampe, koncerter og andre former for særlige events.

Besøg af Viggo Mortensen og Ghita Nørby
Ry Biograf er en af de biografer, der er hoppet med på bølgen af streaming af naturvidenskabelige foredrag fra Århus Universet. Biografen er fyldt hver gang. Det er en fantastisk måde at bruge biografsalen på, mener Birgitte Karlshøj.

Hun fremhæver selv især det unikke event med filmen ”Jauja”, hvor biografen havde besøg af selveste Viggo Mortensen, Ghita Nørby og instruktør Lisandro Alonso, der blandt andet sang skønsang for en fuld sal. Det var helt unikt, og de tre har endda hver fået en flise foran biografen. Birgitte Karlshøj ønsker kun, at der kommer flere kendte til Ry Biograf, så de kan skabe deres egen Walk of Fame.

Årets foreningsbiograf
I 2011 blev Ry Biograf valgt som årets foreningsbiograf, og samtidig kunne de frivillige fejre 25-års jubilæum for deres tro støtte til stedet. En af de store drømme for Ry Biograf er at få en sal 2, men som Birgitte Karlshøj siger, så er der kun en vej, og det er den hårde fundraising.

Hun ønsker at bruge biografen til mange spændende og interessante events i fremtiden, blandt andet koncerter, foredrag, quizzer osv. Men det er filmens univers, der er det vigtigste for Ry Biograf og sådan har det været siden 1918.